Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza

Na pierwszy rzut oka jajko w miseczce wygląda dobrze, ale po dokładniejszym zerknięciu dostrzegasz czerwoną plamkę, przypominającą niedużą grudkę? Dowiedz się, czy to powód do zmartwień.

Co oznacza czerwona kropka w jajkuCo oznacza czerwona kropka w jajku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jajka są nieodłącznym elementem naszej kuchni, używane na śniadania, do wypieków czy naleśników. Czasami jednak, po rozbiciu skorupy, możemy zauważyć czerwoną plamkę, która może spowodować pewną niechęć. W rzeczywistości jest to zjawisko naturalne. Może zaburzać nieco estetykę, ale z punktu widzenia bezpieczeństwa żywności nie stwarza żadnego ryzyka.

Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie

Czerwona plamka w jajku

Wokół czerwonej plamki w jajku narosło wiele mitów, sugerujących obecność zarodka lub po prostu zepsucie. W rzeczywistości jest to zjawisko, które naukowo określa się mianem wybroczyny (hemoragia). Najczęściej jest to pęknięte naczynko krwionośne, które powstaje w trakcie formowania się żółtka w jajniku kury. Do wybroczyny dochodzi najczęściej w wyniku niewielkiego urazu mechanicznego lub nagłego skurczu mięśniówki jajowodu. Może to być spowodowane stresem, nagłymi zmianami w diecie, czasami niedoborem witamin (zwłaszcza witaminy K) lub po prostu być genetyką danej kury.

Taka plamka nie musi być też oznaką złych warunków hodowli, choć często występuje w jajach pochodzących od starszych kur lub tych, które doświadczają silnego stresu. Mimo że wizualnie może budzić niechęć, nie wpływa absolutnie na wartości zdrowotne jajka, ani nie świadczy o jego zepsuciu czy zakażeniu bakteriami.

Czy można jeść jajka z czerwoną plamką?

Jeżeli jednak zdarzy nam się znaleźć taką plamkę w domu, wystarczy usunąć ją łyżeczką, wykałaczką lub czystym rogiem ręcznika papierowego. Jej obecność nie zmienia smaku jajka, ani w omlecie, ani w cieście. Jajko z wybroczyną jest w pełni bezpieczne do spożycia, pod warunkiem że jego skorupa nie jest uszkodzona, a samo jajko jest świeże.

Czerwona plamka w jajku
Czerwona plamka w jajku © Adobe Stock

Wartość odżywcza a sposób przyrządzania

Jajka są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Zawierają ważne witaminy z grupy B (szczególnie B12, niezbędną dla układu nerwowego), witaminy A, D, E (rozpuszczalne w tłuszczach) oraz minerały takie jak żelazo, cynk i selen. Największe stężenie tych składników, zwłaszcza witamin A i D, znajduje się w żółtku.

Aby zachować ich najwyższą wartość odżywczą i maksymalną przyswajalność białka, dietetycy najczęściej zalecają gotowanie ich na miękko. Długie gotowanie czy smażenie w wysokiej temperaturze może prowadzić do utleniania lipidów (tłuszczów w żółtku), denaturacji białka oraz częściowej degradacji witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zbyt długie gotowanie skutkuje również powstaniem zielonkawej obwódki wokół żółtka, która jest nieszkodliwym siarczkiem żelaza.

Gotowanie jajka na miękko pozwala zachować płynne żółtko, które jest źródłem najlepiej przyswajalnych składników. Dla zachowania świeżości, jaja należy przechowywać w lodówce, tępym końcem do góry.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Ten deser działa jak tarcza dla organizmu. W PRL jadł każdy, dziś większość nie pamięta
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych
Kapusta zasmażana jak u babci. Nie ma lepszego dodatku do kotletów schabowych