Zamiast jarzynowej czy gyros robię sałatkę z porem. Taka dobra, że każdy chwali

O porze najczęściej myślimy w kontekście szybkiej surówki do obiadu. Wystarczy go wtedy połączyć z jabłkiem. Jednak to warzywo sprawdza się także w sałatkach, bo dobrze komponuje się z wieloma składnikami i świetnie podkręca smak.

Por jest idealny do sałatkiPor jest idealny do sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Dorota Gepert

Na święta zawsze planujemy choć jedną sałatkę z dodatkiem majonezu. To dobry dodatek do wielkanocnych wędlin czy pasztetów. Wciąż najpopularniejsza jest jarzynowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w tym roku zaproponować domownikom i gościom coś innego. Sałatka z porem zasmakuje im na pewno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jak złagodzić smak pora?

Por to warzywo z rodziny cebulowatych, które ma charakterystyczny smak. Podobnie jak cebula ma swoich wielkich fanów, jak i przeciwników. Dla niektórych osób jest po prostu zbyt ostry. Jednak to także dobry powód, by wypróbować go w sałatce. Tutaj składników jest znacznie więcej niż w prostej surówce i jego smak jest bardziej zniwelowany. Zwłaszcza że bez konkretnych powodów zdrowotnych, lepiej nie rezygnować z tego warzywa w diecie. Ma ono sporo walorów zdrowotnych.

Por jest dobry dla zdrowia

Por jest niskokaloryczny, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych. Ma sporo witamin, takich jak A, C, K oraz kwas foliowy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga trawienie i może przyczyniać się do regulacji poziomu cukru we krwi. Por zawiera także związki siarkowe, które pomagają oczyszczać organizm i wspierają funkcjonowanie wątroby. Nie warto go wykreślać z diety także dlatego, że poprawia kondycję skóry, wzmacnia odporność oraz przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.

Najlepsze dodatki do pora

Por jest dość ostry, dlatego warto zestawić go z łagodniejszymi w smaku składnikami. Idealnie sprawdzą się jajka ugotowane na twardo, szynka konserwowa, ogórki konserwowe i jabłko. Wszystkie składniki należy pokroić w drobną kostkę czy paseczki, to już zależy od naszych preferencji. Do sałatki idealny jest majonez, czyli sos, po który często sięgamy podczas Wielkanocy. Można go połączyć z jogurtem naturalnym oraz doprawić sokiem z cytryny.

Sałatka z porem

Składniki:

  • 2 pory (tylko biała część),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 200 g szynki,
  • 3 nieduże ogórki konserwowe,
  • 1 jabłko,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pory oczyścić, przekrój na pół, pokrój w półplasterki. Przełóż je na sitko i sparz wrzątkiem. Dokładnie odsączyć z wody.
  2. Jajka i pozostałe składniki pokrój w kostkę lub paseczki. Jabłko skrop sokiem z cytryny.
  3. Połącz wszystkie przygotowane składniki.
  4. Majonez dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, wymieszaj.
  5. Sałatkę wymieszaj z sosem. Najlepiej schłodzić ją przed podaniem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji