Zamiast jarzynowej czy gyros robię sałatkę z porem. Taka dobra, że każdy chwali

O porze najczęściej myślimy w kontekście szybkiej surówki do obiadu. Wystarczy go wtedy połączyć z jabłkiem. Jednak to warzywo sprawdza się także w sałatkach, bo dobrze komponuje się z wieloma składnikami i świetnie podkręca smak.

Por jest idealny do sałatkiPor jest idealny do sałatki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer "arfo"
Dorota Gepert

Na święta zawsze planujemy choć jedną sałatkę z dodatkiem majonezu. To dobry dodatek do wielkanocnych wędlin czy pasztetów. Wciąż najpopularniejsza jest jarzynowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by w tym roku zaproponować domownikom i gościom coś innego. Sałatka z porem zasmakuje im na pewno.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Jak złagodzić smak pora?

Por to warzywo z rodziny cebulowatych, które ma charakterystyczny smak. Podobnie jak cebula ma swoich wielkich fanów, jak i przeciwników. Dla niektórych osób jest po prostu zbyt ostry. Jednak to także dobry powód, by wypróbować go w sałatce. Tutaj składników jest znacznie więcej niż w prostej surówce i jego smak jest bardziej zniwelowany. Zwłaszcza że bez konkretnych powodów zdrowotnych, lepiej nie rezygnować z tego warzywa w diecie. Ma ono sporo walorów zdrowotnych.

Por jest dobry dla zdrowia

Por jest niskokaloryczny, a jednocześnie dostarcza cennych składników odżywczych. Ma sporo witamin, takich jak A, C, K oraz kwas foliowy. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspomaga trawienie i może przyczyniać się do regulacji poziomu cukru we krwi. Por zawiera także związki siarkowe, które pomagają oczyszczać organizm i wspierają funkcjonowanie wątroby. Nie warto go wykreślać z diety także dlatego, że poprawia kondycję skóry, wzmacnia odporność oraz przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu.

Najlepsze dodatki do pora

Por jest dość ostry, dlatego warto zestawić go z łagodniejszymi w smaku składnikami. Idealnie sprawdzą się jajka ugotowane na twardo, szynka konserwowa, ogórki konserwowe i jabłko. Wszystkie składniki należy pokroić w drobną kostkę czy paseczki, to już zależy od naszych preferencji. Do sałatki idealny jest majonez, czyli sos, po który często sięgamy podczas Wielkanocy. Można go połączyć z jogurtem naturalnym oraz doprawić sokiem z cytryny.

Sałatka z porem

Składniki:

  • 2 pory (tylko biała część),
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 200 g szynki,
  • 3 nieduże ogórki konserwowe,
  • 1 jabłko,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pory oczyścić, przekrój na pół, pokrój w półplasterki. Przełóż je na sitko i sparz wrzątkiem. Dokładnie odsączyć z wody.
  2. Jajka i pozostałe składniki pokrój w kostkę lub paseczki. Jabłko skrop sokiem z cytryny.
  3. Połącz wszystkie przygotowane składniki.
  4. Majonez dopraw sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, wymieszaj.
  5. Sałatkę wymieszaj z sosem. Najlepiej schłodzić ją przed podaniem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci