Placki z cukinii są dla ciebie zbyt delikatne? Użyj innego warzywa

Placki warzywne sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie główne, jak i pyszna przekąska. Są lekkie i pożywne, a także bardzo łatwe do przygotowania. Można do nich wykorzystywać nie tylko cukinię.

Takie placuszki można przygotować nawet na lekki obiadTakie placuszki można przygotować nawet na lekki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki wytrawne są niezwykle popularne. To dobry sposób, by przemycić do swojej diety więcej warzyw. Najczęściej przygotowujemy je z ziemniaków, a na drugim miejscu są z pewnością te z cukinii. Jednak w przypadku tego dania to dopiero początek możliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Jakie warzywa nadają się na placki?

Placki z cukinii wydają ci się trochę zbyt delikatne? Masz ochotę na posiłek o zdecydowanym smaku? Postaw na warzywo, które kojarzy się z surówkami i zawsze dokładamy je do zupy. Jego smak porównuje się z cebulą, ale jest delikatniejszy. Tak, pora można także wykorzystać do placków.

Właściwości pora

Por to warzywo z rodziny cebulowatych należy do niej wraz z cebulą, czosnkiem i szczypiorkiem. Wyróżnia go to, że zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak potas czy magnez. W jego składzie jest też białko. Można powiedzieć, że ma nie wiele kalorii, a za to sporo wartości odżywczych. Wspiera też odporność, poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie. Dzięki związkom siarkowym może korzystnie wpływać na układ krążenia oraz wspomagać naturalną detoksykację organizmu.

Do jakich potraw stosować pora

Por najczęściej wykorzystywany jest do surówek. To także ważny składnik włoszczyzny. Znacznie rzadziej niż na przykład Francuzi, jemy go na ciepło. Nad Sekwaną popularna jest zupa porowa oraz tarta z nadzieniem z tego warzywa. Por po zapieczeniu czy usmażeniu jest delikatniejszy w smaku. Dlatego warto też spróbować placków na jego bazie.

Placki warzywne z porem

Składniki:

  • 300 g pora,
  • 175 g mąki pszennej (opcjonalnie gryczanej),
  • 100 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • połowa papryczki chilli,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta przyprawy piernikowej (opcjonalnie),
  • pół łyżeczki miodu (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pora pokrój wzdłuż na pół, a potem w cienkie paseczki. Papryczkę chilli drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Przesmaż pora wraz z papryczkę chilli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu oraz soli, miodem i przyprawą piernikową. Podsmażaj przez ok. 3 minuty, a potem odstaw do wystudzenia.
  3. Do mąki dodaj jajka, wodę, odrobinę soli oraz pieprzu, wymieszaj aby powstała gładka masa.
  4. Dodaj do niej przestudzonego pora oraz kolendrę lub szczypiorek, wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcję ciasta, formuj małe placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.

Wybrane dla Ciebie

Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
To śniadanie to zastrzyk stabilnej energii. Z sezonowym warzywem smakuje jeszcze lepiej
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Babcia Hela dodaje 3 łyżki do ciasta na pierogi. Wychodzi mięciutkie i nie pęka w czasie gotowania
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Do ciasta kokosowego dodaje sezonowe owoce. Każdy pyta, skąd pomysł na ten deser
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Takie masło babcie najczęściej używają do smażenia. Czy faktycznie nadaje się do wszystkiego?
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Łączę kilka tanich składników i mam pyszne kotlety na piątek. Nie nadążam ze smażeniem, tak szybko znikają
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców
Kup "na próbę". Skórka może zniechęcić, ale to owoc idealny dla sercowców