Placki z cukinii są dla ciebie zbyt delikatne? Użyj innego warzywa

Placki warzywne sprawdzą się zarówno jako samodzielne danie główne, jak i pyszna przekąska. Są lekkie i pożywne, a także bardzo łatwe do przygotowania. Można do nich wykorzystywać nie tylko cukinię.

Takie placuszki można przygotować nawet na lekki obiadTakie placuszki można przygotować nawet na lekki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki wytrawne są niezwykle popularne. To dobry sposób, by przemycić do swojej diety więcej warzyw. Najczęściej przygotowujemy je z ziemniaków, a na drugim miejscu są z pewnością te z cukinii. Jednak w przypadku tego dania to dopiero początek możliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Jakie warzywa nadają się na placki?

Placki z cukinii wydają ci się trochę zbyt delikatne? Masz ochotę na posiłek o zdecydowanym smaku? Postaw na warzywo, które kojarzy się z surówkami i zawsze dokładamy je do zupy. Jego smak porównuje się z cebulą, ale jest delikatniejszy. Tak, pora można także wykorzystać do placków.

Właściwości pora

Por to warzywo z rodziny cebulowatych należy do niej wraz z cebulą, czosnkiem i szczypiorkiem. Wyróżnia go to, że zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak potas czy magnez. W jego składzie jest też białko. Można powiedzieć, że ma nie wiele kalorii, a za to sporo wartości odżywczych. Wspiera też odporność, poprawia trawienie i działa przeciwzapalnie. Dzięki związkom siarkowym może korzystnie wpływać na układ krążenia oraz wspomagać naturalną detoksykację organizmu.

Do jakich potraw stosować pora

Por najczęściej wykorzystywany jest do surówek. To także ważny składnik włoszczyzny. Znacznie rzadziej niż na przykład Francuzi, jemy go na ciepło. Nad Sekwaną popularna jest zupa porowa oraz tarta z nadzieniem z tego warzywa. Por po zapieczeniu czy usmażeniu jest delikatniejszy w smaku. Dlatego warto też spróbować placków na jego bazie.

Placki warzywne z porem

Składniki:

  • 300 g pora,
  • 175 g mąki pszennej (opcjonalnie gryczanej),
  • 100 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • połowa papryczki chilli,
  • 2 łyżki posiekanej kolendry lub szczypiorku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta przyprawy piernikowej (opcjonalnie),
  • pół łyżeczki miodu (opcjonalnie),
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Pora pokrój wzdłuż na pół, a potem w cienkie paseczki. Papryczkę chilli drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Przesmaż pora wraz z papryczkę chilli i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu oraz soli, miodem i przyprawą piernikową. Podsmażaj przez ok. 3 minuty, a potem odstaw do wystudzenia.
  3. Do mąki dodaj jajka, wodę, odrobinę soli oraz pieprzu, wymieszaj aby powstała gładka masa.
  4. Dodaj do niej przestudzonego pora oraz kolendrę lub szczypiorek, wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcję ciasta, formuj małe placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników