Upycham w słoiczku i zalewam prostym sosem. Do zimowych kanapek nie ma lepszego dodatku
Skusiłam się ostatnio na zakupach na pomidora i ogórka. Chciałam mieć świeży dodatek do kanapek. Niestety, ale smak warzyw pozostawał dużo do życzenia. Zamiast przepłacać, postanowiłam znowu przygotować marynowaną cebulę.
Przetwory z czerwonej cebuli to moja specjalność. Bardzo lubię konfiturę z tego warzywa. Ostatnio przekonałam się też do cebuli w wersji marynowanej. Jest wtedy wyrazista w smaku, dość pikantna, ale też z wyczuwalnymi nutami słodyczy. Świetnie podkręca smak kanapek, nawet tych najprostszych z wędliną czy żółtym serem. Idealnie pasuje też do śledzi. Przygotowanie marynaty zajmuje dosłownie chwilę, a taki słoiczek naprawdę warto mieć w lodówce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków
Jaką cebulę wybrać do marynowania?
Do marynowania najlepsza jest świeża, jędrna czerwona cebula. Co ją wyróżnia? Na pewno łagodniejszy smak w porównaniu z białą, ale też ma więcej wartości odżywczych. Ma większą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Uważana jest za najzdrowszą odmianę cebuli. Do tego jest idealna do marynowania.
Przygotowanie marynaty jest proste
Przygotowanie marynaty z cebuli zajmuje dosłownie kilka minut. Jednak nie jest ona od razu gotowa do jedzenia. Potrzebuje czasu, by nabrać chrupkości i smaku, nasycić się przyprawami. Dlatego trzeba odczekać co najmniej kilka godzin. Najlepsza jest kolejnego dnia. Jeśli chcesz przyspieszyć czas marynowania, zamiast octu jabłkowego, dodaj ocet winny i pokrój cebulę na cieńsze plasterki. Tak przygotowaną marynatę można przechowywać nawet do czterech tygodni w lodówce.
Do jakich dań pasuje marynowana cebula?
Najprostszy sposób na wykorzystanie marynowanej cebul to po prostu użycie jej jako dodatku do kanapek. Pasuje także do sałatek, wystarczy dołożyć do niej rukolę czy roszponkę i kilka pomidorków koktajlowych. Jej słodycz i kwasowość dobrze komponują się ze smakiem mięsa, zwłaszcza z grilla, burgerów, a także pasztetu. Można używać jej również do pizzy i zapiekanek. Przygotowujesz deskę serów? Krążki marynowanej cebuli podaj obok oliwek.
Marynowana cebula
Składniki:
- 3 czerwone cebule,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka cukru,
- kilka ziaren gorczycy,
- kilka goździków,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 60 ml octu jabłkowego,
- gorąca woda do wypełnienia słoika.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry, ułóż w przygotowanym, czystym i wyparzonym słoiku.
- Dodaj sól, cukier i przyprawy. Zalej gorącą wodą.
- Zakręć słoik i obróć kilka razy do góry dnem, aby wymieszać składnik.
- Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.