Upycham w słoiczku i zalewam prostym sosem. Do zimowych kanapek nie ma lepszego dodatku

Skusiłam się ostatnio na zakupach na pomidora i ogórka. Chciałam mieć świeży dodatek do kanapek. Niestety, ale smak warzyw pozostawał dużo do życzenia. Zamiast przepłacać, postanowiłam znowu przygotować marynowaną cebulę.

Marynowana cebulaMarynowana cebula jest idealna do kanapek i sałatek
Źródło zdjęć: © Pyszności
Dorota Gepert

Przetwory z czerwonej cebuli to moja specjalność. Bardzo lubię konfiturę z tego warzywa. Ostatnio przekonałam się też do cebuli w wersji marynowanej. Jest wtedy wyrazista w smaku, dość pikantna, ale też z wyczuwalnymi nutami słodyczy. Świetnie podkręca smak kanapek, nawet tych najprostszych z wędliną czy żółtym serem. Idealnie pasuje też do śledzi. Przygotowanie marynaty zajmuje dosłownie chwilę, a taki słoiczek naprawdę warto mieć w lodówce.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebula faszerowana mięsem mielonym. Świetna alternatywa dla gołąbków

Jaką cebulę wybrać do marynowania?

Do marynowania najlepsza jest świeża, jędrna czerwona cebula. Co ją wyróżnia? Na pewno łagodniejszy smak w porównaniu z białą, ale też ma więcej wartości odżywczych. Ma większą ilość błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Uważana jest za najzdrowszą odmianę cebuli. Do tego jest idealna do marynowania.

Przygotowanie marynaty jest proste

Przygotowanie marynaty z cebuli zajmuje dosłownie kilka minut. Jednak nie jest ona od razu gotowa do jedzenia. Potrzebuje czasu, by nabrać chrupkości i smaku, nasycić się przyprawami. Dlatego trzeba odczekać co najmniej kilka godzin. Najlepsza jest kolejnego dnia. Jeśli chcesz przyspieszyć czas marynowania, zamiast octu jabłkowego, dodaj ocet winny i pokrój cebulę na cieńsze plasterki. Tak przygotowaną marynatę można przechowywać nawet do czterech tygodni w lodówce.

Do jakich dań pasuje marynowana cebula?

Najprostszy sposób na wykorzystanie marynowanej cebul to po prostu użycie jej jako dodatku do kanapek. Pasuje także do sałatek, wystarczy dołożyć do niej rukolę czy roszponkę i kilka pomidorków koktajlowych. Jej słodycz i kwasowość dobrze komponują się ze smakiem mięsa, zwłaszcza z grilla, burgerów, a także pasztetu. Można używać jej również do pizzy i zapiekanek. Przygotowujesz deskę serów? Krążki marynowanej cebuli podaj obok oliwek.

Marynowana cebula

Składniki:

  • 3 czerwone cebule,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • kilka goździków,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 60 ml octu jabłkowego,
  • gorąca woda do wypełnienia słoika.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry, ułóż w przygotowanym, czystym i wyparzonym słoiku.
  2. Dodaj sól, cukier i przyprawy. Zalej gorącą wodą.
  3. Zakręć słoik i obróć kilka razy do góry dnem, aby wymieszać składnik.
  4. Pozostaw do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę