Doskonała podstawa sałatek. Ma delikatny orzechowy posmak i była przysmakiem francuskich królów
Masz ochotę na sałatkę ze świeżych warzyw? Zielone listki roszponki to dobra propozycja. Łatwo dobrać do niej dodatki i niewiele trzeba, by smakowała jak danie z restauracji. Do tego ma mnóstwo wartości odżywczych.
Roszponka jest dobrze znana w Europie, ale często pod innymi nazwami. Francuzi nazywają ją zajęczymi uszami, a Niemcy sałatą orzechową. W Polsce była przez długi czas zapomniana, a teraz na szczęście wróciła do łask.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka tabbouleh z kaszą bulgur idealna na imprezę. Wszyscy będą prosić o przepis
Co warto wiedzieć o roszponce
Choć często nazywamy roszponkę sałatą, należy do rodziny kozłkowatych. Jest bliską krewną kozłka lekarskiego, rośliny znanej z właściwości uspokajających. Bardzo długo była traktowana jak chwast. Jej wartości odżywcze w Polsce zaczęto doceniać dopiero z początkiem XX wieku. Jednak ogólnie znane były znacznie wcześniej. Już w XVII wieku Jean-Baptiste de La Quintinie, ogrodnik Ludwika XIV, uprawiał ją w ogrodach Wersalu. Król Francji przekonał się do jej delikatnego, orzechowego smaku.
Co zawiera roszponka
Roszponkę warto docenić także za wartości odżywcze. Przede wszystkim zawiera mnóstwo beta-karotenu, który wspomaga funkcjonowanie wzroku, zapobiega chorobom serca, a nawet rozwojowi nowotworów. Ma też witaminę C, kwas foliowy czy magnez. Jej ważnym składnikiem jest błonnik. Dzięki niemu trawienie przebiega sprawniej, ma dobry wpływ na metabolizm. A jeśli dodamy do tego, że roszponka ma bardzo niewiele kalorii, to wiadomo, że idealnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej.
Nadaje się nie tylko do sałatek
Choć roszponkę można dodawać do koktajli czy kanapek, to jednak najczęściej wykorzystujemy ją do sałatek. Nic dziwnego, bo jej delikatny smak świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Pasują do niej inne warzywa, a zwłaszcza pomidory, a także sery, jajka, czy wszelkie orzechy i nasiona. Gdy zaś dołoży się do niej filet z kurczaka, powstanie sycące i jednocześnie lekkie danie.
Sałatka z roszponką idealna na lunch
Składniki:
- 3 garście roszponki,
- pojedyncza pierś z kurczaka,
- 8 plasterków koziego sera z roladki,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- garść orzechów włoskich,
- ulubione przyprawy do kurczaka,
- 1 łyżka oleju,
- sól i pieprz do smaku.
Na sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- pół łyżeczki miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- bagietka.
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka natrzyj ulubionym przyprawami oraz olejem, a potem zgrilluj ją na patelni. Gdy przestygnie, pokrój ją na paseczki.
- Na duży półmisek wyłóż roszponkę, dodaj do niej połówki pomidorków.
- Na patelni podpraż orzechy.
- Do sałatki dodaj orzechy i przestudzonego kurczaka.
- Na wierzchu ułóż plasterki koziej rolady.
- Z podanych składników przygotuj sos, polej sałatkę.
- Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Sałatkę podawaj z bagietką.