PrzepisProste przepisySzukasz nowego pomysłu na naleśniki? Ten lekki farsz zachwyci każdego

Szukasz nowego pomysłu na naleśniki? Ten lekki farsz zachwyci każdego

Ulubione danie z cukinii? Wielu z nas od razu odpowie: placki. Ostatnio smażyłam je bardzo często. I wtedy wpadłam na pomysł, by to warzywo zastosować także do naleśników i przygotować z niego delikatny farsz.

Naleśniki z tym farszem zasmakują wszystkim
Naleśniki z tym farszem zasmakują wszystkim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Naleśniki z warzywami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Farsz do nich można przygotowywać właściwie bez żadnego przepisu, bo pasuje większość dodatków. Warto wykorzystać te, które akurat mamy w lodówce i w ten sposób wpisać to danie w nurt zero waste. Jednak są warzywa, które mało kojarzymy z naleśnikami. Tak jest właśnie z cukinią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Cukinia nadaje się nie tylko na placki

Kiedy kupuję cukinię, od razu myślę o plackach. To pyszna i łatwa do zrobienia potrawa. To zielone warzywo wykorzystuję także do zup, zapiekanek, gulaszy, ciast. Całkiem niedawno wpadłam na to, by przygotować z niego farsz do naleśników. Cukinia jest niezwykle wszechstronna i lista dań, do których można ją stosować, jest bardzo długa. .

Co wyróżnia cukinię?

Cukinia ma niezwykle delikatny smak, dlatego pasuje do wielu potraw. Łatwo ją doprawić i połączyć z innymi dodatkami. Nigdy nad nimi nie dominuje, jest delikatna i subtelna. Wyróżnia ją też niska kaloryczność i wysoka zawartość błonnika. Zawiera także sporo witamin, w tym C, A oraz z grupy B. W jej składzie jest też potas, który reguluje ciśnienie krwi. Wszyscy, którzy mają problem z nadciśnieniem, powinni znaleźć miejsce dla cukinii w swojej diecie.

Jak zrobić farsz z cukinii?

Naleśniki z farszem z cukinii można zrobić w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem szynki. Obie są warte polecania. Cukinia po przesmażeniu nabiera chrupkości, dobrze łączy się z wyrazistym w smaku serem feta. Farsz doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem. Kiedy poczęstowałam sąsiadkę stwierdziła, że placki są przereklamowane i naleśniki z takim farszem smakują świetnie. Warto podawać je z jogurtowym sosem czosnkowym.

Naleśniki z farszem z cukinii

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody,
  • szczypta soli,
  • masło lub olej do smażenia.

Na farsz:

  • 300 g cukinii,
  • 150 g szynki (opcjonalnie),
  • 1 czerwona cebula,
  • połowa papryki,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 120 g sera feta,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka gałązek koperku lub natki.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut.
  2. Potem smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
  3. Cukinię umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Posól i odstaw.
  4. Paprykę i cebulę pokrój drobno, pomidorki na połówki.
  5. Szynkę pokrój w kostkę i przesmaż ją na rozgrzanej patelni na oleju. Potem dodaj cebulę, i paprykę.
  6. Po kilku minutach dodaj odciśniętą cukinię i pomidorki. Przesmażaj całość, dokładnie wymieszaj składniki.
  7. Farsz dopraw przyprawami i czosnkiem, dodaj zieleninę.
  8. Na koniec dołóż pokruszony ser feta, podsmażaj, aż się rozpuści.
  9. Farsz nakładaj na naleśniki i zwijaj je w rulony.
  10. Możesz podsmażyć je na rozgrzanym oleju.
naleśnikinaleśniki przepiscukinia

Wybrane dla Ciebie