Szukasz nowego pomysłu na naleśniki? Ten lekki farsz zachwyci każdego
Ulubione danie z cukinii? Wielu z nas od razu odpowie: placki. Ostatnio smażyłam je bardzo często. I wtedy wpadłam na pomysł, by to warzywo zastosować także do naleśników i przygotować z niego delikatny farsz.
Naleśniki z warzywami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Farsz do nich można przygotowywać właściwie bez żadnego przepisu, bo pasuje większość dodatków. Warto wykorzystać te, które akurat mamy w lodówce i w ten sposób wpisać to danie w nurt zero waste. Jednak są warzywa, które mało kojarzymy z naleśnikami. Tak jest właśnie z cukinią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata
Cukinia nadaje się nie tylko na placki
Kiedy kupuję cukinię, od razu myślę o plackach. To pyszna i łatwa do zrobienia potrawa. To zielone warzywo wykorzystuję także do zup, zapiekanek, gulaszy, ciast. Całkiem niedawno wpadłam na to, by przygotować z niego farsz do naleśników. Cukinia jest niezwykle wszechstronna i lista dań, do których można ją stosować, jest bardzo długa. .
Co wyróżnia cukinię?
Cukinia ma niezwykle delikatny smak, dlatego pasuje do wielu potraw. Łatwo ją doprawić i połączyć z innymi dodatkami. Nigdy nad nimi nie dominuje, jest delikatna i subtelna. Wyróżnia ją też niska kaloryczność i wysoka zawartość błonnika. Zawiera także sporo witamin, w tym C, A oraz z grupy B. W jej składzie jest też potas, który reguluje ciśnienie krwi. Wszyscy, którzy mają problem z nadciśnieniem, powinni znaleźć miejsce dla cukinii w swojej diecie.
Jak zrobić farsz z cukinii?
Naleśniki z farszem z cukinii można zrobić w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem szynki. Obie są warte polecania. Cukinia po przesmażeniu nabiera chrupkości, dobrze łączy się z wyrazistym w smaku serem feta. Farsz doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem. Kiedy poczęstowałam sąsiadkę stwierdziła, że placki są przereklamowane i naleśniki z takim farszem smakują świetnie. Warto podawać je z jogurtowym sosem czosnkowym.
Naleśniki z farszem z cukinii
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- szklanka mleka,
- szklanka wody,
- szczypta soli,
- masło lub olej do smażenia.
Na farsz:
- 300 g cukinii,
- 150 g szynki (opcjonalnie),
- 1 czerwona cebula,
- połowa papryki,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 120 g sera feta,
- sól, pieprz do smaku,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka gałązek koperku lub natki.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie wymieszaj mikserem i odstaw na 10 minut.
- Potem smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
- Cukinię umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Posól i odstaw.
- Paprykę i cebulę pokrój drobno, pomidorki na połówki.
- Szynkę pokrój w kostkę i przesmaż ją na rozgrzanej patelni na oleju. Potem dodaj cebulę, i paprykę.
- Po kilku minutach dodaj odciśniętą cukinię i pomidorki. Przesmażaj całość, dokładnie wymieszaj składniki.
- Farsz dopraw przyprawami i czosnkiem, dodaj zieleninę.
- Na koniec dołóż pokruszony ser feta, podsmażaj, aż się rozpuści.
- Farsz nakładaj na naleśniki i zwijaj je w rulony.
- Możesz podsmażyć je na rozgrzanym oleju.