Ani pierogi, ani kotlety. Na obiad jeszcze lepiej sprawdzą się krokiety ruskie

Krokiety kojarzą ci się tylko z dodatkiem do czerwonego barszczu? Czas zmienić zdanie. Mogą być pysznym, samodzielnym daniem. Mam przepis na krokiety ze świetnym farszem, który znasz z pierogów.

Krokiety ruskie to świetna alternatywa dla kotletówKrokiety ruskie to świetna alternatywa dla kotletów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Dorota Gepert

Krokiety z farszem na bazie ziemniaków i twarogu to świetna alternatywa dla ruskich pierogów czy kotletów. Ulubiona nuta smakowa pozostaje ta sama, chociaż w trochę innym wydaniu. Podsmażony farsz jest jeszcze bardziej wyrazisty. Czy dużo pracy jest z takim daniem? Naleśniki można usmażyć dzień wcześniej, a potem przygotować do nich farsz. Powinien być delikatny, kremowy, ale dobrze doprawiony. Pieprzu, najlepiej świeżo mielonego, lepiej nie żałować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Co zamiast pierogów ruskich?

Uwielbiasz pierogi ruskie, ale nie lubisz bądź nie masz czasu na ich lepienie? Świetną opcją będą potrawy, które podobnie smakują, ale można je przyrządzić znacznie szybciej. Wiele osób stawia na kotlety ziemniaczane, jednak prosty farsz na bazie ziemniaków i twarogu sprawdzi się jeszcze lepiej przy krokietach. Mogą być one samodzielnym daniem, idealnie pasują do nich wszelkie surówki. Z filiżanką czerwonego barszczu też smakują genialnie.

Krokiety ruskie

Składniki:

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 1-2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju.

Na farsz:

  • 600 g ugotowanych ziemniaków,
  • 300 g białego sera,
  • 1 cebula,
  • sól do smaku,
  • świeżo mielony pieprz, do smaku.

Do panierowania:

  • bułka tarta,
  • 2 jajka,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
  2. Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni. Odłóż je do ostygnięcia.
  3. Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich twaróg i wymieszaj masę.
  4. Cebulę drobno pokrój, zeszklij na oleju.
  5. Dodaj cebulę do masy ziemniaczanej, dopraw ją do smaku.
  6. Na naleśnikach układaj porcje farszu i zwijaj w ruloniki.
  7. Obtaczaj je w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, a potem podsmażaj na rozgrzanym tłuszczu.
  8. Podawaj najlepiej na gorąco.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji