Ani pierogi, ani kotlety. Na obiad jeszcze lepiej sprawdzą się krokiety ruskie
Krokiety kojarzą ci się tylko z dodatkiem do czerwonego barszczu? Czas zmienić zdanie. Mogą być pysznym, samodzielnym daniem. Mam przepis na krokiety ze świetnym farszem, który znasz z pierogów.
Krokiety z farszem na bazie ziemniaków i twarogu to świetna alternatywa dla ruskich pierogów czy kotletów. Ulubiona nuta smakowa pozostaje ta sama, chociaż w trochę innym wydaniu. Podsmażony farsz jest jeszcze bardziej wyrazisty. Czy dużo pracy jest z takim daniem? Naleśniki można usmażyć dzień wcześniej, a potem przygotować do nich farsz. Powinien być delikatny, kremowy, ale dobrze doprawiony. Pieprzu, najlepiej świeżo mielonego, lepiej nie żałować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata
Co zamiast pierogów ruskich?
Uwielbiasz pierogi ruskie, ale nie lubisz bądź nie masz czasu na ich lepienie? Świetną opcją będą potrawy, które podobnie smakują, ale można je przyrządzić znacznie szybciej. Wiele osób stawia na kotlety ziemniaczane, jednak prosty farsz na bazie ziemniaków i twarogu sprawdzi się jeszcze lepiej przy krokietach. Mogą być one samodzielnym daniem, idealnie pasują do nich wszelkie surówki. Z filiżanką czerwonego barszczu też smakują genialnie.
Krokiety ruskie
Składniki:
Na naleśniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 1-2 jajka,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju.
Na farsz:
- 600 g ugotowanych ziemniaków,
- 300 g białego sera,
- 1 cebula,
- sól do smaku,
- świeżo mielony pieprz, do smaku.
Do panierowania:
- bułka tarta,
- 2 jajka,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ciasta naleśnikowego. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
- Usmaż naleśniki na rozgrzanej patelni. Odłóż je do ostygnięcia.
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj do nich twaróg i wymieszaj masę.
- Cebulę drobno pokrój, zeszklij na oleju.
- Dodaj cebulę do masy ziemniaczanej, dopraw ją do smaku.
- Na naleśnikach układaj porcje farszu i zwijaj w ruloniki.
- Obtaczaj je w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, a potem podsmażaj na rozgrzanym tłuszczu.
- Podawaj najlepiej na gorąco.