Tomasz Strzelczyk ma patent na ciasto na krokiety. Wychodzi elastyczne i się nie rwie

Idealne naleśniki nie powinny się rwać i pękać podczas zawijania farszu. Doskonale wie o tym Tomasz Strzelczyk, finalista 4. edycji "Masterchefa" i internetowy twórca. Jego przepis to klucz do krokietowego sukcesu.

Idealne krokiety Tomasza StrzelczykaIdealne krokiety Tomasza Strzelczyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Ewa Malinowska

Chociaż krokiety najbardziej kojarzą się ze świętami, to zdecydowanie są one daniem całorocznym. Kapusta z grzybami, mięso, szpinak z serem feta — pomysłów na ich nadzianie jest cała masa. Na nic jednak zda się nawet najlepiej doprawiony farsz, jeśli naleśniki będą rwały się i pękały podczas zawijania. To problem, który spędza sen z powiek wielu miłośników krokietów. Rozwiązanie znalazł Tomasz Strzelczyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Idealne ciasto na krokiety

Podstawą ciasta naleśnikowego są jajka, mąka, mleko oraz woda. Twórca kanału "Oddasz fartucha" do masy dorzuca jednak dwa nietypowe składniki — kawałek surowego ziemniaka oraz obrane ząbki czosnku. Można się zdziwić, ale to naprawdę ma sens.

Krokiety - Pyszności
Krokiety - Pyszności © Canva | iko636

Czosnek dodaje aromatu naleśnikom, podkręcając smak całego dania. Ziemniak zawiera skrobię, która podczas smażenia naleśników działa jak naturalny zagęszczacz. Dzięki temu ciasto staje się bardziej elastyczne i mniej podatne na rozrywanie, a naleśniki zyskują delikatną, przyjemną w dotyku strukturę.

Tomasz Strzelczyk proponuje do tego klasyczny farsz z kapustą i grzybami, ale możesz sięgnąć po inne, wytrawne nadzienie. Jeśli obawiasz się, że aromat czosnku zdominuje danie, możesz pominąć ten dodatek.

Składniki:

Naleśniki:

  • 300 ml mleka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 ziemniak,
  • sól do smaku.

Panierka:

  • 2 jaja,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna.

Farsz:

  • 800 g kiszonej kapusty,
  • 80 g suszonych grzybów,
  • 300 g pieczarek,
  • 1-2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w ciepłej wodzie i odstaw na 2-3 godziny.
  2. Kiszoną kapustę odciśnij, dodaj grzyby wraz z wodą, wrzuć 2 liście laurowe i gotuj przez 40 minut.
  3. W blenderze umieść obrane ząbki czosnku oraz obranego ziemniaka, połowę mleka oraz szczyptę soli i zblenduj na gładką masę.
  4. Przelej ją do miski, dodaj jajka, mąkę oraz resztę mleka i zblenduj. Odstaw na 15 minut do lodówki.
  5. Pieczarki pokrój i podsmaż wraz z posiekaną cebulą. Dopraw tymiankiem, pieprzem oraz solą.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki, przemieszaj i smaż naleśniki.
  7. Kapustę z grzybami odcedź, przestudź i posiekaj.
  8. Rozgrzej dużą patelnię, przełóż kapustę z grzybami, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody.
  9. Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  10. Porcje farszu wykładaj na naleśniki i zawijaj, podwijając brzegi.
  11. Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
  12. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.

Pyszne krokiety z kapustą i grzybami według Tomasza Strzeczyka są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Wsyp do porannej kawy zamiast cukru. Usprawni trawienie i opóźni procesy starzenia się
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia