PrzepisNaleśnikiTomasz Strzelczyk ma patent na ciasto na krokiety. Wychodzi elastyczne i się nie rwie

Tomasz Strzelczyk ma patent na ciasto na krokiety. Wychodzi elastyczne i się nie rwie

Idealne naleśniki nie powinny się rwać i pękać podczas zawijania farszu. Doskonale wie o tym Tomasz Strzelczyk, finalista 4. edycji "Masterchefa" i internetowy twórca. Jego przepis to klucz do krokietowego sukcesu.

Idealne krokiety Tomasza Strzelczyka
Idealne krokiety Tomasza Strzelczyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook

Chociaż krokiety najbardziej kojarzą się ze świętami, to zdecydowanie są one daniem całorocznym. Kapusta z grzybami, mięso, szpinak z serem feta — pomysłów na ich nadzianie jest cała masa. Na nic jednak zda się nawet najlepiej doprawiony farsz, jeśli naleśniki będą rwały się i pękały podczas zawijania. To problem, który spędza sen z powiek wielu miłośników krokietów. Rozwiązanie znalazł Tomasz Strzelczyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Idealne ciasto na krokiety

Podstawą ciasta naleśnikowego są jajka, mąka, mleko oraz woda. Twórca kanału "Oddasz fartucha" do masy dorzuca jednak dwa nietypowe składniki — kawałek surowego ziemniaka oraz obrane ząbki czosnku. Można się zdziwić, ale to naprawdę ma sens.

Krokiety - Pyszności
Krokiety - Pyszności© Canva | iko636

Czosnek dodaje aromatu naleśnikom, podkręcając smak całego dania. Ziemniak zawiera skrobię, która podczas smażenia naleśników działa jak naturalny zagęszczacz. Dzięki temu ciasto staje się bardziej elastyczne i mniej podatne na rozrywanie, a naleśniki zyskują delikatną, przyjemną w dotyku strukturę.

Tomasz Strzelczyk proponuje do tego klasyczny farsz z kapustą i grzybami, ale możesz sięgnąć po inne, wytrawne nadzienie. Jeśli obawiasz się, że aromat czosnku zdominuje danie, możesz pominąć ten dodatek.

Składniki:

Naleśniki:

  • 300 ml mleka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 ziemniak,
  • sól do smaku.

Panierka:

  • 2 jaja,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna.

Farsz:

  • 800 g kiszonej kapusty,
  • 80 g suszonych grzybów,
  • 300 g pieczarek,
  • 1-2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w ciepłej wodzie i odstaw na 2-3 godziny.
  2. Kiszoną kapustę odciśnij, dodaj grzyby wraz z wodą, wrzuć 2 liście laurowe i gotuj przez 40 minut.
  3. W blenderze umieść obrane ząbki czosnku oraz obranego ziemniaka, połowę mleka oraz szczyptę soli i zblenduj na gładką masę.
  4. Przelej ją do miski, dodaj jajka, mąkę oraz resztę mleka i zblenduj. Odstaw na 15 minut do lodówki.
  5. Pieczarki pokrój i podsmaż wraz z posiekaną cebulą. Dopraw tymiankiem, pieprzem oraz solą.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki, przemieszaj i smaż naleśniki.
  7. Kapustę z grzybami odcedź, przestudź i posiekaj.
  8. Rozgrzej dużą patelnię, przełóż kapustę z grzybami, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody.
  9. Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  10. Porcje farszu wykładaj na naleśniki i zawijaj, podwijając brzegi.
  11. Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
  12. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.

Pyszne krokiety z kapustą i grzybami według Tomasza Strzeczyka są już gotowe. Smacznego!

przepisnaleśnikikrokiety

Wybrane dla Ciebie