Tomasz Strzelczyk ma patent na ciasto na krokiety. Wychodzi elastyczne i się nie rwie

Idealne naleśniki nie powinny się rwać i pękać podczas zawijania farszu. Doskonale wie o tym Tomasz Strzelczyk, finalista 4. edycji "Masterchefa" i internetowy twórca. Jego przepis to klucz do krokietowego sukcesu.

Idealne krokiety Tomasza StrzelczykaIdealne krokiety Tomasza Strzelczyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Ewa Malinowska

Chociaż krokiety najbardziej kojarzą się ze świętami, to zdecydowanie są one daniem całorocznym. Kapusta z grzybami, mięso, szpinak z serem feta — pomysłów na ich nadzianie jest cała masa. Na nic jednak zda się nawet najlepiej doprawiony farsz, jeśli naleśniki będą rwały się i pękały podczas zawijania. To problem, który spędza sen z powiek wielu miłośników krokietów. Rozwiązanie znalazł Tomasz Strzelczyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny

Idealne ciasto na krokiety

Podstawą ciasta naleśnikowego są jajka, mąka, mleko oraz woda. Twórca kanału "Oddasz fartucha" do masy dorzuca jednak dwa nietypowe składniki — kawałek surowego ziemniaka oraz obrane ząbki czosnku. Można się zdziwić, ale to naprawdę ma sens.

Krokiety - Pyszności
Krokiety - Pyszności © Canva | iko636

Czosnek dodaje aromatu naleśnikom, podkręcając smak całego dania. Ziemniak zawiera skrobię, która podczas smażenia naleśników działa jak naturalny zagęszczacz. Dzięki temu ciasto staje się bardziej elastyczne i mniej podatne na rozrywanie, a naleśniki zyskują delikatną, przyjemną w dotyku strukturę.

Tomasz Strzelczyk proponuje do tego klasyczny farsz z kapustą i grzybami, ale możesz sięgnąć po inne, wytrawne nadzienie. Jeśli obawiasz się, że aromat czosnku zdominuje danie, możesz pominąć ten dodatek.

Składniki:

Naleśniki:

  • 300 ml mleka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 jaja,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 ziemniak,
  • sól do smaku.

Panierka:

  • 2 jaja,
  • bułka tarta,
  • mąka pszenna.

Farsz:

  • 800 g kiszonej kapusty,
  • 80 g suszonych grzybów,
  • 300 g pieczarek,
  • 1-2 cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz, tymianek do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w ciepłej wodzie i odstaw na 2-3 godziny.
  2. Kiszoną kapustę odciśnij, dodaj grzyby wraz z wodą, wrzuć 2 liście laurowe i gotuj przez 40 minut.
  3. W blenderze umieść obrane ząbki czosnku oraz obranego ziemniaka, połowę mleka oraz szczyptę soli i zblenduj na gładką masę.
  4. Przelej ją do miski, dodaj jajka, mąkę oraz resztę mleka i zblenduj. Odstaw na 15 minut do lodówki.
  5. Pieczarki pokrój i podsmaż wraz z posiekaną cebulą. Dopraw tymiankiem, pieprzem oraz solą.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki, przemieszaj i smaż naleśniki.
  7. Kapustę z grzybami odcedź, przestudź i posiekaj.
  8. Rozgrzej dużą patelnię, przełóż kapustę z grzybami, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody.
  9. Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  10. Porcje farszu wykładaj na naleśniki i zawijaj, podwijając brzegi.
  11. Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
  12. Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.

Pyszne krokiety z kapustą i grzybami według Tomasza Strzeczyka są już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Na Śląsku babcie robią takie mielone. Lepszych nie znajdziesz nigdzie indziej
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej rybie i żałuję. Prawie nie ma ości, jest bardzo zdrowa i soczysta
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Ma dużo białka i żelaza, a my rzadko po nią sięgamy. Polecana zwłaszcza seniorom
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie