Tomasz Strzelczyk ma patent na ciasto na krokiety. Wychodzi elastyczne i się nie rwie
Idealne naleśniki nie powinny się rwać i pękać podczas zawijania farszu. Doskonale wie o tym Tomasz Strzelczyk, finalista 4. edycji "Masterchefa" i internetowy twórca. Jego przepis to klucz do krokietowego sukcesu.
Chociaż krokiety najbardziej kojarzą się ze świętami, to zdecydowanie są one daniem całorocznym. Kapusta z grzybami, mięso, szpinak z serem feta — pomysłów na ich nadzianie jest cała masa. Na nic jednak zda się nawet najlepiej doprawiony farsz, jeśli naleśniki będą rwały się i pękały podczas zawijania. To problem, który spędza sen z powiek wielu miłośników krokietów. Rozwiązanie znalazł Tomasz Strzelczyk.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - pyszny obiad dla rodziny
Idealne ciasto na krokiety
Podstawą ciasta naleśnikowego są jajka, mąka, mleko oraz woda. Twórca kanału "Oddasz fartucha" do masy dorzuca jednak dwa nietypowe składniki — kawałek surowego ziemniaka oraz obrane ząbki czosnku. Można się zdziwić, ale to naprawdę ma sens.
Czosnek dodaje aromatu naleśnikom, podkręcając smak całego dania. Ziemniak zawiera skrobię, która podczas smażenia naleśników działa jak naturalny zagęszczacz. Dzięki temu ciasto staje się bardziej elastyczne i mniej podatne na rozrywanie, a naleśniki zyskują delikatną, przyjemną w dotyku strukturę.
Tomasz Strzelczyk proponuje do tego klasyczny farsz z kapustą i grzybami, ale możesz sięgnąć po inne, wytrawne nadzienie. Jeśli obawiasz się, że aromat czosnku zdominuje danie, możesz pominąć ten dodatek.
Składniki:
Naleśniki:
- 300 ml mleka,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 jaja,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 ziemniak,
- sól do smaku.
Panierka:
- 2 jaja,
- bułka tarta,
- mąka pszenna.
Farsz:
- 800 g kiszonej kapusty,
- 80 g suszonych grzybów,
- 300 g pieczarek,
- 1-2 cebule,
- 2 liście laurowe,
- sól, pieprz, tymianek do smaku.
Sposób przygotowania:
- Grzyby namocz w ciepłej wodzie i odstaw na 2-3 godziny.
- Kiszoną kapustę odciśnij, dodaj grzyby wraz z wodą, wrzuć 2 liście laurowe i gotuj przez 40 minut.
- W blenderze umieść obrane ząbki czosnku oraz obranego ziemniaka, połowę mleka oraz szczyptę soli i zblenduj na gładką masę.
- Przelej ją do miski, dodaj jajka, mąkę oraz resztę mleka i zblenduj. Odstaw na 15 minut do lodówki.
- Pieczarki pokrój i podsmaż wraz z posiekaną cebulą. Dopraw tymiankiem, pieprzem oraz solą.
- Wyjmij ciasto z lodówki, przemieszaj i smaż naleśniki.
- Kapustę z grzybami odcedź, przestudź i posiekaj.
- Rozgrzej dużą patelnię, przełóż kapustę z grzybami, dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody.
- Odstaw na chwilę do przestudzenia.
- Porcje farszu wykładaj na naleśniki i zawijaj, podwijając brzegi.
- Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej.
- Smaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią.
Pyszne krokiety z kapustą i grzybami według Tomasza Strzeczyka są już gotowe. Smacznego!