Dodaj do gotowania ziemniaków. Będą gotowe o wiele szybciej niż zwykle i podbijesz smak
Wszystko gotowe do obiadu, a ziemniaki wciąż twarde? Chcesz jak najszybciej przygotować posiłek z tym dodatkiem? W takich sytuacjach ten trik na pewno się przyda. Warto wiedzieć, co zrobić, by kartofle były gotowe w ekspresowym tempie.
Gotowane ziemniaki to wciąż najpopularniejszy dodatek do drugiego dania. Idealnie pasują do każdego rodzaju mięsa i ryb. Dlatego przygotowujemy je nawet kilka razy w tygodniu. Czasami jednak na przyrządzenie posiłku mamy mniej czasu niż zwykle. Na szczęście gotowanie ziemniaków można przyspieszyć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan
Jak szybciej ugotować ziemniaki
Ten sposób jest świetny, bo dzięki niemu nie tylko kartofle szybciej są miękkie, ale też mają lepszy smak. Często stosowały go nasze babcie. Kiedy warzywa się zagotują, wystarczy do wody dodać łyżkę tłuszczu, najlepiej sprawdzi się masło. Dlaczego to działa? Rozpuszczony tłuszcz tworzy na powierzchni wody cienką warstwę. Dzięki temu ciepło jest szybciej przekazywane, a ziemniaki ekspresowo stają się miękkie. Dodatkowo zyskują przyjemny, maślany aromat.
Dzięki temu ziemniaki nie rozpadną się
Inna metoda na przyspieszenie procesu gotowania ziemniaków? Wrzuć je bezpośrednio do wrzątku. Dzięki temu szybciej osiągną odpowiednią konsystencję, nie tracąc przy tym na smaku. Można też dodać do nich odrobinę soku z cytryny czy octu, co sprawia, że zachowają ładny kolor i nie będą się rozpadać.
Ziemniaki zyskają aromat
By kartofle miały więcej aromatu, do garnka z wodą, w którym będą się gotowały, warto dodać przyprawy i zioła. Nadają się świeże, na przykład gałązki pietruszki czy koperku, warto też wykorzystać rozmaryn oraz tymianek. Dobrze sprawdzą się też inne przyprawy, tj. czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kozieradka czy lubczyk. Dzięki nim można też zrezygnować z soli lub ją ograniczyć. Zioła i przyprawy nadają ziemniakom przyjemny, rosołowy posmak.