Dodaj do gotowania ziemniaków. Będą gotowe o wiele szybciej niż zwykle i podbijesz smak

Wszystko gotowe do obiadu, a ziemniaki wciąż twarde? Chcesz jak najszybciej przygotować posiłek z tym dodatkiem? W takich sytuacjach ten trik na pewno się przyda. Warto wiedzieć, co zrobić, by kartofle były gotowe w ekspresowym tempie.

Jak szybko ugotować ziemniaki?Jak szybko ugotować ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Gotowane ziemniaki to wciąż najpopularniejszy dodatek do drugiego dania. Idealnie pasują do każdego rodzaju mięsa i ryb. Dlatego przygotowujemy je nawet kilka razy w tygodniu. Czasami jednak na przyrządzenie posiłku mamy mniej czasu niż zwykle. Na szczęście gotowanie ziemniaków można przyspieszyć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj miodowo-czosnkowe ziemniaczki. Nawet najlepszy kotlet zejdzie na drugi plan

Jak szybciej ugotować ziemniaki

Ten sposób jest świetny, bo dzięki niemu nie tylko kartofle szybciej są miękkie, ale też mają lepszy smak. Często stosowały go nasze babcie. Kiedy warzywa się zagotują, wystarczy do wody dodać łyżkę tłuszczu, najlepiej sprawdzi się masło. Dlaczego to działa? Rozpuszczony tłuszcz tworzy na powierzchni wody cienką warstwę. Dzięki temu ciepło jest szybciej przekazywane, a ziemniaki ekspresowo stają się miękkie. Dodatkowo zyskują przyjemny, maślany aromat.

Dzięki temu ziemniaki nie rozpadną się

Inna metoda na przyspieszenie procesu gotowania ziemniaków? Wrzuć je bezpośrednio do wrzątku. Dzięki temu szybciej osiągną odpowiednią konsystencję, nie tracąc przy tym na smaku. Można też dodać do nich odrobinę soku z cytryny czy octu, co sprawia, że zachowają ładny kolor i nie będą się rozpadać.

Ziemniaki zyskają aromat

By kartofle miały więcej aromatu, do garnka z wodą, w którym będą się gotowały, warto dodać przyprawy i zioła. Nadają się świeże, na przykład gałązki pietruszki czy koperku, warto też wykorzystać rozmaryn oraz tymianek. Dobrze sprawdzą się też inne przyprawy, tj. czarny pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, kozieradka czy lubczyk. Dzięki nim można też zrezygnować z soli lub ją ograniczyć. Zioła i przyprawy nadają ziemniakom przyjemny, rosołowy posmak.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji