Nie musisz dodawać mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest inny składnik

Tęsknię już za lekkimi potrawami, które kojarzą się z wiosną i latem. Wiadomo, że powinny bazować na warzywach. Dlatego rozpoczęłam już sezon na placki z cukinii. Zrobiłam je jednak inaczej, bo wykluczyłam z przepisu mąkę.

Placki z cukinii sprawdzają się nawet na lekki obiadPlacki z cukinii sprawdzają się nawet na lekki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki z cukinii to zdecydowanie najpopularniejsze danie z tego warzywa. Są szybkie do zrobienia, dość lekkie i bardzo delikatne w smaku. Przepis jest banalnie prosty, właściwie wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z dodatkami. I właśnie te ostatnie można dowolnie zmieniać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad

Jak zagęścić masę na placki z cukinii

W klasycznych przepisach na placki z cukinii zawsze jest mąka. Wiadomo, to tradycyjny, wciąż najczęściej wybierany produkt do zagęszczania. Jednak można obyć się bez niego. Potrawy przygotowane bez mąki mają niższy indeks glikemiczny, co nie doprowadza do tego, że gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi. Nie tylko ona ma właściwości zagęszczające. W przypadku placków sprawdzi się też włoski ser mozzarella.

Dlaczego warto stosować ser

Mozzarella z pomidorami i bazylią to jedna z ulubionych letnich sałatek. Ten ser w kuchni śródziemnomorskiej jest wykorzystywany bardzo często i to do wielu potraw, zarówno tych na zimno, jak i na ciepło. Z tą różnicą, że do tych drugich lepiej sprawdzi się twarda mozzarella w kostce. Świetnie się topi i w ten sposób może też sprawdzić się jako zagęstnik. Wystarczy ją zetrzeć na tarce i dodać do cukinii. Dzięki temu placki zyskują odpowiednią konsystencję i nie rozpadają się podczas smażenia. Ser ma delikatny smak, który świetnie pasuje do cukinii. Masę warto doprawić świeżymi ziołami lub przyprawami, by podkręcić włoski charakter dania.

Placki z cukinią z dodatkiem mozzarelli

Składniki:

  • 2 małe cukinie,
  • sól do posypania, by cukinia puściła sok,
  • 3 jajka,
  • 200 g mozzarelli w kostce,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku, opcjonalnie
  • pietruszka, koperek lub bazylia do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli jest starsza lepiej usunąć gniazda nasienne). Wymieszaj ją z solą i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij ją z nadmiaru soku.
  2. Jajka wymieszaj widelcem, ser zetrzyj na tarce, a wybraną zieleninę drobno poszatkuj. Wszystkie te składniki wymieszaj z cukinią i dopraw przyprawami.
  3. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie, możesz też użyć masła klarowanego. Wystarczy po 2-3 minuty z każdej strony, powinny być ładnie zarumienione.
Wybrane dla Ciebie
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀