Nie musisz dodawać mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest inny składnik

Tęsknię już za lekkimi potrawami, które kojarzą się z wiosną i latem. Wiadomo, że powinny bazować na warzywach. Dlatego rozpoczęłam już sezon na placki z cukinii. Zrobiłam je jednak inaczej, bo wykluczyłam z przepisu mąkę.

Placki z cukinii sprawdzają się nawet na lekki obiadPlacki z cukinii sprawdzają się nawet na lekki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki z cukinii to zdecydowanie najpopularniejsze danie z tego warzywa. Są szybkie do zrobienia, dość lekkie i bardzo delikatne w smaku. Przepis jest banalnie prosty, właściwie wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z dodatkami. I właśnie te ostatnie można dowolnie zmieniać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki brokułowe z serem. Pyszny i szybki pomysł na obiad

Jak zagęścić masę na placki z cukinii

W klasycznych przepisach na placki z cukinii zawsze jest mąka. Wiadomo, to tradycyjny, wciąż najczęściej wybierany produkt do zagęszczania. Jednak można obyć się bez niego. Potrawy przygotowane bez mąki mają niższy indeks glikemiczny, co nie doprowadza do tego, że gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi. Nie tylko ona ma właściwości zagęszczające. W przypadku placków sprawdzi się też włoski ser mozzarella.

Dlaczego warto stosować ser

Mozzarella z pomidorami i bazylią to jedna z ulubionych letnich sałatek. Ten ser w kuchni śródziemnomorskiej jest wykorzystywany bardzo często i to do wielu potraw, zarówno tych na zimno, jak i na ciepło. Z tą różnicą, że do tych drugich lepiej sprawdzi się twarda mozzarella w kostce. Świetnie się topi i w ten sposób może też sprawdzić się jako zagęstnik. Wystarczy ją zetrzeć na tarce i dodać do cukinii. Dzięki temu placki zyskują odpowiednią konsystencję i nie rozpadają się podczas smażenia. Ser ma delikatny smak, który świetnie pasuje do cukinii. Masę warto doprawić świeżymi ziołami lub przyprawami, by podkręcić włoski charakter dania.

Placki z cukinią z dodatkiem mozzarelli

Składniki:

  • 2 małe cukinie,
  • sól do posypania, by cukinia puściła sok,
  • 3 jajka,
  • 200 g mozzarelli w kostce,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku, opcjonalnie
  • pietruszka, koperek lub bazylia do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli jest starsza lepiej usunąć gniazda nasienne). Wymieszaj ją z solą i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij ją z nadmiaru soku.
  2. Jajka wymieszaj widelcem, ser zetrzyj na tarce, a wybraną zieleninę drobno poszatkuj. Wszystkie te składniki wymieszaj z cukinią i dopraw przyprawami.
  3. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie, możesz też użyć masła klarowanego. Wystarczy po 2-3 minuty z każdej strony, powinny być ładnie zarumienione.
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce