PrzepisProste przepisyNie musisz dodawać mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest inny składnik

Nie musisz dodawać mąki do placków z cukinii. Kluczowy jest inny składnik

Tęsknię już za lekkimi potrawami, które kojarzą się z wiosną i latem. Wiadomo, że powinny bazować na warzywach. Dlatego rozpoczęłam już sezon na placki z cukinii. Zrobiłam je jednak inaczej, bo wykluczyłam z przepisu mąkę.

Placki z cukinii sprawdzają się nawet na lekki obiad
Placki z cukinii sprawdzają się nawet na lekki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Placki z cukinii to zdecydowanie najpopularniejsze danie z tego warzywa. Są szybkie do zrobienia, dość lekkie i bardzo delikatne w smaku. Przepis jest banalnie prosty, właściwie wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z dodatkami. I właśnie te ostatnie można dowolnie zmieniać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc

Jak zagęścić masę na placki z cukinii

W klasycznych przepisach na placki z cukinii zawsze jest mąka. Wiadomo, to tradycyjny, wciąż najczęściej wybierany produkt do zagęszczania. Jednak można obyć się bez niego. Potrawy przygotowane bez mąki mają niższy indeks glikemiczny, co nie doprowadza do tego, że gwałtownie rośnie poziom glukozy we krwi. Nie tylko ona ma właściwości zagęszczające. W przypadku placków sprawdzi się też włoski ser mozzarella.

Dlaczego warto stosować ser

Mozzarella z pomidorami i bazylią to jedna z ulubionych letnich sałatek. Ten ser w kuchni śródziemnomorskiej jest wykorzystywany bardzo często i to do wielu potraw, zarówno tych na zimno, jak i na ciepło. Z tą różnicą, że do tych drugich lepiej sprawdzi się twarda mozzarella w kostce. Świetnie się topi i w ten sposób może też sprawdzić się jako zagęstnik. Wystarczy ją zetrzeć na tarce i dodać do cukinii. Dzięki temu placki zyskują odpowiednią konsystencję i nie rozpadają się podczas smażenia. Ser ma delikatny smak, który świetnie pasuje do cukinii. Masę warto doprawić świeżymi ziołami lub przyprawami, by podkręcić włoski charakter dania.

Placki z cukinią z dodatkiem mozzarelli

Składniki:

  • 2 małe cukinie,
  • sól do posypania, by cukinia puściła sok,
  • 3 jajka,
  • 200 g mozzarelli w kostce,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku, opcjonalnie
  • pietruszka, koperek lub bazylia do smaku,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowywania:

  1. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli jest starsza lepiej usunąć gniazda nasienne). Wymieszaj ją z solą i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij ją z nadmiaru soku.
  2. Jajka wymieszaj widelcem, ser zetrzyj na tarce, a wybraną zieleninę drobno poszatkuj. Wszystkie te składniki wymieszaj z cukinią i dopraw przyprawami.
  3. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju lub oliwie, możesz też użyć masła klarowanego. Wystarczy po 2-3 minuty z każdej strony, powinny być ładnie zarumienione.
cukiniaplacki z cukiniiobiad

Wybrane dla Ciebie