Gdy nie mam czasu gotować, robię patelniankę. Obiad gotowy w 20 minut
Kiedy mam na ugotowanie obiadu mniej niż pół godziny, zawsze stawiam na patelniankę. Nie muszę nawet odpalać piekarnika, a wszystkie potrzebne składniki mam pod ręką. Dodatkowym ułatwieniem jest to, że do tej potrawy wcale nie trzeba dokładnie ważyć składników.
Każdy z nas ma w repertuarze potrawy, które ratują sytuację. Pojawiają się na stole w ekspresowym tempie i wszyscy są zadowoleni, bo obiad jest pożywny i smaczny. Z reguły wtedy przygotowywałam prostą zapiekankę, ale odkąd odkryłam patelniankę... jest jeszcze szybciej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad
Prosta potrawa wprost z patelni
Patelnianka to rodzaj prostej zapiekanki. Składników jest mniej, dlatego z powodzeniem przepiekają się na patelni. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, żeby kupić mięso mielone, najlepiej drobiowe. Pozostałe składniki z reguły mamy w domu. Potrzebny będzie makaron, puszka pomidorów oraz żółty ser.
Dodatkiem do tej potrawy są świeże warzywa, a tutaj można improwizować. Nadają się praktycznie wszystkie, więc warto wykorzystać te, które akurat są w lodówce. Zresztą dotyczy to także mięsnej części zapiekanki, do której można użyć również wędliny czy boczku.
Oszczędnie i bez marnowania
Ta potrawa jest szybka do przygotowania, bo wybrane składniki wystarczy zapiec na patelni, co nie zajmuje więcej niż 20 minut. Jej zaletą jest też stosunkowy niski koszt i spora dowolność w doborze składników. Na pewno jest zgodna z ideą zero waste.
Z przygotowaniem takiej patelnianki poradzi sobie każdy bez względu na doświadczenie kulinarne. Jeśli zostanie trochę czasu, można do niej przygotować prostą surówkę, na przykład z ogórka kiszonego z cebulą i olejem. Idealne pasują też listki rukoli, roszponki czy szpinaku.
Patelnianka na szybko, czyli zapiekanka z patelni w 20 minut
Składniki:
- 350 g mięsa mielonego drobiowego,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 szklanka wody,
- 150 g makaronu (sprawdzą się rurki, świderki, kolanka, muszelki),
- 150 g startego żółtego sera,
- kawałek dowolnej papryki,
- biała część pora,
- połowa cukinii (opcjonalnie),
- kilka pomidorków koktajlowych,
- kilka pieczarek,
- cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju lub oliwy,
- papryka, oregano, bazylia do smaku,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę i przesmaż drobno pokrojone warzywa. Zacznij od cebuli.
- Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki.
- Kiedy grzyby będą zarumienione, dołóż mięso. Przesmaż całość, cały czas mieszając.
- Dopraw do smaku i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dołóż krojone pomidory z puszki. Wymieszaj i duś całość kilka minut.
- Następnie dodaj makaron i dolej szklankę wody. Duś tak długo, jaki czas gotowania zaleca producent makaronu.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i odparuj potrawę, powinna mieć gęstą konsystencję.
- Posyp ją startym żółtym serem. Patelnię przykryj, ale tylko by ser się roztopił.
- Podawaj natychmiast, najlepiej ze świeżymi warzywami.