Gdy nie mam czasu gotować, robię patelniankę. Obiad gotowy w 20 minut

Kiedy mam na ugotowanie obiadu mniej niż pół godziny, zawsze stawiam na patelniankę. Nie muszę nawet odpalać piekarnika, a wszystkie potrzebne składniki mam pod ręką. Dodatkowym ułatwieniem jest to, że do tej potrawy wcale nie trzeba dokładnie ważyć składników.

Patelnianka, czyli zapiekanka z patelni w 20 minutPatelnianka, czyli zapiekanka z patelni w 20 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | azurita
Dorota Gepert

Każdy z nas ma w repertuarze potrawy, które ratują sytuację. Pojawiają się na stole w ekspresowym tempie i wszyscy są zadowoleni, bo obiad jest pożywny i smaczny. Z reguły wtedy przygotowywałam prostą zapiekankę, ale odkąd odkryłam patelniankę... jest jeszcze szybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Prosta potrawa wprost z patelni

Patelnianka to rodzaj prostej zapiekanki. Składników jest mniej, dlatego z powodzeniem przepiekają się na patelni. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, żeby kupić mięso mielone, najlepiej drobiowe. Pozostałe składniki z reguły mamy w domu. Potrzebny będzie makaron, puszka pomidorów oraz żółty ser.

Dodatkiem do tej potrawy są świeże warzywa, a tutaj można improwizować. Nadają się praktycznie wszystkie, więc warto wykorzystać te, które akurat są w lodówce. Zresztą dotyczy to także mięsnej części zapiekanki, do której można użyć również wędliny czy boczku.

Oszczędnie i bez marnowania

Ta potrawa jest szybka do przygotowania, bo wybrane składniki wystarczy zapiec na patelni, co nie zajmuje więcej niż 20 minut. Jej zaletą jest też stosunkowy niski koszt i spora dowolność w doborze składników. Na pewno jest zgodna z ideą zero waste.

Z przygotowaniem takiej patelnianki poradzi sobie każdy bez względu na doświadczenie kulinarne. Jeśli zostanie trochę czasu, można do niej przygotować prostą surówkę, na przykład z ogórka kiszonego z cebulą i olejem. Idealne pasują też listki rukoli, roszponki czy szpinaku.

Patelnianka na szybko, czyli zapiekanka z patelni w 20 minut

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego drobiowego,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 szklanka wody,
  • 150 g makaronu (sprawdzą się rurki, świderki, kolanka, muszelki),
  • 150 g startego żółtego sera,
  • kawałek dowolnej papryki,
  • biała część pora,
  • połowa cukinii (opcjonalnie),
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kilka pieczarek,
  • cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • papryka, oregano, bazylia do smaku,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę i przesmaż drobno pokrojone warzywa. Zacznij od cebuli.
  2. Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki.
  3. Kiedy grzyby będą zarumienione, dołóż mięso. Przesmaż całość, cały czas mieszając.
  4. Dopraw do smaku i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Dołóż krojone pomidory z puszki. Wymieszaj i duś całość kilka minut.
  6. Następnie dodaj makaron i dolej szklankę wody. Duś tak długo, jaki czas gotowania zaleca producent makaronu.
  7. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i odparuj potrawę, powinna mieć gęstą konsystencję.
  8. Posyp ją startym żółtym serem. Patelnię przykryj, ale tylko by ser się roztopił.
  9. Podawaj natychmiast, najlepiej ze świeżymi warzywami.
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury