Gdy nie mam czasu gotować, robię patelniankę. Obiad gotowy w 20 minut

Kiedy mam na ugotowanie obiadu mniej niż pół godziny, zawsze stawiam na patelniankę. Nie muszę nawet odpalać piekarnika, a wszystkie potrzebne składniki mam pod ręką. Dodatkowym ułatwieniem jest to, że do tej potrawy wcale nie trzeba dokładnie ważyć składników.

Patelnianka, czyli zapiekanka z patelni w 20 minutPatelnianka, czyli zapiekanka z patelni w 20 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | azurita
Dorota Gepert

Każdy z nas ma w repertuarze potrawy, które ratują sytuację. Pojawiają się na stole w ekspresowym tempie i wszyscy są zadowoleni, bo obiad jest pożywny i smaczny. Z reguły wtedy przygotowywałam prostą zapiekankę, ale odkąd odkryłam patelniankę... jest jeszcze szybciej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna zapiekanka makaronowa. Idealna na szybki obiad

Prosta potrawa wprost z patelni

Patelnianka to rodzaj prostej zapiekanki. Składników jest mniej, dlatego z powodzeniem przepiekają się na patelni. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to, żeby kupić mięso mielone, najlepiej drobiowe. Pozostałe składniki z reguły mamy w domu. Potrzebny będzie makaron, puszka pomidorów oraz żółty ser.

Dodatkiem do tej potrawy są świeże warzywa, a tutaj można improwizować. Nadają się praktycznie wszystkie, więc warto wykorzystać te, które akurat są w lodówce. Zresztą dotyczy to także mięsnej części zapiekanki, do której można użyć również wędliny czy boczku.

Oszczędnie i bez marnowania

Ta potrawa jest szybka do przygotowania, bo wybrane składniki wystarczy zapiec na patelni, co nie zajmuje więcej niż 20 minut. Jej zaletą jest też stosunkowy niski koszt i spora dowolność w doborze składników. Na pewno jest zgodna z ideą zero waste.

Z przygotowaniem takiej patelnianki poradzi sobie każdy bez względu na doświadczenie kulinarne. Jeśli zostanie trochę czasu, można do niej przygotować prostą surówkę, na przykład z ogórka kiszonego z cebulą i olejem. Idealne pasują też listki rukoli, roszponki czy szpinaku.

Patelnianka na szybko, czyli zapiekanka z patelni w 20 minut

Składniki:

  • 350 g mięsa mielonego drobiowego,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • 1 szklanka wody,
  • 150 g makaronu (sprawdzą się rurki, świderki, kolanka, muszelki),
  • 150 g startego żółtego sera,
  • kawałek dowolnej papryki,
  • biała część pora,
  • połowa cukinii (opcjonalnie),
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • kilka pieczarek,
  • cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • papryka, oregano, bazylia do smaku,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę i przesmaż drobno pokrojone warzywa. Zacznij od cebuli.
  2. Następnie dodaj drobno pokrojone pieczarki.
  3. Kiedy grzyby będą zarumienione, dołóż mięso. Przesmaż całość, cały czas mieszając.
  4. Dopraw do smaku i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Dołóż krojone pomidory z puszki. Wymieszaj i duś całość kilka minut.
  6. Następnie dodaj makaron i dolej szklankę wody. Duś tak długo, jaki czas gotowania zaleca producent makaronu.
  7. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i odparuj potrawę, powinna mieć gęstą konsystencję.
  8. Posyp ją startym żółtym serem. Patelnię przykryj, ale tylko by ser się roztopił.
  9. Podawaj natychmiast, najlepiej ze świeżymi warzywami.
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟