Zamiast smażyć filety z kurczaka, dorzucam do nich warzywa i zapiekam. Są przepyszne

W weekend wybrałam się na bazar, na którym kupuję najlepsze warzywa. Tu kilka marchewek, przy następnym stoisku parę papryk, a jeszcze jedna cukinia... w rezultacie wróciłam do domu z pełną torbą. Nie zdążyłam wszystkich wykorzystać. Dlatego zapanowałam to danie.

Filety z kurczaka zapiekane z warzywamiFilety z kurczaka zapiekane z warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | aubriella
Dorota Gepert

Kurczak plus warzywa? To jedno z najlepszych połączeń, jakie sobie można wyobrazić. Delikatne filety z piersi kurczaka są dość suche, a warzywa dodają im smaku i wilgoci. Wystarczy je razem zapiec w piekarniku i pyszny obiad gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem

Kiedy smażenie nie służy

Kurczak zapiekany z warzywami to świetne danie, gdy unikasz smażenia. Pieczenie jest znacznie zdrowsze niż przygotowywanie potraw na patelni z dodatkiem tłuszczu. Potrawy z piekarnika są nie tylko mniej kaloryczne, ale też znacznie mniej obciążające układ trawienny. Owszem, wymagają więcej czasu na przygotowanie. Jednak ich zaletą jest to, że w naczyniu do zapiekania można przygotować praktycznie cały obiad.

Wykorzystaj zapasy

Najlepszy przykład? Kurczak zapiekany z warzywami. Do tego dania wystarczy dogotować ryż lub kaszę. W jego przygotowaniu też można pozwolić sobie na sporą dowolność, bo pasuje do niego większość warzyw. Warto w ten sposób wykorzystać nawet pojedyncze warzywa, które zalegają w lodówce. A często warzywa po upieczeniu smakują nawet lepiej niż na surowo. Ich smak jest głębszy, mają też więcej aromatu.

Kurczak zapiekany z warzywami

Składniki:

  • ok. 700 g fileta z piersi kurczaka,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 papryki,
  • 1 cukinia,
  • 1 marchewka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • rozmaryn lub kilka gałązek natki pietruszki,
  • sól, pieprz, papryka, oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paseczki. Przełóż go do naczynia żaroodpornego, oprósz solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Polej oliwą.
  2. Przygotuj warzywa. Cebulę obierz, pokrój w plastry. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Cukinię pokrój w półplasterki, podobnie marchewkę. Obierz czosnek.
  3. Do mięsa dodaj warzywa oraz czosnek i pomidorki. Możesz doprawić je solą. Na wierzchu ułóż zioła.
  4. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Kurczaka z warzywami piecz 40 minut.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟