Zamiast smażyć filety z kurczaka, dorzucam do nich warzywa i zapiekam. Są przepyszne
W weekend wybrałam się na bazar, na którym kupuję najlepsze warzywa. Tu kilka marchewek, przy następnym stoisku parę papryk, a jeszcze jedna cukinia... w rezultacie wróciłam do domu z pełną torbą. Nie zdążyłam wszystkich wykorzystać. Dlatego zapanowałam to danie.
Kurczak plus warzywa? To jedno z najlepszych połączeń, jakie sobie można wyobrazić. Delikatne filety z piersi kurczaka są dość suche, a warzywa dodają im smaku i wilgoci. Wystarczy je razem zapiec w piekarniku i pyszny obiad gotowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem
Kiedy smażenie nie służy
Kurczak zapiekany z warzywami to świetne danie, gdy unikasz smażenia. Pieczenie jest znacznie zdrowsze niż przygotowywanie potraw na patelni z dodatkiem tłuszczu. Potrawy z piekarnika są nie tylko mniej kaloryczne, ale też znacznie mniej obciążające układ trawienny. Owszem, wymagają więcej czasu na przygotowanie. Jednak ich zaletą jest to, że w naczyniu do zapiekania można przygotować praktycznie cały obiad.
Wykorzystaj zapasy
Najlepszy przykład? Kurczak zapiekany z warzywami. Do tego dania wystarczy dogotować ryż lub kaszę. W jego przygotowaniu też można pozwolić sobie na sporą dowolność, bo pasuje do niego większość warzyw. Warto w ten sposób wykorzystać nawet pojedyncze warzywa, które zalegają w lodówce. A często warzywa po upieczeniu smakują nawet lepiej niż na surowo. Ich smak jest głębszy, mają też więcej aromatu.
Kurczak zapiekany z warzywami
Składniki:
- ok. 700 g fileta z piersi kurczaka,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebula czerwona,
- 2 papryki,
- 1 cukinia,
- 1 marchewka,
- garść pomidorków koktajlowych,
- rozmaryn lub kilka gałązek natki pietruszki,
- sól, pieprz, papryka, oregano do smaku.
Sposób przygotowania:
- Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paseczki. Przełóż go do naczynia żaroodpornego, oprósz solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Polej oliwą.
- Przygotuj warzywa. Cebulę obierz, pokrój w plastry. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Cukinię pokrój w półplasterki, podobnie marchewkę. Obierz czosnek.
- Do mięsa dodaj warzywa oraz czosnek i pomidorki. Możesz doprawić je solą. Na wierzchu ułóż zioła.
- Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Kurczaka z warzywami piecz 40 minut.