PrzepisProste przepisyZamiast smażyć filety z kurczaka, dorzucam do nich warzywa i zapiekam. Są przepyszne

Zamiast smażyć filety z kurczaka, dorzucam do nich warzywa i zapiekam. Są przepyszne

W weekend wybrałam się na bazar, na którym kupuję najlepsze warzywa. Tu kilka marchewek, przy następnym stoisku parę papryk, a jeszcze jedna cukinia... w rezultacie wróciłam do domu z pełną torbą. Nie zdążyłam wszystkich wykorzystać. Dlatego zapanowałam to danie.

Filety z kurczaka zapiekane z warzywami
Filety z kurczaka zapiekane z warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | aubriella

Kurczak plus warzywa? To jedno z najlepszych połączeń, jakie sobie można wyobrazić. Delikatne filety z piersi kurczaka są dość suche, a warzywa dodają im smaku i wilgoci. Wystarczy je razem zapiec w piekarniku i pyszny obiad gotowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem

Kiedy smażenie nie służy

Kurczak zapiekany z warzywami to świetne danie, gdy unikasz smażenia. Pieczenie jest znacznie zdrowsze niż przygotowywanie potraw na patelni z dodatkiem tłuszczu. Potrawy z piekarnika są nie tylko mniej kaloryczne, ale też znacznie mniej obciążające układ trawienny. Owszem, wymagają więcej czasu na przygotowanie. Jednak ich zaletą jest to, że w naczyniu do zapiekania można przygotować praktycznie cały obiad.

Wykorzystaj zapasy

Najlepszy przykład? Kurczak zapiekany z warzywami. Do tego dania wystarczy dogotować ryż lub kaszę. W jego przygotowaniu też można pozwolić sobie na sporą dowolność, bo pasuje do niego większość warzyw. Warto w ten sposób wykorzystać nawet pojedyncze warzywa, które zalegają w lodówce. A często warzywa po upieczeniu smakują nawet lepiej niż na surowo. Ich smak jest głębszy, mają też więcej aromatu.

Kurczak zapiekany z warzywami

Składniki:

  • ok. 700 g fileta z piersi kurczaka,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 papryki,
  • 1 cukinia,
  • 1 marchewka,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • rozmaryn lub kilka gałązek natki pietruszki,
  • sól, pieprz, papryka, oregano do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Filet z kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paseczki. Przełóż go do naczynia żaroodpornego, oprósz solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Polej oliwą.
  2. Przygotuj warzywa. Cebulę obierz, pokrój w plastry. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Cukinię pokrój w półplasterki, podobnie marchewkę. Obierz czosnek.
  3. Do mięsa dodaj warzywa oraz czosnek i pomidorki. Możesz doprawić je solą. Na wierzchu ułóż zioła.
  4. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Kurczaka z warzywami piecz 40 minut.

Wybrane dla Ciebie