Zrób udka z kurczaka z tego patentu. Koniecznie podaj z pysznym sosem

Jeśli lubisz udka z kurczaka, to przygotowane w takiej wersji, zachwycą twoje podniebienie. Nie dość, że będą chrupiące i smaczne, to podane z aromatycznym sosem. Ich przygotowanie jest banalnie proste.

Udka z tego przepisu będą smaczne i chrupiąceUdka z tego przepisu będą smaczne i chrupiące
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Karol Wiak

Chrupiące i pełne smaku udka z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej z sosem awokado to jedno z najlepszych dań z kurczaka. Przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut, a efekt to zdrowy i łatwy obiad. To danie jest idealne na każdą porę roku, a także na szybki obiad w tygodniu, po powrocie z pracy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową

Chrupiące i aromatyczne udka z kurczaka

Można je smażyć na patelni, piec, grillować lub, jak w tym przypadku, przygotować we frytkownicy beztłuszczowej. Przepis na udka z kurczaka, zaprezentowany przez blogerkę prowadzącą stronę "Eat with Carmen", jest zdrowy, niskowęglowodanowy i świetny do przygotowania posiłków na zapas. Aby uzyskać zdrowszą wersję dania, możesz usunąć skórę z kurczaka.

Udka z kurczaka w takim wydaniu robi się szybko i przyjemnie. A efekt? Zachwyca od pierwszego kęsa. Jednak gwiazdą tego dania jest sos awokado. W tym przypadku owoc, który nie jest zbyt lubiany, szybko stanie się twoim numerem jeden.

Przepis na udka z kurczaka z sosem awokado

To bez wątpienia, jedno z najlepszych dań z kurczaka. Przygotowanie udek we frytkownicy beztłuszczowej sprawi, że danie będzie zdrowe i smaczne.

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka bez kości,
  • 2 łyżki oleju z awokado,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu,
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki,
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku,
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 1 szklanka kolendry,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • ½ awokado,
  • 1 papryczka serrano,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Używając dużej miski, zacznij od osuszenia soczystych udek kurczaka ręcznikiem papierowym. Suchy kurczak zapewnia chrupiącą skórkę.
  2. W małej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sól, pieprz, wędzoną paprykę, czosnek w proszku i pieprz cytrynowy.
  3. Natrzyj udka kurczaka olejem z awokado, tak aby równomiernie go pokrył.
  4. Równomiernie posyp mieszanką przypraw kurczaka, upewniając się, że każde udko jest nią dokładnie pokryte.
  5. Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do temperatury 200°C. Ułóż doprawione udka z kurczaka SKÓRĄ DO DOŁU w jednej warstwie w koszyku frytkownicy, pozostawiając między nimi trochę miejsca.
  6. Smaż przez 20 minut, przewracając kurczaka w połowie pieczenia, aż jego wewnętrzna temperatura osiągnie 74°C, a skórka będzie złota i chrupiąca.

Przygotowanie sosu awokado:

  1. W blenderze zmiksuj kolendrę, śmietanę, awokado, papryczkę serrano, ząbek czosnku, sok z limonki, miód, oliwę z oliwek, sól i czarny pieprz.
  2. Zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dopraw ulubionymi przyprawami według smaku.
  3. Nałóż udka z kurczaka na talerze i obficie polej lub zanurz w pikantnym sosie z awokado.
Udka z sosem awokado będą ucztą dla podniebienia
Udka z sosem awokado będą ucztą dla podniebienia © eatwithcarmen.com | Eat with Carmen

Sos awokado jest gwiazdą tego dania, więc nie wahaj się zrobić go więcej. Jest wszechstronny i może być używany jako dip do warzyw, dodatek do innych białek, a nawet jako dressing do sałatek. Przechowuj resztki sosu w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem