Zrób udka z kurczaka z tego patentu. Koniecznie podaj z pysznym sosem
Jeśli lubisz udka z kurczaka, to przygotowane w takiej wersji, zachwycą twoje podniebienie. Nie dość, że będą chrupiące i smaczne, to podane z aromatycznym sosem. Ich przygotowanie jest banalnie proste.
Chrupiące i pełne smaku udka z kurczaka z frytkownicy beztłuszczowej z sosem awokado to jedno z najlepszych dań z kurczaka. Przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut, a efekt to zdrowy i łatwy obiad. To danie jest idealne na każdą porę roku, a także na szybki obiad w tygodniu, po powrocie z pracy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj kurczaka na obiad. Taka forma zachwyci nawet marudną teściową
Chrupiące i aromatyczne udka z kurczaka
Można je smażyć na patelni, piec, grillować lub, jak w tym przypadku, przygotować we frytkownicy beztłuszczowej. Przepis na udka z kurczaka, zaprezentowany przez blogerkę prowadzącą stronę "Eat with Carmen", jest zdrowy, niskowęglowodanowy i świetny do przygotowania posiłków na zapas. Aby uzyskać zdrowszą wersję dania, możesz usunąć skórę z kurczaka.
Udka z kurczaka w takim wydaniu robi się szybko i przyjemnie. A efekt? Zachwyca od pierwszego kęsa. Jednak gwiazdą tego dania jest sos awokado. W tym przypadku owoc, który nie jest zbyt lubiany, szybko stanie się twoim numerem jeden.
Przepis na udka z kurczaka z sosem awokado
To bez wątpienia, jedno z najlepszych dań z kurczaka. Przygotowanie udek we frytkownicy beztłuszczowej sprawi, że danie będzie zdrowe i smaczne.
Składniki:
- 6 udek z kurczaka bez kości,
- 2 łyżki oleju z awokado,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki,
- ½ łyżeczki czosnku w proszku,
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 1 szklanka kolendry,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany,
- ½ awokado,
- 1 papryczka serrano,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
- Używając dużej miski, zacznij od osuszenia soczystych udek kurczaka ręcznikiem papierowym. Suchy kurczak zapewnia chrupiącą skórkę.
- W małej misce wymieszaj proszek do pieczenia, sól, pieprz, wędzoną paprykę, czosnek w proszku i pieprz cytrynowy.
- Natrzyj udka kurczaka olejem z awokado, tak aby równomiernie go pokrył.
- Równomiernie posyp mieszanką przypraw kurczaka, upewniając się, że każde udko jest nią dokładnie pokryte.
- Rozgrzej frytkownicę beztłuszczową do temperatury 200°C. Ułóż doprawione udka z kurczaka SKÓRĄ DO DOŁU w jednej warstwie w koszyku frytkownicy, pozostawiając między nimi trochę miejsca.
- Smaż przez 20 minut, przewracając kurczaka w połowie pieczenia, aż jego wewnętrzna temperatura osiągnie 74°C, a skórka będzie złota i chrupiąca.
Przygotowanie sosu awokado:
- W blenderze zmiksuj kolendrę, śmietanę, awokado, papryczkę serrano, ząbek czosnku, sok z limonki, miód, oliwę z oliwek, sól i czarny pieprz.
- Zmiksuj do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Dopraw ulubionymi przyprawami według smaku.
- Nałóż udka z kurczaka na talerze i obficie polej lub zanurz w pikantnym sosie z awokado.
Sos awokado jest gwiazdą tego dania, więc nie wahaj się zrobić go więcej. Jest wszechstronny i może być używany jako dip do warzyw, dodatek do innych białek, a nawet jako dressing do sałatek. Przechowuj resztki sosu w szczelnym pojemniku w lodówce do 3 dni.