PrzepisDania bezmięsneNaleśniki faszeruję rybą. Stały się ulubioną przekąską moich bliskich

Naleśniki faszeruję rybą. Stały się ulubioną przekąską moich bliskich

Styczeń sprzyja spotkaniom w gronie bliższych i dalszych znajomych. Nadal zimne wieczory trzeba jakoś przetrwać, a najlepiej w towarzystwie przyjaznych twarzy i dobrych przekąsek. Szpinakowe roladki z łososiem sprawdzą się zarówno na karnawałową domówkę, jak i na wieczór z planszówkami. Są tak pyszne, że bez względu na wielkość porcji, zawsze jest ich za mało.

Zielone naleśniki z łososiem
Zielone naleśniki z łososiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Naleśniki z kremowym serkiem i wędzonym łososiem to wdzięczna przekąska, którą możesz podawać w wielu różnych autorskich wariantach. Wymieszaj serek z koperkiem lub kaparami. Dodaj plasterki awokado, zielony ogórek, oliwki lub suszone pomidory. Im bardziej kolorowe roladki, tym bardziej ucieszą oko i podniebienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Jak zrobić zielone naleśniki?

Do przygotowania zielonych naleśników potrzebujesz świeżych liści szpinaku, które należy delikatnie zeszklić na patelni z drobno posiekanym czosnkiem i odrobiną masła. Następnie zblenduj szpinak na gładką masę. Dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli, aby uzyskać ciasto takie, jak na klasyczne naleśniki.

Nie jest tajemnicą, że sekret udanych naleśników tkwi w odpowiedniej konsystencji ciasta. Masa powinna być gładka i nie za gęsta – taka, która z łatwością rozprowadza się po patelni. W ten sposób przygotowane naleśniki są nie tylko smaczne, ale i estetyczne, co jest ogromnym atutem podczas serwowania ich w postaci kolorowych przekąsek z łososiem.

Przepis na roladki z łososiem

Do naleśników możesz podać domowy sos czosnkowy z jogurtem greckim lub tatarski, na przykład z marynowanymi grzybkami.

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 175 g mąki pszennej,
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g serka śmietankowego typu Philadelphia,
  • 150 g łososia wędzonego w kawałku lub plastrach,
  • sok z połówki cytryny,
  • opcjonalnie pęczek świeżego koperku.

Wykonanie:

  1. Szpinak przesmaż na maśle i drobno posiekanym czosnku. Odstaw do przestudzenia i zmiksuj przy pomocy blendera.
  2. Do masy szpinakowej dodaj mleko, jajka, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto.
  3. Usmaż zielone naleśniki tak samo, jak klasyczne.
  4. Po ostygnięciu, posmaruj je kremowym serkiem i zawiń z kilkoma plasterkami łososia. Rybę warto uprzednio skropić odrobiną soku z cytryny. Jeśli chcesz, wymieszaj serek z posiekanym szczypiorkiem.
  5. Gotowe roladki odstaw do lodówki, a przed imprezą pokrój na estetyczne kawałki.

Wybrane dla Ciebie