Naleśniki faszeruję rybą. Stały się ulubioną przekąską moich bliskich
Styczeń sprzyja spotkaniom w gronie bliższych i dalszych znajomych. Nadal zimne wieczory trzeba jakoś przetrwać, a najlepiej w towarzystwie przyjaznych twarzy i dobrych przekąsek. Szpinakowe roladki z łososiem sprawdzą się zarówno na karnawałową domówkę, jak i na wieczór z planszówkami. Są tak pyszne, że bez względu na wielkość porcji, zawsze jest ich za mało.
Naleśniki z kremowym serkiem i wędzonym łososiem to wdzięczna przekąska, którą możesz podawać w wielu różnych autorskich wariantach. Wymieszaj serek z koperkiem lub kaparami. Dodaj plasterki awokado, zielony ogórek, oliwki lub suszone pomidory. Im bardziej kolorowe roladki, tym bardziej ucieszą oko i podniebienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko
Jak zrobić zielone naleśniki?
Do przygotowania zielonych naleśników potrzebujesz świeżych liści szpinaku, które należy delikatnie zeszklić na patelni z drobno posiekanym czosnkiem i odrobiną masła. Następnie zblenduj szpinak na gładką masę. Dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli, aby uzyskać ciasto takie, jak na klasyczne naleśniki.
Nie jest tajemnicą, że sekret udanych naleśników tkwi w odpowiedniej konsystencji ciasta. Masa powinna być gładka i nie za gęsta – taka, która z łatwością rozprowadza się po patelni. W ten sposób przygotowane naleśniki są nie tylko smaczne, ale i estetyczne, co jest ogromnym atutem podczas serwowania ich w postaci kolorowych przekąsek z łososiem.
Przepis na roladki z łososiem
Do naleśników możesz podać domowy sos czosnkowy z jogurtem greckim lub tatarski, na przykład z marynowanymi grzybkami.
Składniki:
- 100 g świeżego szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka masła,
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 175 g mąki pszennej,
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g serka śmietankowego typu Philadelphia,
- 150 g łososia wędzonego w kawałku lub plastrach,
- sok z połówki cytryny,
- opcjonalnie pęczek świeżego koperku.
Wykonanie:
- Szpinak przesmaż na maśle i drobno posiekanym czosnku. Odstaw do przestudzenia i zmiksuj przy pomocy blendera.
- Do masy szpinakowej dodaj mleko, jajka, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto.
- Usmaż zielone naleśniki tak samo, jak klasyczne.
- Po ostygnięciu, posmaruj je kremowym serkiem i zawiń z kilkoma plasterkami łososia. Rybę warto uprzednio skropić odrobiną soku z cytryny. Jeśli chcesz, wymieszaj serek z posiekanym szczypiorkiem.
- Gotowe roladki odstaw do lodówki, a przed imprezą pokrój na estetyczne kawałki.