Naleśniki faszeruję rybą. Stały się ulubioną przekąską moich bliskich

Styczeń sprzyja spotkaniom w gronie bliższych i dalszych znajomych. Nadal zimne wieczory trzeba jakoś przetrwać, a najlepiej w towarzystwie przyjaznych twarzy i dobrych przekąsek. Szpinakowe roladki z łososiem sprawdzą się zarówno na karnawałową domówkę, jak i na wieczór z planszówkami. Są tak pyszne, że bez względu na wielkość porcji, zawsze jest ich za mało.

Zielone naleśniki z łososiemZielone naleśniki z łososiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Naleśniki z kremowym serkiem i wędzonym łososiem to wdzięczna przekąska, którą możesz podawać w wielu różnych autorskich wariantach. Wymieszaj serek z koperkiem lub kaparami. Dodaj plasterki awokado, zielony ogórek, oliwki lub suszone pomidory. Im bardziej kolorowe roladki, tym bardziej ucieszą oko i podniebienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko

Jak zrobić zielone naleśniki?

Do przygotowania zielonych naleśników potrzebujesz świeżych liści szpinaku, które należy delikatnie zeszklić na patelni z drobno posiekanym czosnkiem i odrobiną masła. Następnie zblenduj szpinak na gładką masę. Dodaj jajka, mąkę i szczyptę soli, aby uzyskać ciasto takie, jak na klasyczne naleśniki.

Nie jest tajemnicą, że sekret udanych naleśników tkwi w odpowiedniej konsystencji ciasta. Masa powinna być gładka i nie za gęsta – taka, która z łatwością rozprowadza się po patelni. W ten sposób przygotowane naleśniki są nie tylko smaczne, ale i estetyczne, co jest ogromnym atutem podczas serwowania ich w postaci kolorowych przekąsek z łososiem.

Przepis na roladki z łososiem

Do naleśników możesz podać domowy sos czosnkowy z jogurtem greckim lub tatarski, na przykład z marynowanymi grzybkami.

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 250 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 175 g mąki pszennej,
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 100 g serka śmietankowego typu Philadelphia,
  • 150 g łososia wędzonego w kawałku lub plastrach,
  • sok z połówki cytryny,
  • opcjonalnie pęczek świeżego koperku.

Wykonanie:

  1. Szpinak przesmaż na maśle i drobno posiekanym czosnku. Odstaw do przestudzenia i zmiksuj przy pomocy blendera.
  2. Do masy szpinakowej dodaj mleko, jajka, mąkę i szczyptę soli. Wymieszaj mikserem na gładkie ciasto.
  3. Usmaż zielone naleśniki tak samo, jak klasyczne.
  4. Po ostygnięciu, posmaruj je kremowym serkiem i zawiń z kilkoma plasterkami łososia. Rybę warto uprzednio skropić odrobiną soku z cytryny. Jeśli chcesz, wymieszaj serek z posiekanym szczypiorkiem.
  5. Gotowe roladki odstaw do lodówki, a przed imprezą pokrój na estetyczne kawałki.
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa