Szybki obiad z "jednego naczynia", który pokochasz. Ułóż składniki, resztę zrobi piekarnik

Masz ochotę na szybki obiad, który przygotujesz w kilka chwil, a resztę pracy wykona za ciebie piekarnik? Danie z "jednego naczynia" to idealne rozwiązanie – minimum wysiłku, maksimum smaku. Sprawdź prosty przepis wykorzystujący składniki, które z pewnością już masz w domu.

Ten obiad z "jednego naczynia" pokochasz niemal od razuTen obiad z "jednego naczynia" pokochasz niemal od razu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LimeSky

Szybki obiad z "jednego naczynia" to idealne rozwiązanie dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś pysznego bez konieczności długiego gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Postaw na składniki, które masz w domu i przygotuj szybki obiad

Kluczem do takiego dania jest wykorzystanie składników, które już masz w domu. Ziemniaki, oliwa z oliwek i przyprawy świetnie sprawdzają się jako baza, a pierś z kurczaka doda wartości odżywczych i białka. Całość uzupełniają przyprawy, sałatka oraz odrobina sera, które nadają daniu niepowtarzalnego smaku.

Przepis na szybki obiad z "jednego naczynia"

Przygotowanie pysznego obiadu w piekarniku może być łatwiejsze, niż myślisz. Wystarczy kilka prostych składników i jedno naczynie, aby stworzyć aromatyczne i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • sól do smaku,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 3 piersi z kurczaka.

Składniki na sos:

  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 4-5 jajek,
  • 100 g mozzarelli,
  • 2 g soli,
  • 2 g kolendry,
  • 2 g mieszanki przypraw prowansalskich,
  • 2 g mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 g mielonej czerwonej papryki,
  • 2g kurkumy.

Dodatki:

  • 1 pomidor,
  • 1 czerwona cebula,
  • 30 g startego parmezanu.

Składniki na sałatkę:

  • 5-6 pomidorków koktajlowych,
  • 2 ogórki sałatkowe,
  • 200 g czerwonej kapusty,
  • 50 g kukurydzy konserwowej,
  • 50 g grochu,
  • 20 g majonezu,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku.

Przygotowanie:

  1. Natłuść oliwą naczynie żaroodporne i ułóż krążki ziemniaczane, doprawiając je solą i mielonym czarnym pieprzem. Pierś kurczaka pokrój na kawałki.
  2. Przygotuj sos do zapiekanki: W dużej misce ubij jajka, dodaj śmietanę i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie do masy wsyp starty ser mozzarella i dodaj pokrojone na kawałki kawałki kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Przygotowaną mieszanką wlej do miski na przyprawione ziemniaki, ułóż krążki czerwonej cebuli, krążki pomidora i na koniec posyp tartym parmezanem – im więcej sera, tym lepiej.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200°C.
  5. Przygotuj sałatkę: Do salaterki włóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ogórki sałatkowe i czerwoną kapustę pokrojoną w paski. Następnie dodaj kukurydzę konserwową i groszek. Dopraw majonezem, solą i mielonym czarnym pieprzem – dobrze wymieszaj.
  6. Podawaj pieczone ziemniaki z kawałkami kurczaka z pyszną mieszanką, cebulą, pomidorem i serem z przygotowaną sałatką warzywną, a przede wszystkim z miłością i wspaniałym smakiem. Na wierzch zapiekanki możesz dodać szczypiorek.

Ten szybki obiad nie tylko zachwyca smakiem, ale również prostotą przygotowania. Piekarnik wykonuje większość pracy za Ciebie, a ty możesz cieszyć się chwilą relaksu lub spędzić czas z bliskimi.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀