PrzepisSzybkie i tanieSzybki obiad z "jednego naczynia", który pokochasz. Ułóż składniki, resztę zrobi piekarnik

Szybki obiad z "jednego naczynia", który pokochasz. Ułóż składniki, resztę zrobi piekarnik

Masz ochotę na szybki obiad, który przygotujesz w kilka chwil, a resztę pracy wykona za ciebie piekarnik? Danie z "jednego naczynia" to idealne rozwiązanie – minimum wysiłku, maksimum smaku. Sprawdź prosty przepis wykorzystujący składniki, które z pewnością już masz w domu.

Ten obiad z "jednego naczynia" pokochasz niemal od razu
Ten obiad z "jednego naczynia" pokochasz niemal od razu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | LimeSky

Szybki obiad z "jednego naczynia" to idealne rozwiązanie dla zabieganych, którzy chcą zjeść coś pysznego bez konieczności długiego gotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Postaw na składniki, które masz w domu i przygotuj szybki obiad

Kluczem do takiego dania jest wykorzystanie składników, które już masz w domu. Ziemniaki, oliwa z oliwek i przyprawy świetnie sprawdzają się jako baza, a pierś z kurczaka doda wartości odżywczych i białka. Całość uzupełniają przyprawy, sałatka oraz odrobina sera, które nadają daniu niepowtarzalnego smaku.

Przepis na szybki obiad z "jednego naczynia"

Przygotowanie pysznego obiadu w piekarniku może być łatwiejsze, niż myślisz. Wystarczy kilka prostych składników i jedno naczynie, aby stworzyć aromatyczne i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • sól do smaku,
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • pieprz czarny mielony do smaku,
  • 3 piersi z kurczaka.

Składniki na sos:

  • 200 g kwaśnej śmietany,
  • 4-5 jajek,
  • 100 g mozzarelli,
  • 2 g soli,
  • 2 g kolendry,
  • 2 g mieszanki przypraw prowansalskich,
  • 2 g mielonego czarnego pieprzu,
  • 2 g mielonej czerwonej papryki,
  • 2g kurkumy.

Dodatki:

  • 1 pomidor,
  • 1 czerwona cebula,
  • 30 g startego parmezanu.

Składniki na sałatkę:

  • 5-6 pomidorków koktajlowych,
  • 2 ogórki sałatkowe,
  • 200 g czerwonej kapusty,
  • 50 g kukurydzy konserwowej,
  • 50 g grochu,
  • 20 g majonezu,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny mielony do smaku.

Przygotowanie:

  1. Natłuść oliwą naczynie żaroodporne i ułóż krążki ziemniaczane, doprawiając je solą i mielonym czarnym pieprzem. Pierś kurczaka pokrój na kawałki.
  2. Przygotuj sos do zapiekanki: W dużej misce ubij jajka, dodaj śmietanę i dodaj wszystkie przyprawy. Następnie do masy wsyp starty ser mozzarella i dodaj pokrojone na kawałki kawałki kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj.
  3. Przygotowaną mieszanką wlej do miski na przyprawione ziemniaki, ułóż krążki czerwonej cebuli, krążki pomidora i na koniec posyp tartym parmezanem – im więcej sera, tym lepiej.
  4. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200°C.
  5. Przygotuj sałatkę: Do salaterki włóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ogórki sałatkowe i czerwoną kapustę pokrojoną w paski. Następnie dodaj kukurydzę konserwową i groszek. Dopraw majonezem, solą i mielonym czarnym pieprzem – dobrze wymieszaj.
  6. Podawaj pieczone ziemniaki z kawałkami kurczaka z pyszną mieszanką, cebulą, pomidorem i serem z przygotowaną sałatką warzywną, a przede wszystkim z miłością i wspaniałym smakiem. Na wierzch zapiekanki możesz dodać szczypiorek.

Ten szybki obiad nie tylko zachwyca smakiem, ale również prostotą przygotowania. Piekarnik wykonuje większość pracy za Ciebie, a ty możesz cieszyć się chwilą relaksu lub spędzić czas z bliskimi.

Wybrane dla Ciebie