Na obiad często serwuję kurczaka w sosie pieczarkowym. Moja rodzina co chwilę prosi o to danie
Kurczak w sosie pieczarkowym to przepis na prosty i szybki obiad. Idealnie sprawdzi się w zabiegane dni, a aksamitny sos pokochają również najmłodsi domownicy.
Wystarczy zaledwie kilka prostych składników i niecałe pół godziny, by wyczarować pożywny posiłek. Kurczak w sosie pieczarkowym to moja odpowiedź na odwieczne pytanie "co dziś na obiad", gdy nie chcę stać za długo przy garnkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa
Przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym
Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek to jedno z najbardziej lubianych dań w polskiej kuchni. Jego delikatny smak, aksamitna konsystencja sosu i soczyste mięso sprawiają, że jest to danie idealne na rodzinne obiady. Pieczarki to grzyby hodowlane, więc mogą pojawiać się w diecie dzieci już od 1 roku życia.
Do tego dania wykorzystać można zarówno białe, jak i brązowe pieczarki. Filet z kurczaka godnie zastąpi także indyk. Gotowe filety w sosie śmietanowo-pieczarkowym podaję najczęściej z ziemniakami lub kaszą, ale sprawdzi się także ryż i makaron.
Składniki:
- 600 g filetów z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 2/3 szklanki bulionu,
- 150 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka masła,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Filety z kurczaka delikatnie rozbij. Możesz go również pokroić w kostkę, by usmażył się szybciej.
- Przełóż mięso do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano, sól oraz pieprz i wymieszaj, by przyprawy otuliły mięso.
- Odstaw na 30 minut do lodówki.
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki, cebulę poszatkuj.
- Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowane mięso. Smaż na średniej mocy palnika przez ok. 3 minuty z obu stron.
- Następnie dodaj pieczarki oraz cebulę i smaż całość przez 3-4 minuty, mieszając zawartość patelni.
- Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj.
- Gotuj całość przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
- Odlej chochelkę wywaru i wymieszaj ją ze śmietanką.
- Wlej zahartowaną śmietankę do pozostałego kurczaka z pieczarkami.
- Gotuj bez przykrycia przez 7-8 minut.
- Dodaj masło i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Jeśli sos śmietanowo-pieczarkowy nie jest wystarczająco gęsty, możesz dodatkowo dodać łyżeczkę przesianej mąki. Możesz również gotować go nieco dłużej, aż zgęstnieje.
Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym jest już gotowy. Podaj go z ulubionymi dodatkami. Smacznego!