WAŻNE
TERAZ

Tylko w WP: Ministra o nowych uprawnieniach inspekcji pracy

Na obiad często serwuję kurczaka w sosie pieczarkowym. Moja rodzina co chwilę prosi o to danie

Kurczak w sosie pieczarkowym to przepis na prosty i szybki obiad. Idealnie sprawdzi się w zabiegane dni, a aksamitny sos pokochają również najmłodsi domownicy.

Kurczak w sosie pieczarkowym to szybki przepis na obiadKurczak w sosie pieczarkowym to szybki przepis na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Wystarczy zaledwie kilka prostych składników i niecałe pół godziny, by wyczarować pożywny posiłek. Kurczak w sosie pieczarkowym to moja odpowiedź na odwieczne pytanie "co dziś na obiad", gdy nie chcę stać za długo przy garnkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek to jedno z najbardziej lubianych dań w polskiej kuchni. Jego delikatny smak, aksamitna konsystencja sosu i soczyste mięso sprawiają, że jest to danie idealne na rodzinne obiady. Pieczarki to grzyby hodowlane, więc mogą pojawiać się w diecie dzieci już od 1 roku życia.

Kurczak w sosie pieczarkowym to szybki przepis na obiad
Kurczak w sosie pieczarkowym to szybki przepis na obiad © Adobe Stock

Do tego dania wykorzystać można zarówno białe, jak i brązowe pieczarki. Filet z kurczaka godnie zastąpi także indyk. Gotowe filety w sosie śmietanowo-pieczarkowym podaję najczęściej z ziemniakami lub kaszą, ale sprawdzi się także ryż i makaron.

Składniki:

  • 600 g filetów z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2/3 szklanki bulionu,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka delikatnie rozbij. Możesz go również pokroić w kostkę, by usmażył się szybciej.
  2. Przełóż mięso do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano, sól oraz pieprz i wymieszaj, by przyprawy otuliły mięso.
  3. Odstaw na 30 minut do lodówki.
  4. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki, cebulę poszatkuj.
  5. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowane mięso. Smaż na średniej mocy palnika przez ok. 3 minuty z obu stron.
  6. Następnie dodaj pieczarki oraz cebulę i smaż całość przez 3-4 minuty, mieszając zawartość patelni.
  7. Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj.
  8. Gotuj całość przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
  9. Odlej chochelkę wywaru i wymieszaj ją ze śmietanką.
  10. Wlej zahartowaną śmietankę do pozostałego kurczaka z pieczarkami.
  11. Gotuj bez przykrycia przez 7-8 minut.
  12. Dodaj masło i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jeśli sos śmietanowo-pieczarkowy nie jest wystarczająco gęsty, możesz dodatkowo dodać łyżeczkę przesianej mąki. Możesz również gotować go nieco dłużej, aż zgęstnieje.

Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym jest już gotowy. Podaj go z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟