PrzepisDania mięsneNa obiad często serwuję kurczaka w sosie pieczarkowym. Moja rodzina co chwilę prosi o to danie

Na obiad często serwuję kurczaka w sosie pieczarkowym. Moja rodzina co chwilę prosi o to danie

Kurczak w sosie pieczarkowym to przepis na prosty i szybki obiad. Idealnie sprawdzi się w zabiegane dni, a aksamitny sos pokochają również najmłodsi domownicy.

Kurczak w sosie pieczarkowym to szybki przepis na obiad
Kurczak w sosie pieczarkowym to szybki przepis na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wystarczy zaledwie kilka prostych składników i niecałe pół godziny, by wyczarować pożywny posiłek. Kurczak w sosie pieczarkowym to moja odpowiedź na odwieczne pytanie "co dziś na obiad", gdy nie chcę stać za długo przy garnkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gulaszowa z białą fasolą. Wyborna zupa, która syci i rozgrzewa

Przepis na kurczaka w sosie pieczarkowym

Kurczak w sosie śmietanowym z dodatkiem pieczarek to jedno z najbardziej lubianych dań w polskiej kuchni. Jego delikatny smak, aksamitna konsystencja sosu i soczyste mięso sprawiają, że jest to danie idealne na rodzinne obiady. Pieczarki to grzyby hodowlane, więc mogą pojawiać się w diecie dzieci już od 1 roku życia.

Kurczak w sosie pieczarkowym to szybki przepis na obiad
Kurczak w sosie pieczarkowym to szybki przepis na obiad© Adobe Stock

Do tego dania wykorzystać można zarówno białe, jak i brązowe pieczarki. Filet z kurczaka godnie zastąpi także indyk. Gotowe filety w sosie śmietanowo-pieczarkowym podaję najczęściej z ziemniakami lub kaszą, ale sprawdzi się także ryż i makaron.

Składniki:

  • 600 g filetów z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2/3 szklanki bulionu,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z kurczaka delikatnie rozbij. Możesz go również pokroić w kostkę, by usmażył się szybciej.
  2. Przełóż mięso do miski. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano, sól oraz pieprz i wymieszaj, by przyprawy otuliły mięso.
  3. Odstaw na 30 minut do lodówki.
  4. Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki, cebulę poszatkuj.
  5. Na patelni rozgrzej olej i wyłóż przygotowane mięso. Smaż na średniej mocy palnika przez ok. 3 minuty z obu stron.
  6. Następnie dodaj pieczarki oraz cebulę i smaż całość przez 3-4 minuty, mieszając zawartość patelni.
  7. Wlej gorący bulion, przykryj i zagotuj.
  8. Gotuj całość przez 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
  9. Odlej chochelkę wywaru i wymieszaj ją ze śmietanką.
  10. Wlej zahartowaną śmietankę do pozostałego kurczaka z pieczarkami.
  11. Gotuj bez przykrycia przez 7-8 minut.
  12. Dodaj masło i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jeśli sos śmietanowo-pieczarkowy nie jest wystarczająco gęsty, możesz dodatkowo dodać łyżeczkę przesianej mąki. Możesz również gotować go nieco dłużej, aż zgęstnieje.

Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym jest już gotowy. Podaj go z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

obiad dla całej rodzinyprzepiskurczak w sosie

Wybrane dla Ciebie