PoradyZapomnij o zasmażce. Prosty sposób na zagęszczenie każdego sosu

Zapomnij o zasmażce. Prosty sposób na zagęszczenie każdego sosu

Jak zagęścić sos bez mąki?
Jak zagęścić sos bez mąki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.01.2024 11:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jak zagęścić sos bez mąki? To naprawdę łatwe zadanie niewymagające ani szerokiej kulinarnej wiedzy, ani doświadczenia w kuchni. Zerknij na poniższe podpowiedzi. Z pewnością znajdziesz wśród nich rozwiązanie dla siebie.

Mimo że sama uwielbiam zasmażkę i niektórych potraw nie wyobrażam sobie bez jej dodatku, na co dzień stawiam na nieco lżejsze rozwiązania. Bo nie tylko zasmażka pomoże nam uporać się ze zbyt rzadkim sosem. Sposobów na uzyskanie gęstej mieszaniny, bez utraty bogatego smaku, jest co najmniej kilka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zagęścić sos bez mąki?

Ciekawym sposobem na zagęszczenie sosu jest wykorzystanie żółtka. Jest ono neutralne w smaku i nie zmienia koloru potrawy. Należy jednak zachować ostrożność, aby nie dopuścić do powstania jajecznicy w sosie. Żółtko oddzielone od białka należy rozkłócić w osobnym naczyniu. Garnek z sosem najlepiej zdjąć z ognia. Aby żółtko nie ścięło się, trzeba je powoli wlewać do potrawy, energicznie mieszając. Można również wypróbować żółtko z ugotowanego na twardo jajka. Wystarczy wtedy rozpuścić je w odrobinie gorącego płynu i wlać do sosu.

Chcąc zagęścić sos bez mąki, można skorzystać też z produktów mlecznych, takich jak śmietana, gęsty jogurt naturalny, topiony serek, mascarpone czy ricotta. Jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności sosu, powinniśmy raczej unikać serów, ale możemy zastosować na przykład jogurt. Ważne jest, aby przed dodaniem produktu mlecznego do potrawy wcześniej zahartować w osobnym naczyniu (sos nie będzie zwarzony).

Jak zagęścić sos? Zdrowsze zamienniki mąki

Zdrowszym od mąki i równie skutecznym zagęstnikiem sosu jest siemię lniane. Nie tylko może zagęścić sos, ale również wzbogaci go o cenne składniki odżywcze, takie jak błonnik oraz kwasy omega-3. Wystarczy dwie łyżki mielonego lnu wymieszać z odrobiną wody, a następnie zahartować płyn, dolewając do niego nieco gorącego płynu i wlać wszystko powoli do sosu, ciągle mieszając. Podobnie można postąpić z płatkami owsianymi, które wcześniej warto jednak zemleć, aby w sosie nie była wyczuwalna faktura płatków.

Jak zagęścić sos bez mąki?
Jak zagęścić sos bez mąki?© Pixabay

Jak naturalnie (bez dodatków) zagęścić sos?

Jednym z takich sposobów jest odparowanie, znane również jako redukcja. Aby sos stał się gęstszy, należy gotować go przez dłuższy czas, co pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeżeli warzywa i mięso są już odpowiednio ugotowane, warto przelać płyn do szerokiego rondla lub na głęboką patelnię. Im większa powierzchnia parowania, tym szybciej zauważymy efekt (naczynia nie przykrywamy). W trakcie redukcji sosu nie powinniśmy już podgrzewać warzyw, aby ich nie rozgotować.

Innym sposobem na zagęszczenie sosu bez dodatków jest miksowanie. Możemy wykorzystać do tego warzywa, które znalazły się w gotowanej potrawie - wystarczy zmiksować je z sosem (wcześniej wyjmując mięso). Natomiast jeśli w daniu nie ma warzyw, możemy osobno ugotować ziemniaka lub cukinię, które mają stosunkowo neutralny smak. Gdy będą miękkie, dodajemy je do sosu i miksujemy. Jest to również sprytny sposób na włączenie warzyw do diety swojej rodziny.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także