Zapomnij o zasmażce. Prosty sposób na zagęszczenie każdego sosu

Jak zagęścić sos bez mąki? To naprawdę łatwe zadanie niewymagające ani szerokiej kulinarnej wiedzy, ani doświadczenia w kuchni. Zerknij na poniższe podpowiedzi. Z pewnością znajdziesz wśród nich rozwiązanie dla siebie.

Jak zagęścić sos bez mąki? Jak zagęścić sos bez mąki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mimo że sama uwielbiam zasmażkę i niektórych potraw nie wyobrażam sobie bez jej dodatku, na co dzień stawiam na nieco lżejsze rozwiązania. Bo nie tylko zasmażka pomoże nam uporać się ze zbyt rzadkim sosem. Sposobów na uzyskanie gęstej mieszaniny, bez utraty bogatego smaku, jest co najmniej kilka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schab pieczony z wyjątkowymi dodatkami. Idealny na uroczysty obiad

Jak zagęścić sos bez mąki?

Ciekawym sposobem na zagęszczenie sosu jest wykorzystanie żółtka. Jest ono neutralne w smaku i nie zmienia koloru potrawy. Należy jednak zachować ostrożność, aby nie dopuścić do powstania jajecznicy w sosie. Żółtko oddzielone od białka należy rozkłócić w osobnym naczyniu. Garnek z sosem najlepiej zdjąć z ognia. Aby żółtko nie ścięło się, trzeba je powoli wlewać do potrawy, energicznie mieszając. Można również wypróbować żółtko z ugotowanego na twardo jajka. Wystarczy wtedy rozpuścić je w odrobinie gorącego płynu i wlać do sosu.

Chcąc zagęścić sos bez mąki, można skorzystać też z produktów mlecznych, takich jak śmietana, gęsty jogurt naturalny, topiony serek, mascarpone czy ricotta. Jeśli zależy nam na niskiej kaloryczności sosu, powinniśmy raczej unikać serów, ale możemy zastosować na przykład jogurt. Ważne jest, aby przed dodaniem produktu mlecznego do potrawy wcześniej zahartować w osobnym naczyniu (sos nie będzie zwarzony).

Jak zagęścić sos? Zdrowsze zamienniki mąki

Zdrowszym od mąki i równie skutecznym zagęstnikiem sosu jest siemię lniane. Nie tylko może zagęścić sos, ale również wzbogaci go o cenne składniki odżywcze, takie jak błonnik oraz kwasy omega-3. Wystarczy dwie łyżki mielonego lnu wymieszać z odrobiną wody, a następnie zahartować płyn, dolewając do niego nieco gorącego płynu i wlać wszystko powoli do sosu, ciągle mieszając. Podobnie można postąpić z płatkami owsianymi, które wcześniej warto jednak zemleć, aby w sosie nie była wyczuwalna faktura płatków.

Jak zagęścić sos bez mąki?
Jak zagęścić sos bez mąki? © Pixabay

Jak naturalnie (bez dodatków) zagęścić sos?

Jednym z takich sposobów jest odparowanie, znane również jako redukcja. Aby sos stał się gęstszy, należy gotować go przez dłuższy czas, co pozwoli na odparowanie nadmiaru wody. Jeżeli warzywa i mięso są już odpowiednio ugotowane, warto przelać płyn do szerokiego rondla lub na głęboką patelnię. Im większa powierzchnia parowania, tym szybciej zauważymy efekt (naczynia nie przykrywamy). W trakcie redukcji sosu nie powinniśmy już podgrzewać warzyw, aby ich nie rozgotować.

Innym sposobem na zagęszczenie sosu bez dodatków jest miksowanie. Możemy wykorzystać do tego warzywa, które znalazły się w gotowanej potrawie - wystarczy zmiksować je z sosem (wcześniej wyjmując mięso). Natomiast jeśli w daniu nie ma warzyw, możemy osobno ugotować ziemniaka lub cukinię, które mają stosunkowo neutralny smak. Gdy będą miękkie, dodajemy je do sosu i miksujemy. Jest to również sprytny sposób na włączenie warzyw do diety swojej rodziny.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Wieczorem piję ten pyszny napój. Nie mam problemów z zasypianiem i nie wybudzam się w nocy
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Na kanapki robię szybką i zdrową pastę. Mało kto potrafi po smaku odgadnąć główny składnik
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką
Pyszna i chrupiąca surówka z prostym sosem. Ostatnio w weekendy robię tylko taką