PrzepisTłusty CzwartekTłuszcz zaczyna się pienić podczas smażenia pączków? Prawdopodobnie popełniłeś błąd

Tłuszcz zaczyna się pienić podczas smażenia pączków? Prawdopodobnie popełniłeś błąd

Smażone desery królują w karnawale. W ten sposób przygotowuje się pączki, faworki czy serowe oponki. Choć ten proces jest trudniejszy niż pieczenie w piekarniku, choć raz w roku podgrzewamy tłuszcz i zabieramy się za ulubione smakołyki. Zobacz zatem, o czym warto pamiętać.

Tłuszcz się pieni? To ważny sygnał
Tłuszcz się pieni? To ważny sygnał
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

To, że właśnie teraz zajadamy się smażonymi deserami, ma bardzo długą tradycję. Po tym okresie następował post, do którego nasi przodkowie podchodzili bardzo sumiennie. Za to w karnawale pozwalali sobie na wiele.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki à la Kinder Bueno to prawdziwy hit. Koniecznie zrób je w Tłusty Czwartek

Na jakim tłuszczu smażyć pączki i faworki?

Nie ma co ukrywać, desery smażone na tłuszczu należą do najbardziej kalorycznych. Tradycyjnie stosuje się do tego smalec, bo ma on wysoki punkt dymienia. To oznacza, że można go bezpiecznie podgrzewać nawet do temperatury ok. 220 stopni Celsjusza. Nie wsiąka też nadmiernie w strukturę ciasta, dlatego pączki nie są zbyt tłuste, a faworki wychodzą niezwykle chrupiące. Drugą opcją są oleje roślinne, rafinowane, np. olej rzepakowy bądź słonecznikowy.

Dlaczego tłuszcz podczas smażenia pączków się pieni?

Nawet kiedy wybraliśmy odpowiedni tłuszcz, łatwo o błąd. Kiedy zaczyna się pienić, wiadomo, że coś poszło nie tak. Często stoi za tym użycie zbyt dużej ilości mąki, w której składzie jest skrobia. W kontakcie z tłuszczem zaczyna się rozkładać i wtedy właśnie powstaje piana. Dlatego trzeba pamiętać, że zanim pączki trafią do smażenia, należy je otrzepać z nadmiaru mąki za pomocą pędzelka, papierowego ręcznika lub ściereczki.

Na pojawienie się piany ma także wpływ temperatura — zarówno za niska, jak i za wysoka. Najlepsza temperatura do smażenia pączków i faworków to 170-180 stopni Celsjusza. Jeżeli tłuszcz będzie podgrzany za mocno, pączki z wierzchu się przypalą, a w środku pozostaną surowe. Zbyt niska temperatura zaś sprawia, że pączki chłoną tłuszcz. Nie mają wtedy lekkiej konsystencji, tylko gumowatą. Dlatego podczas smażenia utrzymywanie idealnej temperatury jest niezwykle istotne.

To ważne, gdy smażysz pączki

Smażenie karnawałowych przysmaków wymaga też cierpliwości i po prostu nie można się przy tym śpieszyć. Inaczej łatwo o błąd, przez który mogą się zmarnować, nawet jeśli powstały z najlepszego ciasta.

Trzeba smażyć je dosłownie po kilka sztuk — powinny swobodnie pływać w tłuszczu. Gdy w garnku znajdzie się zbyt dużo pączków, faworków czy oponek, temperatura tłuszczu szybko się obniży. A wtedy wiadomo, zacznie się pienić i smażenie nie będzie przebiegało, jak należy.

tłusty czwarteksmażeniepączki

Wybrane dla Ciebie