Jest zdrowsza od kurczaka. Polacy wysyłają tony za granicę, zamiast jeść
Polska od lat jest jednym z czołowych eksporterów wysokiej jakości mięsa, które cieszy się ogromnym zainteresowaniem za granicą. Paradoksalnie, w rodzimych domach nadal nie gości zbyt często, choć bije na głowę popularnego kurczaka pod względem wartości odżywczych. Mowa o gęsinie, która od wieków uchodzi za prawdziwy rarytas, a jednocześnie jest bogatym źródłem cennych składników.
W ostatnich latach obserwuje się zmiany w polskim eksporcie gęsiny. W 2023 roku eksport tego mięsa wyniósł 13,9 tys. ton, co stanowi spadek w porównaniu z rekordowym 2016 rokiem, kiedy to wyeksportowano 20,8 tys. ton. Jednakże, w okresie od stycznia do sierpnia 2024 roku odnotowano wzrost eksportu do 3 tys. ton w porównaniu z 2,8 tys. ton w analogicznym okresie roku poprzedniego. Niemcy pozostają głównym odbiorcą polskiej gęsiny, importując w 2023 roku 9,4 tys. ton o wartości 68 mln euro, co stanowiło 67 proc. wolumenu i 80 proc. przychodów z eksportu tego mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona karkówka, która sprawdzi się na sylwestra. Mięso tak kruche, że rozpływa się w ustach
Dlaczego warto jeść gęsinę?
Gęsina to jedno z najzdrowszych mięs, które powinno częściej pojawiać się w polskich domach. Jest bogata w witaminę A, C, D, E oraz cały kompleks witamin z grupy B, które wspierają układ odpornościowy i nerwowy. Oprócz tego zawiera cenne minerały, w tym żelazo, cynk, potas i fosfor, które wspierają prawidłową pracę organizmu.
To, co wyróżnia gęsinę spośród innych mięs, to wysoka zawartość zdrowych tłuszczów. Jest ona bogata w kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają układ krążenia, regulują poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Choć często postrzegana jest jako tłuste mięso, w rzeczywistości jej tłuszcz jest znacznie bardziej wartościowy niż ten obecny w wieprzowinie czy kurczaku.
Co więcej, mięso gęsi jest bardziej treściwe i sycące, dlatego wystarczy mniejsza porcja, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W przeciwieństwie do przemysłowo hodowanego drobiu polska gęś owsiana hodowana jest w bardziej naturalnych warunkach, co przekłada się na jakość i smak mięsa.
Jak przygotować gęsinę na świąteczny obiad?
Gęsina to idealne mięso na wyjątkowe okazje, ale sprawdzi się również na co dzień. Najczęściej przyrządza się ją w piekarniku, co pozwala zachować jej soczystość i chrupiącą skórkę. Doskonale komponuje się zarówno z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, jak i lekkimi sałatkami czy pieczonymi warzywami.
Doskonałym dodatkiem do gęsiny są jabłka, tymianek, rozmaryn oraz warzywa korzeniowe, które podkreślają jej głęboki smak. Można ją także faszerować suszonymi owocami lub grzybami.