NewsyJest zdrowsza od kurczaka. Polacy wysyłają tony za granicę, zamiast jeść

Jest zdrowsza od kurczaka. Polacy wysyłają tony za granicę, zamiast jeść

Polska od lat jest jednym z czołowych eksporterów wysokiej jakości mięsa, które cieszy się ogromnym zainteresowaniem za granicą. Paradoksalnie, w rodzimych domach nadal nie gości zbyt często, choć bije na głowę popularnego kurczaka pod względem wartości odżywczych. Mowa o gęsinie, która od wieków uchodzi za prawdziwy rarytas, a jednocześnie jest bogatym źródłem cennych składników.

Ten rodzaj mięsa jest zdrowszy niż z kurczaka
Ten rodzaj mięsa jest zdrowszy niż z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | leungchopan

W ostatnich latach obserwuje się zmiany w polskim eksporcie gęsiny. W 2023 roku eksport tego mięsa wyniósł 13,9 tys. ton, co stanowi spadek w porównaniu z rekordowym 2016 rokiem, kiedy to wyeksportowano 20,8 tys. ton. Jednakże, w okresie od stycznia do sierpnia 2024 roku odnotowano wzrost eksportu do 3 tys. ton w porównaniu z 2,8 tys. ton w analogicznym okresie roku poprzedniego. Niemcy pozostają głównym odbiorcą polskiej gęsiny, importując w 2023 roku 9,4 tys. ton o wartości 68 mln euro, co stanowiło 67 proc. wolumenu i 80 proc. przychodów z eksportu tego mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona karkówka, która sprawdzi się na sylwestra. Mięso tak kruche, że rozpływa się w ustach

Dlaczego warto jeść gęsinę?

Gęsina to jedno z najzdrowszych mięs, które powinno częściej pojawiać się w polskich domach. Jest bogata w witaminę A, C, D, E oraz cały kompleks witamin z grupy B, które wspierają układ odpornościowy i nerwowy. Oprócz tego zawiera cenne minerały, w tym żelazo, cynk, potas i fosfor, które wspierają prawidłową pracę organizmu.

To, co wyróżnia gęsinę spośród innych mięs, to wysoka zawartość zdrowych tłuszczów. Jest ona bogata w kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają układ krążenia, regulują poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko chorób serca. Choć często postrzegana jest jako tłuste mięso, w rzeczywistości jej tłuszcz jest znacznie bardziej wartościowy niż ten obecny w wieprzowinie czy kurczaku.

Co więcej, mięso gęsi jest bardziej treściwe i sycące, dlatego wystarczy mniejsza porcja, by dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych. W przeciwieństwie do przemysłowo hodowanego drobiu polska gęś owsiana hodowana jest w bardziej naturalnych warunkach, co przekłada się na jakość i smak mięsa.

Jak przygotować gęsinę na świąteczny obiad?

Gęsina to idealne mięso na wyjątkowe okazje, ale sprawdzi się również na co dzień. Najczęściej przyrządza się ją w piekarniku, co pozwala zachować jej soczystość i chrupiącą skórkę. Doskonale komponuje się zarówno z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, jak i lekkimi sałatkami czy pieczonymi warzywami.

Doskonałym dodatkiem do gęsiny są jabłka, tymianek, rozmaryn oraz warzywa korzeniowe, które podkreślają jej głęboki smak. Można ją także faszerować suszonymi owocami lub grzybami.

gęśgęsinamięso

Wybrane dla Ciebie