WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Nie doceniamy tego mięsa, chociaż to polski skarb. Ewa Wachowicz pokazała, jak je przyrządzić

Dawniej często gościła na stołach Polaków, w szczególności przy okazji świąt. Dziś została wygryziona przez znacznie popularniejsze mięso z kurczaka czy indyka. Warto jednak przywrócić ją do łask, bo to prawdziwy rarytas.

Pieczona gęśPieczona gęś
Źródło zdjęć: © Instagram
Ewa Malinowska

Gęsina kojarzy się przede wszystkim z dniem św. Marcina, który obchodzony jest razem z Narodowym Świętem Niepodległości 11 listopada. Pojawia się również w czasie świąt czy rodzinnych uroczystości, ale jej popularność jest znacznie mniejsza niż kiedyś. Warto jednak przypomnieć sobie o gęsinie, bo jest naprawdę smacznym mięsem. Doskonale wie o tym Ewa Wachowicz, która w jednym ze swoich przepisów postawiła na klasyczną pieczoną gęś w towarzystwie suszonych owoców.

Gęsina w Polsce

Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, jednak większość nie trafia na nasz rynek, a do naszych sąsiadów zza Odry. W XIX wieku święciła największe triumfy - na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie nawet 3,5 miliona sztuk. O popularności tego mięsa mówią także stare przysłowia: "Na świętego Marcina dobra gęsina" czy "Święto Marcina dużo gęsi zarzyna". To właśnie w listopadzie tradycyjnie sięgano to po mięso, chociaż i w pozostałe części roku pojawiało się na stołach.

Gęsina
Gęsina © Adobe Stock

Ma w sobie dużo białka, potasu, żelaza i witamin, takich jak witaminy A, D, B, C. Choć gęsina jest bardziej kaloryczna niż inne rodzaje drobiu, jej tłuszcz ma korzystniejszy skład. Zawiera więcej zdrowych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6, które są korzystne dla serca.

Pieczona gęś Ewy Wachowicz

O tym, jak smaczna jest gęsina, doskonale wie Ewa Wachowicz. Nie potrzeba do niej wiele składników ani skomplikowanych dodatków, by cieszyć się smakiem pysznego mięsa. Gwiazda proponuje, by upiec ją w towarzystwie pora oraz śliwek, a następnie podać z buraczkami i kluskami. Na samą myśl cieknie ślinka.

Pieczona gęś
Pieczona gęś © Pixabay

Składniki:

  • ok. 5-kilogramowa gęś,
  • 5 porów,
  • 500 g  suszonych, wędzonych śliwek,
  • sól morska w płatkach,

Do podania

  • śliwki i gruszki marynowane w occie,
  • kilka gałązek rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Por dokładnie umyj i pokrój w plastry. Wymieszaj go ze śliwkami.
  2. Powstałym farszem wypełnij wnętrze gęsi, zepnij wykałaczkami i zasznuruj.
  3. Natrzyj mięso solą i przełóż do żaroodpornego naczynia.
  4. Wstaw do piekatnika rozgrzanego do 90 stopni Celsjusza na 5 godzin.
  5. Po tym czasie wyjmi mięso z piekarnika i otul je folią. Odstaw na 30 minut.
  6. Zdejmij folię i wstaw gęś do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza na 20 minut.

Gotową gęś przełóż na duży półmisek i udekoruj gruszkami, śliwkami oraz rozmarynem. Podawaj w towarzystwie klusek lub ziemniaczków. Świetnie pasuje do niej surówka z buraczków lub modrej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę