Nie doceniamy tego mięsa, chociaż to polski skarb. Ewa Wachowicz pokazała, jak je przyrządzić

Dawniej często gościła na stołach Polaków, w szczególności przy okazji świąt. Dziś została wygryziona przez znacznie popularniejsze mięso z kurczaka czy indyka. Warto jednak przywrócić ją do łask, bo to prawdziwy rarytas.

Pieczona gęśPieczona gęś
Źródło zdjęć: © Instagram
Ewa Malinowska

Gęsina kojarzy się przede wszystkim z dniem św. Marcina, który obchodzony jest razem z Narodowym Świętem Niepodległości 11 listopada. Pojawia się również w czasie świąt czy rodzinnych uroczystości, ale jej popularność jest znacznie mniejsza niż kiedyś. Warto jednak przypomnieć sobie o gęsinie, bo jest naprawdę smacznym mięsem. Doskonale wie o tym Ewa Wachowicz, która w jednym ze swoich przepisów postawiła na klasyczną pieczoną gęś w towarzystwie suszonych owoców.

Gęsina w Polsce

Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, jednak większość nie trafia na nasz rynek, a do naszych sąsiadów zza Odry. W XIX wieku święciła największe triumfy - na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie nawet 3,5 miliona sztuk. O popularności tego mięsa mówią także stare przysłowia: "Na świętego Marcina dobra gęsina" czy "Święto Marcina dużo gęsi zarzyna". To właśnie w listopadzie tradycyjnie sięgano to po mięso, chociaż i w pozostałe części roku pojawiało się na stołach.

Gęsina
Gęsina © Adobe Stock

Ma w sobie dużo białka, potasu, żelaza i witamin, takich jak witaminy A, D, B, C. Choć gęsina jest bardziej kaloryczna niż inne rodzaje drobiu, jej tłuszcz ma korzystniejszy skład. Zawiera więcej zdrowych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6, które są korzystne dla serca.

Pieczona gęś Ewy Wachowicz

O tym, jak smaczna jest gęsina, doskonale wie Ewa Wachowicz. Nie potrzeba do niej wiele składników ani skomplikowanych dodatków, by cieszyć się smakiem pysznego mięsa. Gwiazda proponuje, by upiec ją w towarzystwie pora oraz śliwek, a następnie podać z buraczkami i kluskami. Na samą myśl cieknie ślinka.

Pieczona gęś
Pieczona gęś © Pixabay

Składniki:

  • ok. 5-kilogramowa gęś,
  • 5 porów,
  • 500 g  suszonych, wędzonych śliwek,
  • sól morska w płatkach,

Do podania

  • śliwki i gruszki marynowane w occie,
  • kilka gałązek rozmarynu.

Sposób przygotowania:

  1. Por dokładnie umyj i pokrój w plastry. Wymieszaj go ze śliwkami.
  2. Powstałym farszem wypełnij wnętrze gęsi, zepnij wykałaczkami i zasznuruj.
  3. Natrzyj mięso solą i przełóż do żaroodpornego naczynia.
  4. Wstaw do piekatnika rozgrzanego do 90 stopni Celsjusza na 5 godzin.
  5. Po tym czasie wyjmi mięso z piekarnika i otul je folią. Odstaw na 30 minut.
  6. Zdejmij folię i wstaw gęś do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza na 20 minut.

Gotową gęś przełóż na duży półmisek i udekoruj gruszkami, śliwkami oraz rozmarynem. Podawaj w towarzystwie klusek lub ziemniaczków. Świetnie pasuje do niej surówka z buraczków lub modrej kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione