Nie doceniamy tego mięsa, chociaż to polski skarb. Ewa Wachowicz pokazała, jak je przyrządzić
Dawniej często gościła na stołach Polaków, w szczególności przy okazji świąt. Dziś została wygryziona przez znacznie popularniejsze mięso z kurczaka czy indyka. Warto jednak przywrócić ją do łask, bo to prawdziwy rarytas.
31.10.2024 11:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gęsina kojarzy się przede wszystkim z dniem św. Marcina, który obchodzony jest razem z Narodowym Świętem Niepodległości 11 listopada. Pojawia się również w czasie świąt czy rodzinnych uroczystości, ale jej popularność jest znacznie mniejsza niż kiedyś. Warto jednak przypomnieć sobie o gęsinie, bo jest naprawdę smacznym mięsem. Doskonale wie o tym Ewa Wachowicz, która w jednym ze swoich przepisów postawiła na klasyczną pieczoną gęś w towarzystwie suszonych owoców.
Gęsina w Polsce
Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, jednak większość nie trafia na nasz rynek, a do naszych sąsiadów zza Odry. W XIX wieku święciła największe triumfy - na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie nawet 3,5 miliona sztuk. O popularności tego mięsa mówią także stare przysłowia: "Na świętego Marcina dobra gęsina" czy "Święto Marcina dużo gęsi zarzyna". To właśnie w listopadzie tradycyjnie sięgano to po mięso, chociaż i w pozostałe części roku pojawiało się na stołach.
Ma w sobie dużo białka, potasu, żelaza i witamin, takich jak witaminy A, D, B, C. Choć gęsina jest bardziej kaloryczna niż inne rodzaje drobiu, jej tłuszcz ma korzystniejszy skład. Zawiera więcej zdrowych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3 i omega-6, które są korzystne dla serca.
Pieczona gęś Ewy Wachowicz
O tym, jak smaczna jest gęsina, doskonale wie Ewa Wachowicz. Nie potrzeba do niej wiele składników ani skomplikowanych dodatków, by cieszyć się smakiem pysznego mięsa. Gwiazda proponuje, by upiec ją w towarzystwie pora oraz śliwek, a następnie podać z buraczkami i kluskami. Na samą myśl cieknie ślinka.
Składniki:
- ok. 5-kilogramowa gęś,
- 5 porów,
- 500 g suszonych, wędzonych śliwek,
- sól morska w płatkach,
Do podania
- śliwki i gruszki marynowane w occie,
- kilka gałązek rozmarynu.
Sposób przygotowania:
- Por dokładnie umyj i pokrój w plastry. Wymieszaj go ze śliwkami.
- Powstałym farszem wypełnij wnętrze gęsi, zepnij wykałaczkami i zasznuruj.
- Natrzyj mięso solą i przełóż do żaroodpornego naczynia.
- Wstaw do piekatnika rozgrzanego do 90 stopni Celsjusza na 5 godzin.
- Po tym czasie wyjmi mięso z piekarnika i otul je folią. Odstaw na 30 minut.
- Zdejmij folię i wstaw gęś do piekarnika rozgrzanego do 220 st. Celsjusza na 20 minut.
Gotową gęś przełóż na duży półmisek i udekoruj gruszkami, śliwkami oraz rozmarynem. Podawaj w towarzystwie klusek lub ziemniaczków. Świetnie pasuje do niej surówka z buraczków lub modrej kapusty. Smacznego!