Polacy wysyłają za granicę, zamiast jeść. Szlachetne mięso zdrowsze od kurczaka

Gęsina, choć tłusta i nieco kaloryczna, jest jednocześnie bardzo zdrowa i smaczna. Polska jest jednym z największych eksporterów gęsiny, jednak sami Polacy spożywają jej niewiele. Z roku na rok statystyki są coraz bardziej zadowalające, jednak wciąż pół kilograma rocznie, jakie zjada przeciętny Polak (dane z 2021 r.) w porównaniu do ponad 20 kilogramów reprezentowanych przez mięso kurczaka, nadal nie wypada najlepiej. A szkoda, bo gęsinę warto jeść.

GęsinaGęsina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Według miłośników gęsiny najlepszym czasem na zjedzenie tego mięsa jest koniec jesieni i początek zimy. Dlaczego? Hodowla gęsi, w której Polacy są jednymi z największych graczy na tle europejskim, jest sektorem sezonowym. Ubój gęsi kończy się w listopadzie, a to właśnie wtedy, zdaniem smakoszy, gęś jest najświeższa, najtłustsza i najsmaczniejsza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brakuje ci pomysłów na smaczne śniadanie? Przychodzimy z gotową recepturą w ciekawym wydaniu

Dlaczego warto jeść gęsinę?

Mięso gęsi jest bogate w żelazo, cynk, magnez i potas, a także witaminy A, C, E i witaminy z grupy B, w tym zwłaszcza niacynę. Wszystkie te mikroelementy są doskonale przyswajalne przez nasz organizm. Gęsina stanowi również źródło pełnowartościowego białka i cennych aminokwasów. Ponadto jest mięsem wyjątkowo zdrowym ze względu na sposób hodowli, bez dodatku środków chemicznych czy sztucznych barwników.

Warto też dodać, że gęsina, poprzez swój pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu i układu nerwowego, skutecznie redukuje zaburzenia nastroju. W niektórych tradycyjnych wierzeniach ludowych gęsina jest nawet uważana za naturalny afrodyzjak.

Gęsina
Gęsina © Pexels

Tłusta gęsina - czy jest się czego obawiać?

Chociaż gęsina jest mięsem o wysokiej zawartości kalorii, nie powinniśmy jej unikać. Przede wszystkim, tłuszcz gęsi ma niską temperaturę topnienia, co oznacza, że mimo jego obfitości, jest to tłuszcz, który jest łatwo strawny i dobrze przyswajalny przez nasze ciała. Co więcej, jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, oleinowy, linolenowy, arachidonowy, a także kwasy omega-3 i omega-6. Te kwasy odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego mózgu i serca, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL) i poprawiają elastyczność naszej skóry.

Nie można również pominąć smalcu gęsi, który jest szeroko stosowany w medycynie ludowej. Jest on zalecany do stosowania między innymi w formie naturalnej maści rozgrzewającej (szczególnie w połączeniu z olejem rycynowym) jako skuteczny środek na schorzenia dróg oddechowych oraz bóle mięśni i stawów. Warto również spróbować przepisu na napój na bazie ciepłego mleka, z dodatkiem łyżeczki smalcu i miodu, który również ma działanie lecznicze na infekcje układu oddechowego.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀