PrzepisSałatkiPrzepis mam prosto ze Śląska. Tak dobrej surówki już dawno nie jadłam

Przepis mam prosto ze Śląska. Tak dobrej surówki już dawno nie jadłam

Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.10.2024 13:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na zakupach najczęściej wybieramy białą kapustę, ale warto dać również szansę tej czerwonej. Doskonale wiedzą to Ślązacy, którzy chętnie dorzucają ją do obiadów. Przygotowana według tego przepisu będzie smakowała tak dobrze, że nie będziesz chciał jeść żadnej innej.

Dla Ślązaków nie ma obiadu bez modrej kapusty. Najczęściej towarzyszy ona kluskom śląskim czy roladzie lub pieczonej kaczce. Świetnie pasować będzie również do innych mięs, a odpowiednio przygotowana i doprawiona na talerzu szybko przestanie być tylko tłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zdrowa i zapomniana

Czerwona kapusta jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C wspomaga układ immunologiczny, a witamina A ma korzystny wpływ na wzrok i skórę.

Czerwona kapusta jest bogata w witaminy
Czerwona kapusta jest bogata w witaminy© Pixabay

Czerwona kapusta zawiera antocyjany – naturalne barwniki roślinne, które pełnią funkcję silnych antyoksydantów. Te związki chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zmniejszają ryzyko chorób serca, opóźniają procesy starzenia i mają działanie przeciwnowotworowe.

Surówka z czerwonej kapusty po śląsku

Surówka z czerwonej kapusty doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi oraz jako dodatek do kanapek. W lodówce może stać kilka dni, ale jest tak smaczna, że znika znaczni szybciej. To zasługa śląskiego przepisu ze słodko-kwaśnymi akcentami.

Surówka z czerownej kapusty - Pyszności
Surówka z czerownej kapusty - Pyszności© Canva | invizbk

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty,
  • 2-3 łyżki octu winnego,
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowy),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • woda do blanszowania.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę dokładnie oczyść i poszatkuj na cienkie paski.
  2. Zblanszuj kapustę we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-4 minuty.
  3. Odcedź kapustę i dokładnie opłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  4. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut, aby zmiękły. Odcedź.
  5. Do miski przełóż ostudzoną kapustę.
  6. Dodaj ocet winny, olej, cukier, sól i cynamon.
  7. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  8. Dodaj namoczone rodzynki i ponownie wymieszaj.

Gotową surówkę przełóż do salaterki i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.

przepisInspiracjeczerwona kapusta