Przepis mam prosto ze Śląska. Tak dobrej surówki już dawno nie jadłam

Na zakupach najczęściej wybieramy białą kapustę, ale warto dać również szansę tej czerwonej. Doskonale wiedzą to Ślązacy, którzy chętnie dorzucają ją do obiadów. Przygotowana według tego przepisu będzie smakowała tak dobrze, że nie będziesz chciał jeść żadnej innej.

Surówka z czerwonej kapustySurówka z czerwonej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Dla Ślązaków nie ma obiadu bez modrej kapusty. Najczęściej towarzyszy ona kluskom śląskim czy roladzie lub pieczonej kaczce. Świetnie pasować będzie również do innych mięs, a odpowiednio przygotowana i doprawiona na talerzu szybko przestanie być tylko tłem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczony pancake. Przepis, który od razu pokochasz

Zdrowa i zapomniana

Czerwona kapusta jest doskonałym źródłem witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, C, E oraz witaminy z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C wspomaga układ immunologiczny, a witamina A ma korzystny wpływ na wzrok i skórę.

Czerwona kapusta jest bogata w witaminy
Czerwona kapusta jest bogata w witaminy © Pixabay

Czerwona kapusta zawiera antocyjany – naturalne barwniki roślinne, które pełnią funkcję silnych antyoksydantów. Te związki chronią organizm przed wolnymi rodnikami, zmniejszają ryzyko chorób serca, opóźniają procesy starzenia i mają działanie przeciwnowotworowe.

Surówka z czerwonej kapusty po śląsku

Surówka z czerwonej kapusty doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, rybnymi oraz jako dodatek do kanapek. W lodówce może stać kilka dni, ale jest tak smaczna, że znika znaczni szybciej. To zasługa śląskiego przepisu ze słodko-kwaśnymi akcentami.

Surówka z czerwonej kapusty - Pyszności
Surówka z czerownej kapusty - Pyszności © Canva | invizbk

Składniki:

  • 1 średnia główka czerwonej kapusty,
  • 2-3 łyżki octu winnego,
  • 2-3 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowy),
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • woda do blanszowania.

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę dokładnie oczyść i poszatkuj na cienkie paski.
  2. Zblanszuj kapustę we wrzącej, osolonej wodzie przez około 3-4 minuty.
  3. Odcedź kapustę i dokładnie opłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  4. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na około 15 minut, aby zmiękły. Odcedź.
  5. Do miski przełóż ostudzoną kapustę.
  6. Dodaj ocet winny, olej, cukier, sól i cynamon.
  7. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  8. Dodaj namoczone rodzynki i ponownie wymieszaj.

Gotową surówkę przełóż do salaterki i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Wybrane dla Ciebie
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Jajecznicę robię po włosku i wychodzi kremowa. Trzymam się proporcji - jedna łyżka na jedno jajko
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Natrzyj rybę i odstaw. Rozmrozi się znacznie szybciej
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯