Gęsina na św. Marcina. Zobacz, dlaczego wielu Polaków akurat to mięso jada 11 listopada

Gęsina to tradycyjne polskie danie, które kojarzy się z jesienią i zimą. Jest to również bardzo zdrowe i wartościowe mięso. Dlaczego warto spróbować gęsiny na św. Marcina?

Gęsina Gęsina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gęsina jest jednym z najszlachetniejszych rodzajów drobiu. Jej mięso jest ciemne, delikatne i aromatyczne. Ma wyrazisty smak, który zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu. Gęsina jest również bardzo smacznym mięsem, które nadaje się do wielu różnych potraw. Jakie są walory tego mięsa i dlaczego warto wrócić do tradycji spożywania gęsiny?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Gęsina - zdrowe i wartościowe mięso

Gęsina jest również bardzo zdrowym i wartościowym mięsem. Zawiera dużo białka, witamin i minerałów. Jest bogata w żelazo, fosfor, magnez, potas i witaminę A. Gęsina jest również dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla naszego zdrowia.

Dlaczego gęsina na Świętego Marcina?

Najstarsze polskie przysłowie mówi, że "najlepsza gęsina na Świętego Marcina". To stwierdzenie podkreśla, że gęsina jest jednym z najważniejszych składników tradycyjnych obiadów w Polsce w okresie jesienno-zimowym. To właśnie w tym okresie jej mięso jest najbardziej szlachetne. Gęś na naszych stołach pojawia się już od XVII wieku i stanowi obowiązkową pozycję w menu, podawana jako pieczona z różnymi dodatkami, wędzona, pasztet z gęsi lub smalec.

Jak przygotować gęsinę?

Przygotowanie gęsiny w domu nie jest trudne. Wystarczy kupić świeżą lub mrożoną gęś, a następnie przygotować ją według ulubionego przepisu. Gęś można piec w całości, w kawałkach lub w formie pasztetów i smalcu.

Gęsina wyróżnia się ciemnym, delikatnym mięsem, które podczas pieczenia rozpływa się w ustach. Jest również bardzo aromatyczna, co sprawia, że jej zapach jest naprawdę kuszący.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę