Gęsina na św. Marcina. Zobacz, dlaczego wielu Polaków akurat to mięso jada 11 listopada

Gęsina to tradycyjne polskie danie, które kojarzy się z jesienią i zimą. Jest to również bardzo zdrowe i wartościowe mięso. Dlaczego warto spróbować gęsiny na św. Marcina?

Gęsina Gęsina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Gęsina jest jednym z najszlachetniejszych rodzajów drobiu. Jej mięso jest ciemne, delikatne i aromatyczne. Ma wyrazisty smak, który zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu. Gęsina jest również bardzo smacznym mięsem, które nadaje się do wielu różnych potraw. Jakie są walory tego mięsa i dlaczego warto wrócić do tradycji spożywania gęsiny?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz makaronową ucztę z piekarnika. Na jednej porcji się nie skończy

Gęsina - zdrowe i wartościowe mięso

Gęsina jest również bardzo zdrowym i wartościowym mięsem. Zawiera dużo białka, witamin i minerałów. Jest bogata w żelazo, fosfor, magnez, potas i witaminę A. Gęsina jest również dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla naszego zdrowia.

Dlaczego gęsina na Świętego Marcina?

Najstarsze polskie przysłowie mówi, że "najlepsza gęsina na Świętego Marcina". To stwierdzenie podkreśla, że gęsina jest jednym z najważniejszych składników tradycyjnych obiadów w Polsce w okresie jesienno-zimowym. To właśnie w tym okresie jej mięso jest najbardziej szlachetne. Gęś na naszych stołach pojawia się już od XVII wieku i stanowi obowiązkową pozycję w menu, podawana jako pieczona z różnymi dodatkami, wędzona, pasztet z gęsi lub smalec.

Jak przygotować gęsinę?

Przygotowanie gęsiny w domu nie jest trudne. Wystarczy kupić świeżą lub mrożoną gęś, a następnie przygotować ją według ulubionego przepisu. Gęś można piec w całości, w kawałkach lub w formie pasztetów i smalcu.

Gęsina wyróżnia się ciemnym, delikatnym mięsem, które podczas pieczenia rozpływa się w ustach. Jest również bardzo aromatyczna, co sprawia, że jej zapach jest naprawdę kuszący.

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste