PrzepisProste przepisyGotuję budyń, dodaję jajka i mąkę. Za chwilę mam pełen talerz pączków

Gotuję budyń, dodaję jajka i mąkę. Za chwilę mam pełen talerz pączków

W karnawale pączki wiodą prym. Wielu zwolenników mają zarówno tradycyjne z drożdżowego ciasta, jak i ich wersje alternatywne. Te drugie są z reguły lżejsze i łatwiejsze do przygotowania. Oto kolejne przepisy na smakołyki tego typu. Takie pączki zawsze wychodzą i szybko znikają z talerza.

Pączki to ulubiony deser karnawałowy
Pączki to ulubiony deser karnawałowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Malutkie, mięciutkie pączki to świetny pomysł na karnawałowy deser. Nie trzeba zagniatać drożdżowego ciasta, ani czekać jak ono wyrośnie. Takich alternatywnych przepisów jest już całkiem sporo. Ten wyróżnia zawartość budyniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste pączki z dwóch składników z airfryera. Lepszych nie jadłam

Budyń nadaje się nie tylko na deser

Budyń? Ten deser często kojarzymy z dzieciństwem. Jego skład jest prosty, bo to tylko mleko, skrobia, cukier, dodatki smakowe. Można go bardzo szybko przygotować na przykład na podwieczorek, świetnie smakuje ze świeżymi owocami czy sokiem. Tak kiedyś był kojarzony budyń. Dziś wiadomo, że jego zastosowanie w kuchni jest znacznie szersze.

Jest potrzebny do kultowej karpatki

Budyń, często w formie kremu budyniowego to częsty składnik modnych teraz ciast warstwowych. Ma na pewno świetny wpływ na ich smak, a także urozmaica ich strukturę. Od lat jest świetnym składnikiem ciast z owocami, na przykład śliwkami czy jabłkami. Krem na bazie budyniu przygotowuje się też do kultowej karpatki. W czasach PRL-u ten deser był niebywale modny, a krem uchodziła za wykwinty.

Nie tylko jako nadzienie

A co ma wspólnego krem z pączkami? Od lat wykorzystywano go jako nadzienie. To alternatywa dla tradycyjnych konfitur, która ma swoich zwolenników. Okazało się, ze można go wykorzystać także do ciasta. Budyniowe pączki są niezwykłe lekkie, delikatne i przyjemne w smaku. Smażymy je w wersji mini. Nie chłoną tłuszczu, bo podobnie jak do tradycyjnych wypieków dodaje się do nich odrobiną alkoholu. Nie wymagają nadzienia, waniliowy posmak w zupełności wystarcza. Budyniu można użyć w dwóch wersjach: dosypując sam proszek lub już po jego ugotowaniu.

Pączki z budyniowym proszkiem

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego,
  • 2 szklanki mąki,
  • duże opakowanie jogurtu naturalnego,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj do niej jajka, jogurt, budyń, cukier puder, proszek do pieczenia i spirytus. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. W wysokim garnku rozgrzej olej. Temperatura nie powinna być niższa niż 170 stopni C. Kiedy olej się nagrzeje, włóż do niego ciasto. Nakładaj je łyżeczką.
  3. W trakcie smażenia pączki urosną. Smaż je tak długo, aż staną się rumiane.
  4. Po usmażeniu posyp je cukrem pudrem. Podawaj jeszcze ciepłe.

Pączki z ugotowanym budyniem

Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • opakowanie budyniu waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki alkoholu, na przykład spirytusu,
  • oleju do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj budyń zgodnie z przepisem zużywając 500 ml mleka. Do jeszcze ciepłego dodaj cukier, wymieszaj.
  2. Do przestygniętego budyniu dodaj jajka i alkohol.
  3. Dołóż suche składniki: mąkę wymieszaną z proszek do pieczenia i solą.
  4. Wymieszaj ciasto, powinno mieć gęstą konsystencję.
  5. Smaż pączki formowane łyżką na rozgrzanym oleju.
  6. Podawaj je z cukrem pudrem.


pączkikarnawałtłusty czwartek

Wybrane dla Ciebie