Anglicy mają prostszy sposób na pączki. Za każdym razem wychodzą idealne

Sezon na karnawałowe słodkości rozpędza się z każdym dniem. Swój szczyt osiągnie w tłusty czwartek, który przypada w tym roku 27 lutego. Jeśli szukasz przepisu na lżejsze i szybkie do zrobienia pączki, na pewno sprawdzą się te według angielskiego przepisu.

Angielskie pączki mają znacznie mniej kaloriiAngielskie pączki mają znacznie mniej kalorii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent hofacker
Dorota Gepert

Karnawałowe słodycze łączy to, że są smażone na tłuszczu. Do najpopularniejszych należą zdecydowanie pączki. Pisaliśmy jakie podejście do tego przysmaku mają Rumuni. Warto też wiedzieć, jak przygotowują je Anglicy. Ich sposób na ten przysmak jest wyjątkowo prosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Ciasto na tradycyjne pączki

Tradycyjne pączki, którymi zajadamy się zwłaszcza w karnawale, powstają z ciasta drożdżowego. Ich podstawowe składniki to mąka, jajka, masło, mleko, cukier i drożdże. Przygotowania zaczyna się od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, co pozwala się im aktywować.

Potem ciasto trzeba odpowiednio wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Następnie należy zabrać się do formowania i nadziewania pączków, po czym muszą one jeszcze raz wyrastać. Dopiero później smaży się je w głębokim tłuszczu. Na każdym etapie można popełnić błąd, który zniweczy wcześniejszy wkład pracy.

Prosty sposób na pączki

Wszystko to powoduje, że nie wszyscy porywają się na tradycyjne, domowe pączki. Jednak ich smak jest niezwykle kuszący, dlatego pojawia się coraz więcej uproszczonych przepisów na ten smakołyk. Pracy nie dokładają sobie także Anglicy. Ich pączki są pyszne, ale bardzo łatwe nawet dla początkujących cukierników. A to dzięki temu, że nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego.

Przypominają oponki serowe

Pączki angielskie mogą w smaku nieco przypominać dobrze znane oponki serowe. Powstają również na bazie nabiału, ale nie twarogu tylko serka homogenizowanego. Są znacznie delikatniejsze, lżejsze i nie wymagają nadziewania. Często stosowane są do nich posypki i polewy.

Pączki angielskie

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego (można też użyć waniliowego),
  • 3 jajka,
  • 250 ml mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szczypta soli,
  • cukier waniliowy do smaku,
  • skórka otarta z cytryny do smaku.

Dodatkowo:

  • olej do smażenia,
  • cukier puder do podania,
  • cynamon do smaku (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj serek i wymieszaj je rózgą; nie trzeba używać miksera.
  2. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i szczyptę soli. Na koniec dorzuć skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto.
  3. Na rozgrzanym olej wrzucaj formowane łyżeczkę pączki.
  4. Smaż je po ok. 8 minut, pączki same się przekręcają.
  5. Kiedy będą miały złoty kolor, wyciągaj je łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy.
  6. Kiedy przestygną, posyp je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej