Anglicy mają prostszy sposób na pączki. Za każdym razem wychodzą idealne
Sezon na karnawałowe słodkości rozpędza się z każdym dniem. Swój szczyt osiągnie w tłusty czwartek, który przypada w tym roku 27 lutego. Jeśli szukasz przepisu na lżejsze i szybkie do zrobienia pączki, na pewno sprawdzą się te według angielskiego przepisu.
Karnawałowe słodycze łączy to, że są smażone na tłuszczu. Do najpopularniejszych należą zdecydowanie pączki. Pisaliśmy jakie podejście do tego przysmaku mają Rumuni. Warto też wiedzieć, jak przygotowują je Anglicy. Ich sposób na ten przysmak jest wyjątkowo prosty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji
Ciasto na tradycyjne pączki
Tradycyjne pączki, którymi zajadamy się zwłaszcza w karnawale, powstają z ciasta drożdżowego. Ich podstawowe składniki to mąka, jajka, masło, mleko, cukier i drożdże. Przygotowania zaczyna się od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z dodatkiem cukru, co pozwala się im aktywować.
Potem ciasto trzeba odpowiednio wyrobić, odstawić do wyrośnięcia. Następnie należy zabrać się do formowania i nadziewania pączków, po czym muszą one jeszcze raz wyrastać. Dopiero później smaży się je w głębokim tłuszczu. Na każdym etapie można popełnić błąd, który zniweczy wcześniejszy wkład pracy.
Prosty sposób na pączki
Wszystko to powoduje, że nie wszyscy porywają się na tradycyjne, domowe pączki. Jednak ich smak jest niezwykle kuszący, dlatego pojawia się coraz więcej uproszczonych przepisów na ten smakołyk. Pracy nie dokładają sobie także Anglicy. Ich pączki są pyszne, ale bardzo łatwe nawet dla początkujących cukierników. A to dzięki temu, że nie trzeba wyrabiać ciasta drożdżowego.
Przypominają oponki serowe
Pączki angielskie mogą w smaku nieco przypominać dobrze znane oponki serowe. Powstają również na bazie nabiału, ale nie twarogu tylko serka homogenizowanego. Są znacznie delikatniejsze, lżejsze i nie wymagają nadziewania. Często stosowane są do nich posypki i polewy.
Pączki angielskie
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego (można też użyć waniliowego),
- 3 jajka,
- 250 ml mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli,
- cukier waniliowy do smaku,
- skórka otarta z cytryny do smaku.
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- cukier puder do podania,
- cynamon do smaku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Jajka wbij do miski, dodaj serek i wymieszaj je rózgą; nie trzeba używać miksera.
- Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i szczyptę soli. Na koniec dorzuć skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj, by powstało jednolite ciasto.
- Na rozgrzanym olej wrzucaj formowane łyżeczkę pączki.
- Smaż je po ok. 8 minut, pączki same się przekręcają.
- Kiedy będą miały złoty kolor, wyciągaj je łyżką cedzakową i odkładaj na ręcznik papierowy.
- Kiedy przestygną, posyp je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.