Babcia miała swój sposób, by pączki nie chłonęły tłuszczu. Sprawdza się do tej pory

Pączki mojej babci zawsze były chrupiące na zewnątrz, a w środku delikatne i puszyste. Choć zawsze były smażone na smalcu, nigdy nie było w nich czuć tłuszczu. Babcia dobrze wiedziała, jak tego uniknąć.

Domowy pączki mają niepowtarzalny smakDomowy pączki mają niepowtarzalny smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Dorota Gepert

Pączki to nie lada wyzwanie dla amatorów domowych wypieków. Teraz nie porywamy się na nie często, ale w tłusty czwartek są wręcz obowiązkowe. Nasze babcie były mistrzyniami tych drożdżowych rarytasów i smażyły je nie tylko w karnawale. Do dziś warto korzystać z ich wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki à la Kinder Bueno to prawdziwy hit. Koniecznie zrób je w Tłusty Czwartek

Domowe pączki to wyzwanie

Drożdżowe, klasyczne pączki to niezwykle wymagający wypiek. Liczy się w ich przypadku każdy szczegół: odpowiednie proporcje składników, zagniecenia ciasta, które musi wyrosnąć, a nawet umiejętne smażenie.

Tradycyjnie smaży się je w głębokim tłuszczu. I nie ma to znaczenia, czy jest to smalec, czy olej, bo zawsze chodzi o to, by pączki nie wchłonęły go nadmiernie dużo. Wtedy są ciężkie, tracą delikatność i są po prostu tłuste.

Co dodać do ciasta na pączki, aby nie chłonęły tłuszczu?

Jeden ze sposobów na to, by pączki "nie piły" nie zbyt dużo tłuszczu jest dobrze znany. Do ciasta trzeba dodać odrobinę alkoholu — wódki lub spirytusu. Ma on wpływ na białka, bo przyspiesza proces ich ścinania. Dzięki temu ciasto staje się bardziej zwarte i mniej porowate. Wtedy tłuszcz nie ma łatwego dostępu do wnętrza pączka.

Alkohol spełnia swoje zadanie i odparowuje już w trakcie smażenia. Podobny efekt przynosi dodanie octu do ciasta. Zmienia on strukturę glutenu w cieście, dlatego pączki są puszyste i chłoną mniej tłuszcz.

Co do ciasta zamiast alkoholu?

Moja babcia znała oczywiście triki z alkoholem i octem. Jednak nie zawsze po nie sięgała. Do pączków stosowała też mąkę ziemniaczaną. Ma ona właściwości zagęszczające, dzięki temu ciasto ma bardziej zwartą konsystencję i przepuszcza mniej tłuszczu.

Skrobia ma też taką zaletę, że dobrze absorbuje wilgoć. To ma wpływ na odpowiednią strukturę ciasta. Kiedy nie jest ono zbyt wilgotne, wnika w nie znacznie mniej tłuszczu podczas smażenia. Na każdy kilogram mąki pszennej wystarczy dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej