WAŻNE
TERAZ

Nagroda Nobla z ekonomii przyznana

Znacznie łatwiejsze niż tradycyjne pączki. Dzieci się nimi zajadają

Karnawał, czyli czas na pączki! Te tradycyjne to prawdziwe cukiernicze wyzwanie i trudno się na nie porwać w domu. Znacznie łatwiej przygotować małe pączuszki na bazie serka. Smak mają inny, ale zwłaszcza najmłodsi je uwielbiają. Są mięciutkie i delikatne.

Pączki z serka to pomysł na szybki deserPączki z serka to pomysł na szybki deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BAD MAN PRODUCTION
Dorota Gepert

Ledwie zaczął się karnawał, dzieci już proszą o te pączki. Choć tak, jak wszystkie karnawałowe słodkości są smażone na tłuszczu, to jednak są lżejsze i delikatniejsze niż te tradycyjne. W dodatku ich przygotowanie jest zdecydowanie prostsze. To dobry pomysł na początek karnawału.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z ciasta francuskiego z borówkami. Palce lizać!

Pączki w łatwiejszym wydaniu

Pączki to tradycyjny przysmak, który króluje w karnawale. Powstają z pulchnego, maślanego ciasta drożdżowego. Jego przygotowanie jest pracochłonne, a potem smażenie też wymaga sporo wprawy. Dlatego pojawiły się "łatwiejsze" wersje pączków. Można zrobić je w domu i nie trzeba mieć wcale wielkich umiejętności cukierniczych. Ich smażenie także jest prostsze. Takie pączki powstają na bazie nabiału. Ciasto można przygotować z serka wiejskiego, serka mascarpone lub serka homogenizowanego. Właśnie pączki bazujące na tym ostatnim składniku zasmakowały moim dzieciom.

Pulchne i mniej tłuste

Pączki na bazie serka są zdecydowanie lżejsze. Ich smak trudno porównać z tym tradycyjnymi, to jednak inny rodzaj wypieku. Ciasto na bazie nabiału jednak ładnie wyrasta i jest pulchne. Takie pączuszki są także mniej tłuste. Aby nie chłonęły tłuszczu, dobrze jest do ciasta dodać alkoholu lub octu. Nie ma się czego obawiać, nawet jeśli pączki będą jadły dzieci. Alkohol wyparuje podczas smażenia. Dzieci mają ochotę na pączki? Możesz zrobić je niemal natychmiast, bo do ich przygotowania nie są potrzebne drożdże. Cały proces jest szybszy. Trzeba tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Pączki z serka homogenizowanego

Składniki:

  • 280 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub pudru,
  • 1 łyżka wódki, spirytusu lub octu, opcjonalnie,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Olej przelej do głębokiej patelni lub garnka. Zacznij go rozgrzewać.
  2. Serek wymieszaj z jajkiem. Dodaj potem mąkę, proszek do pieczenia i cukier, ponownie wymieszaj.
  3. Dłonie posmaruj olejem i z ciasta formuj małe pączki. Najlepiej od razu wkładaj je do rozgrzanego oleju.
  4. Pączki same się obracają. Wyciągaj je, gdy będą odpowiednio zarumienione.
  5. Przekładaj je na ręcznik papierowy, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  6. Pączki posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Dorzucam do jajecznicy. Jest zdrowsza i smakuje wyśmienicie
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany