Znacznie łatwiejsze niż tradycyjne pączki. Dzieci się nimi zajadają
Karnawał, czyli czas na pączki! Te tradycyjne to prawdziwe cukiernicze wyzwanie i trudno się na nie porwać w domu. Znacznie łatwiej przygotować małe pączuszki na bazie serka. Smak mają inny, ale zwłaszcza najmłodsi je uwielbiają. Są mięciutkie i delikatne.
Ledwie zaczął się karnawał, dzieci już proszą o te pączki. Choć tak, jak wszystkie karnawałowe słodkości są smażone na tłuszczu, to jednak są lżejsze i delikatniejsze niż te tradycyjne. W dodatku ich przygotowanie jest zdecydowanie prostsze. To dobry pomysł na początek karnawału.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciastka z ciasta francuskiego z borówkami. Palce lizać!
Pączki w łatwiejszym wydaniu
Pączki to tradycyjny przysmak, który króluje w karnawale. Powstają z pulchnego, maślanego ciasta drożdżowego. Jego przygotowanie jest pracochłonne, a potem smażenie też wymaga sporo wprawy. Dlatego pojawiły się "łatwiejsze" wersje pączków. Można zrobić je w domu i nie trzeba mieć wcale wielkich umiejętności cukierniczych. Ich smażenie także jest prostsze. Takie pączki powstają na bazie nabiału. Ciasto można przygotować z serka wiejskiego, serka mascarpone lub serka homogenizowanego. Właśnie pączki bazujące na tym ostatnim składniku zasmakowały moim dzieciom.
Pulchne i mniej tłuste
Pączki na bazie serka są zdecydowanie lżejsze. Ich smak trudno porównać z tym tradycyjnymi, to jednak inny rodzaj wypieku. Ciasto na bazie nabiału jednak ładnie wyrasta i jest pulchne. Takie pączuszki są także mniej tłuste. Aby nie chłonęły tłuszczu, dobrze jest do ciasta dodać alkoholu lub octu. Nie ma się czego obawiać, nawet jeśli pączki będą jadły dzieci. Alkohol wyparuje podczas smażenia. Dzieci mają ochotę na pączki? Możesz zrobić je niemal natychmiast, bo do ich przygotowania nie są potrzebne drożdże. Cały proces jest szybszy. Trzeba tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Pączki z serka homogenizowanego
Składniki:
- 280 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 1 jajko,
- 225 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego lub pudru,
- 1 łyżka wódki, spirytusu lub octu, opcjonalnie,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- cukier puder do podania.
Sposób przygotowania:
- Olej przelej do głębokiej patelni lub garnka. Zacznij go rozgrzewać.
- Serek wymieszaj z jajkiem. Dodaj potem mąkę, proszek do pieczenia i cukier, ponownie wymieszaj.
- Dłonie posmaruj olejem i z ciasta formuj małe pączki. Najlepiej od razu wkładaj je do rozgrzanego oleju.
- Pączki same się obracają. Wyciągaj je, gdy będą odpowiednio zarumienione.
- Przekładaj je na ręcznik papierowy, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
- Pączki posyp cukrem pudrem.