Znacznie łatwiejsze niż tradycyjne pączki. Dzieci się nimi zajadają

Karnawał, czyli czas na pączki! Te tradycyjne to prawdziwe cukiernicze wyzwanie i trudno się na nie porwać w domu. Znacznie łatwiej przygotować małe pączuszki na bazie serka. Smak mają inny, ale zwłaszcza najmłodsi je uwielbiają. Są mięciutkie i delikatne.

Pączki z serka to pomysł na szybki deserPączki z serka to pomysł na szybki deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BAD MAN PRODUCTION
Dorota Gepert

Ledwie zaczął się karnawał, dzieci już proszą o te pączki. Choć tak, jak wszystkie karnawałowe słodkości są smażone na tłuszczu, to jednak są lżejsze i delikatniejsze niż te tradycyjne. W dodatku ich przygotowanie jest zdecydowanie prostsze. To dobry pomysł na początek karnawału.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z ciasta francuskiego z borówkami. Palce lizać!

Pączki w łatwiejszym wydaniu

Pączki to tradycyjny przysmak, który króluje w karnawale. Powstają z pulchnego, maślanego ciasta drożdżowego. Jego przygotowanie jest pracochłonne, a potem smażenie też wymaga sporo wprawy. Dlatego pojawiły się "łatwiejsze" wersje pączków. Można zrobić je w domu i nie trzeba mieć wcale wielkich umiejętności cukierniczych. Ich smażenie także jest prostsze. Takie pączki powstają na bazie nabiału. Ciasto można przygotować z serka wiejskiego, serka mascarpone lub serka homogenizowanego. Właśnie pączki bazujące na tym ostatnim składniku zasmakowały moim dzieciom.

Pulchne i mniej tłuste

Pączki na bazie serka są zdecydowanie lżejsze. Ich smak trudno porównać z tym tradycyjnymi, to jednak inny rodzaj wypieku. Ciasto na bazie nabiału jednak ładnie wyrasta i jest pulchne. Takie pączuszki są także mniej tłuste. Aby nie chłonęły tłuszczu, dobrze jest do ciasta dodać alkoholu lub octu. Nie ma się czego obawiać, nawet jeśli pączki będą jadły dzieci. Alkohol wyparuje podczas smażenia. Dzieci mają ochotę na pączki? Możesz zrobić je niemal natychmiast, bo do ich przygotowania nie są potrzebne drożdże. Cały proces jest szybszy. Trzeba tylko pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Pączki z serka homogenizowanego

Składniki:

  • 280 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 jajko,
  • 225 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub pudru,
  • 1 łyżka wódki, spirytusu lub octu, opcjonalnie,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Olej przelej do głębokiej patelni lub garnka. Zacznij go rozgrzewać.
  2. Serek wymieszaj z jajkiem. Dodaj potem mąkę, proszek do pieczenia i cukier, ponownie wymieszaj.
  3. Dłonie posmaruj olejem i z ciasta formuj małe pączki. Najlepiej od razu wkładaj je do rozgrzanego oleju.
  4. Pączki same się obracają. Wyciągaj je, gdy będą odpowiednio zarumienione.
  5. Przekładaj je na ręcznik papierowy, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  6. Pączki posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥