Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona
Chociaż serniki, biszkopty i rolady to z pewnością smaczne ciasta, to czasem warto oderwać się od tradycyjnych przepisów. Słodkie bułeczki w kształcie kwiatuszków zachwycają dwa razy. Pierwszy, gdy goście podziwiają je na talerzu i drugi, gdy tylko uch spróbują. Miękkie i puszyste ciasto drożdżowe wypełnione słodkim nadzieniem przypadnie do gustu wszystkich miłośnikom słodkości.
Są mięciutkie jak bułeczki, w środku skrywają słodkie nadzienie, a na talerzu prezentują się jak z bajki. Czasami nie potrzeba wiele, by wyczarować deser godny najlepszych cukierni na świecie. Wyglądają tak apetycznie, że aż ciężko uwierzyć, że powstały w domowej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka kwiatuszki z dżemem
Ciasto na te ciasteczka przygotowuje się bardzo szybko, a jego wyrabianie nie wymaga dużego wysiłku. Wystarczy poczekać, aż urośnie, a następnie dzięki sprytnemu trikowi naciąć je tak, by bułeczki po złożeniu wyglądały jak słodkie kwiaty. Do przygotowania potrzebne są łatwo dostępne składniki, które zazwyczaj mamy w domu, więc po przepis warto sięgać zarówno na specjalne, jak i bardziej codzienne okazje.
Zamiast dżemu brzoskwiniowego możesz użyć dowolnego innego dżemu lub nawet czekoladowego kremu. Słodka rozpusta jest tutaj zdecydowanie wskazana.
Składniki:
- 100 ml mleka,
- 150 ml kefiru,
- 100 g cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 15 g świeżych drożdży,
- 100 ml oleju roślinnego,
- 600 g mąki pszennej,
- dżem brzoskwiniowy do nadzienia,
- mleko do posmarowania,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Świeże drożdże rozkrusz i dodaj do miski. Wlej mleko, wsyp cukier i wymieszaj. Następnie wlej olej, kefir i dokładnie wymieszaj.
Krok 2. Następnie wsypuj stopniowo mąkę, wyrabiając gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na pół godziny.
Krok 3. Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze kulki. Każdą z nich rozwałkuj i nałóż na brzeg porcję brzoskwiniowego dżemu. Brzeg zawiń, a następnie natnij pozostałe ciasto, jak na wideo lub zdjęciu poniżej.
Krok 4. Następnie zawiń ciasto w rulon. Pierwszą warstwę ciasta delikatnie dociśnij patyczkiem do szaszłyków lub wykałaczką i połącz brzegi.
Krok 5. Uszczypnij ciasto w czterech miejscach, tworząc kształt kwiatka. Na środku bułeczki ułóż kulkę z ciasta i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj mlekiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 20 minut.
Krok 6. Po przestudzeniu udekoruj bułeczki kwiatuszki cukrem pudrem. Smacznego