Zamiast pasztecików, piekę te bułeczki. Idealne do barszczu

Jest jeszcze chwila na to, aby ze spokojem dopracować świąteczne menu. Oczywiście są pewne potrawy, z których trudno jest zrezygnować. Jednak małe zmiany nikomu nie popsują świąt, a na pewno wprowadzą powiew świeżości. Zamiast pasztecików, może w tym roku zrobisz tureckie bułeczki poğaça? Jestem pewna, że niejedna osoba przy stole zapyta cię o przepis.

Pyszne bułeczki z czarnuszką może upiec też w formie bajgliPyszne bułeczki z czarnuszką może upiec też w formie bajgli
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Miękkie bułeczki z nasionami czarnuszki stanowią doskonały dodatek do wigilijnego barszczu. Są lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Możesz przygotować je bez nadzienia lub z farszem – tak, jak Turcy mają w zwyczaju. A jeśli nie do wigilijnego barszczu, to podaj je na śniadanie. Z masłem i domową konfiturą wprost rozpływają się w ustach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem

Bułeczki poğaça – turecki street food

W Turcji bułeczki śniadaniowe poğaça można kupić na każdym rogu. Najczęściej nadziewane są serem białym, który nazywa się beyaz peynir. Taki ser w konsystencji przypomina znaną nam fetę, a w smaku – kremową mozzarellę. W bułeczkach można znaleźć też farsz warzywny, na przykład z ziemniakami, bakłażanem czy karmelizowaną cebulą, lub mięsny.

Jak zrobić tureckie bułeczki do barszczu?

Bułeczki pieczone są także w formie bajgli i wtedy nazywane są simit. Podobnie jak poğaça mogą być posypane czarnuszką lub sezamem. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe. Jedne i drugie będą świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu.

Aby zrobić 20 małych bułeczek, potrzebujesz:

  • 2 jajka, 80 g cukru,
  • 750 g mąki typ 550,
  • 12 g suszonych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 150 ml oleju,
  • 50 ml wody,
  • 10 g soli,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • nasiona sezamu lub czarnuszki do posypania.

Przepis na bułeczki poğaça krok po kroku:

Krok 1. Do miski przełóż mąkę, cukier, 1 jajko, jogurt, olej i łyżkę soli. Dodaj lekko podgrzane mleko i wodę.

Krok 2. Zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Przykryj folią lub czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. 

Krok 4. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj po kawałku i formuj kształtne bułeczki. Układaj je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut. 

Krok 5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki posmaruj jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Po wierzchu posyp wybranymi nasionami. Wstaw do pieczenia na 25 minut. Przed wyjęciem bułeczek z piekarnika sprawdź, czy są dopieczone w środku przy pomocy drewnianego patyczka.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem