Zamiast pasztecików, piekę te bułeczki. Idealne do barszczu
Jest jeszcze chwila na to, aby ze spokojem dopracować świąteczne menu. Oczywiście są pewne potrawy, z których trudno jest zrezygnować. Jednak małe zmiany nikomu nie popsują świąt, a na pewno wprowadzą powiew świeżości. Zamiast pasztecików, może w tym roku zrobisz tureckie bułeczki poğaça? Jestem pewna, że niejedna osoba przy stole zapyta cię o przepis.
Miękkie bułeczki z nasionami czarnuszki stanowią doskonały dodatek do wigilijnego barszczu. Są lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Możesz przygotować je bez nadzienia lub z farszem – tak, jak Turcy mają w zwyczaju. A jeśli nie do wigilijnego barszczu, to podaj je na śniadanie. Z masłem i domową konfiturą wprost rozpływają się w ustach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mięciutkie bułeczki śniadaniowe nadziewane twarogiem
Bułeczki poğaça – turecki street food
W Turcji bułeczki śniadaniowe poğaça można kupić na każdym rogu. Najczęściej nadziewane są serem białym, który nazywa się beyaz peynir. Taki ser w konsystencji przypomina znaną nam fetę, a w smaku – kremową mozzarellę. W bułeczkach można znaleźć też farsz warzywny, na przykład z ziemniakami, bakłażanem czy karmelizowaną cebulą, lub mięsny.
Jak zrobić tureckie bułeczki do barszczu?
Bułeczki pieczone są także w formie bajgli i wtedy nazywane są simit. Podobnie jak poğaça mogą być posypane czarnuszką lub sezamem. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe. Jedne i drugie będą świetnym dodatkiem do wigilijnego barszczu.
Aby zrobić 20 małych bułeczek, potrzebujesz:
- 2 jajka, 80 g cukru,
- 750 g mąki typ 550,
- 12 g suszonych drożdży,
- 200 ml mleka,
- 150 ml oleju,
- 50 ml wody,
- 10 g soli,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- nasiona sezamu lub czarnuszki do posypania.
Przepis na bułeczki poğaça krok po kroku:
Krok 1. Do miski przełóż mąkę, cukier, 1 jajko, jogurt, olej i łyżkę soli. Dodaj lekko podgrzane mleko i wodę.
Krok 2. Zagnieć ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Przykryj folią lub czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 4. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj po kawałku i formuj kształtne bułeczki. Układaj je w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut.
Krok 5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Bułeczki posmaruj jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka. Po wierzchu posyp wybranymi nasionami. Wstaw do pieczenia na 25 minut. Przed wyjęciem bułeczek z piekarnika sprawdź, czy są dopieczone w środku przy pomocy drewnianego patyczka.