Szarlotka carska to najlepsza wersja tego ciasta. Z gałką lodów to obłędny deser

Kto nie lubi szarlotki? Ten wypiek raczej nie budzi kontrowersji i wszyscy są na tak. Wielu z nas wręcz wymienia szarlotkę wśród ulubionych deserów. Tylko, że szarlotka ma wiele odmian. Warto poznać jej wersję carską.

Każdy się skusi na taką szarlotkęKażdy się skusi na taką szarlotkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Szarlotka to klasyczny deser, który jest znany i lubiany od lat. Jest absolutnie wyjątkowa, bo za każdym razem może być inna, ale jednocześnie zawsze najważniejszy jest w nich smak jabłek. Jej odmian jest mnóstwo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karmelowa szarlotka z kruszonką

Sporo różnic, zawsze świetny efekt

Każdy, kto mówi, że jego ulubionym deserem jest szarlotka, może mieć na myśli trochę inny wypiek. To jest fascynujące w cukiernictwie, że kombinacji jabłek i ciasta jest tak dużo. Różnice mogą dotyczyć przygotowania ciasta, bo do tego ciasta nadaje się kruche, biszkoptowe czy francuskie. Jabłka? Tradycyjnie stosuje się te kwaskowate, ale nie jest to jedyny wybór. Mogą być świeże, przesmażone, drobno pokrojone, w grubszych plasterkach czy przerobione na mus. Do tego przyprawy. Tutaj najczęściej stosuje się cynamon, goździki czy wanilię. Właśnie te kombinacje dają tak wiele możliwości.

Jak świeże owoce

Szarlotka carska to jedna z odmian tego tradycyjnego wypieku. Co ją charakteryzuje? Jest na delikatnym cieście, które długo zachowuje wilgotność. Do jego przygotowania wykorzystuje się olej i śmietanę. Jabłka trzeba przesmażyć, by powstał z nich gładki mus. Dodaje się do niego żelatynę. Owoce nie są zapiekane więc smakują zupełnie jak świeże. Szarlotkę można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

Szarlotka carska

Składniki:

Na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 60 g cukru,
  • 45 g mąki pszennej,
  • 45 g mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki śmietany,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa:

  • 800 g jabłek,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta mielonych goździków,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 60 ml wody.

Na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru,
  • ok. 5 łyżek soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta. Oddziel żółtka od białe. Te drugie ubij na sztywną pianę.
  2. Kiedy piana będzie już dość sztywna, zacznij dosypywać cukier, a potem dodawaj po jednym żółtku.
  3. Następnie dodaj wymieszane dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
  4. Na koniec dodaj olej i śmietanę, wymieszaj całość.
  5. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
  6. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przesmaż je z masłem, cukrem i przyprawami przez około 40 minut. Powinien powstać z nich mus.
  7. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Dodaj ją do ciepłej masy jabłkowej, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  8. Na wystudzone ciasto wyłóż masę jabłkową, gdy zacznie tężeć. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  9. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, by powstał lukier bez grudek.
  10. Udekoruj nim szarlotkę.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej