Szarlotka carska to najlepsza wersja tego ciasta. Z gałką lodów to obłędny deser
Kto nie lubi szarlotki? Ten wypiek raczej nie budzi kontrowersji i wszyscy są na tak. Wielu z nas wręcz wymienia szarlotkę wśród ulubionych deserów. Tylko, że szarlotka ma wiele odmian. Warto poznać jej wersję carską.
Szarlotka to klasyczny deser, który jest znany i lubiany od lat. Jest absolutnie wyjątkowa, bo za każdym razem może być inna, ale jednocześnie zawsze najważniejszy jest w nich smak jabłek. Jej odmian jest mnóstwo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Karmelowa szarlotka z kruszonką
Sporo różnic, zawsze świetny efekt
Każdy, kto mówi, że jego ulubionym deserem jest szarlotka, może mieć na myśli trochę inny wypiek. To jest fascynujące w cukiernictwie, że kombinacji jabłek i ciasta jest tak dużo. Różnice mogą dotyczyć przygotowania ciasta, bo do tego ciasta nadaje się kruche, biszkoptowe czy francuskie. Jabłka? Tradycyjnie stosuje się te kwaskowate, ale nie jest to jedyny wybór. Mogą być świeże, przesmażone, drobno pokrojone, w grubszych plasterkach czy przerobione na mus. Do tego przyprawy. Tutaj najczęściej stosuje się cynamon, goździki czy wanilię. Właśnie te kombinacje dają tak wiele możliwości.
Jak świeże owoce
Szarlotka carska to jedna z odmian tego tradycyjnego wypieku. Co ją charakteryzuje? Jest na delikatnym cieście, które długo zachowuje wilgotność. Do jego przygotowania wykorzystuje się olej i śmietanę. Jabłka trzeba przesmażyć, by powstał z nich gładki mus. Dodaje się do niego żelatynę. Owoce nie są zapiekane więc smakują zupełnie jak świeże. Szarlotkę można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.
Szarlotka carska
Składniki:
Na ciasto:
- 2 jajka,
- 60 g cukru,
- 45 g mąki pszennej,
- 45 g mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki śmietany,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa jabłkowa:
- 800 g jabłek,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta mielonych goździków,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 60 ml wody.
Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- ok. 5 łyżek soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta. Oddziel żółtka od białe. Te drugie ubij na sztywną pianę.
- Kiedy piana będzie już dość sztywna, zacznij dosypywać cukier, a potem dodawaj po jednym żółtku.
- Następnie dodaj wymieszane dwa rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodaj olej i śmietanę, wymieszaj całość.
- Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Przesmaż je z masłem, cukrem i przyprawami przez około 40 minut. Powinien powstać z nich mus.
- Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia. Dodaj ją do ciepłej masy jabłkowej, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Na wystudzone ciasto wyłóż masę jabłkową, gdy zacznie tężeć. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, by powstał lukier bez grudek.
- Udekoruj nim szarlotkę.