To "masełko" zachwyca smakiem i aromatem. Zrobisz je z popularnych owoców
Aksamitne smarowidła z sezonowych owoców często są nazywane "masełkami" mimo że z tradycyjnym masłem mają niewiele wspólnego. A co je łączy? Są tak samo idealne do chałek, świeżych bułeczek, tostów czy ciasteczek. Zwolennicy owocowych smaków będą zadowoleni.
Późna jesień i zima to dobry czas na przetwory z jabłek. Te owoce są teraz w korzystnych cenach, a ich smak jest wyborny. Nic tylko przerabiać je na dżemy, konfitury, musy. Można też zrobić z nich pyszne "masełko", czyli bardzo gęsty mus, który powstaje z długo duszonych jabłek z dodatkiem masła. Dzięki temu ma aksamitną konsystencję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na słodko lub pikantnie
Jabłka odpowiednio długo smażone tworzą gęstą, aksamitną masę, która może przypominać masło. Dlatego te owoce świetnie nadają się na gęste smarowidła. Najczęściej przygotowujemy je na słodko, na przykład z dodatkiem cynamonu, goździków i skórki pomarańczowej. Jabłkom bez trudu można też dodać nuty pikantnej, wystarczy sięgnąć po imbir, paprykę, gałką muszkatołową. W tej drugiej formie będą idealnym dodatkiem do mięsnych pieczeni. Dobrze komponują się na przykład z polędwiczką wieprzową.
"Masełko" jabłkowe
Składniki:
- 3 kg jabłek,
- 100 g cukru, najlepiej ciemnego,
- 200 g masła,
- łyżeczka cynamonu,
- kilka goździków,
- 1 pomarańcz - otarta skórka.
Sposób przygotowywania:
- Jabłka umyj, obierz ze skórki, pozbaw je gniazd nasiennych, a następnie pokrój na małe kawałki.
- W sporym garnku rozpuść 50 g masła, następnie dorzuć jabłka i dodaj cukier.
- Całość duś na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Owoce powinny się rozpaść, stworzyć gładką gęstą masę o delikatnie brązowym kolorze, który wynika z karmelizacji cukru i owoców.
- Pod koniec duszenia dodaj przyprawy i skórkę pomarańczową.
- Do masy dodaj resztę masła i zmiksuj razem.
- Przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez 12-15 minut.