To "masełko" zachwyca smakiem i aromatem. Zrobisz je z popularnych owoców

Aksamitne smarowidła z sezonowych owoców często są nazywane "masełkami" mimo że z tradycyjnym masłem mają niewiele wspólnego. A co je łączy? Są tak samo idealne do chałek, świeżych bułeczek, tostów czy ciasteczek. Zwolennicy owocowych smaków będą zadowoleni.

Późna jesień to dobry czas na przetwory z jabłek. Późna jesień to dobry czas na przetwory z jabłek.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Sabina Kowalowka
Dorota Gepert

Późna jesień i zima to dobry czas na przetwory z jabłek. Te owoce są teraz w korzystnych cenach, a ich smak jest wyborny. Nic tylko przerabiać je na dżemy, konfitury, musy. Można też zrobić z nich pyszne "masełko", czyli bardzo gęsty mus, który powstaje z długo duszonych jabłek z dodatkiem masła. Dzięki temu ma aksamitną konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gofry ziemniaczane to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych

Na słodko lub pikantnie

Jabłka odpowiednio długo smażone tworzą gęstą, aksamitną masę, która może przypominać masło. Dlatego te owoce świetnie nadają się na gęste smarowidła. Najczęściej przygotowujemy je na słodko, na przykład z dodatkiem cynamonu, goździków i skórki pomarańczowej. Jabłkom bez trudu można też dodać nuty pikantnej, wystarczy sięgnąć po imbir, paprykę, gałką muszkatołową. W tej drugiej formie będą idealnym dodatkiem do mięsnych pieczeni. Dobrze komponują się na przykład z polędwiczką wieprzową.

"Masełko" jabłkowe

Składniki:

  • 3 kg jabłek,
  • 100 g cukru, najlepiej ciemnego,
  • 200 g masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • kilka goździków,
  • 1 pomarańcz - otarta skórka.

Sposób przygotowywania:

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki, pozbaw je gniazd nasiennych, a następnie pokrój na małe kawałki.
  2. W sporym garnku rozpuść 50 g masła, następnie dorzuć jabłka i dodaj cukier.
  3. Całość duś na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Owoce powinny się rozpaść, stworzyć gładką gęstą masę o delikatnie brązowym kolorze, który wynika z karmelizacji cukru i owoców.
  4. Pod koniec duszenia dodaj przyprawy i skórkę pomarańczową.
  5. Do masy dodaj resztę masła i zmiksuj razem.
  6. Przełóż do wyparzonych słoiczków i pasteryzuj przez 12-15 minut.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej