PrzepisProste przepisyNa Wszystkich Świętych podam na obiad. Teściowa będzie zazdrosna, że to ja znalazłam ten przepis

Na Wszystkich Świętych podam na obiad. Teściowa będzie zazdrosna, że to ja znalazłam ten przepis

Co zrobić na obiad 1 listopada? Te dyskusje w naszych domach już się zaczęły. Powinno to być danie rozgrzewające, sycące, a przede wszystkim takie, które jest łatwe do odgrzania. W tym roku stawiam na polędwiczkę w sosie z dodatkiem papryki, a przepis przetestowałam już wcześniej.

Delikatne polędwiczki w sosie z papryką
Delikatne polędwiczki w sosie z papryką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.10.2024 07:22

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli szukasz przepisu, który połączy delikatne mięso z aromatycznym sosem i dodatkiem warzyw - to coś dla ciebie. Taką potrawę możesz przygotować dzień wcześniej, a 1 listopada tylko ją odgrzać. Świetnie smakuje z ryżem czy kaszą. Do obiadu będzie można zasiąść dosłownie kwadrans po powrocie do domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Taka polędwiczka jest krucha i delikatna

Polędwiczka wieprzowa to bardzo delikatne, kruche i chude mięso. Zawiera białko, które jest łatwo przyswajalne. Jest też bogata w witaminę B12. Wspomaga ona produkcję czerwonych krwinek, a także funkcjonowanie układu nerwowego. Jej kolejny ważny składnik to cynk, który jest niezbędny, by prawidłowo funkcjonował układ krążenia, stabilizuje ciśnienie. I ma dobry wpływ na odporność. Co jeszcze w niej cenimy? Polędwiczka wieprzowa nie jest tłusta. Zawiera 3,51 g tłuszczu w 100 g. Dlatego nadaje się nawet do dań dietetycznych.

Papryka to warzywo z charakterem

Przy wyborze polędwiczki wieprzowej kieruj się jej kolorem, zapachem oraz teksturą. Powinna być jasnoróżowa i jędrna. Staraj się jej nie przechowywać długo w lodówce. Polędwiczka dobrze komponuje się z tradycyjnymi przyprawami do wieprzowiny, świetnie smakuje także w sosach. W tym przepisie ważnym składnikiem sosu jest czerwona papryka i ajwar czyli pasta z tego samego warzywa. To wyjątkowo udana kompozycja. Polędwiczka jest delikatna, a papryka ma zdecydowany charakter. Razem smakują obłędnie.

Polędwiczka w sosie paprykowym

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe,
  • 2 papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 280 g pasty Ajwar,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 800 ml bulionu,
  • 1 łyżka bazylii lub ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie oczyść z błonek i pokrój na mniejsze kawałki, aby równomiernie się usmażyło. Dopraw je solą i pieprzem, a potem podsmaż na rozgrzanym oleju, aż stanie się miękkie i delikatnie zarumienione.
  2. Na drugiej patelni rozgrzej olej i podsmaż drobno posiekaną cebulę oraz czosnek.
  3. Następnie dodaj paprykę pokrojoną w cienkie paski. Podsmażaj przez około 10 minut, tak by papryka zmiękła.
  4. Warzywa dopraw papryką słodką, ostrą, bazylią lub ziołami prowansalskimi oraz odrobiną soli. Całość zalej bulionem.
  5. Następnie dopraw sos pastą ajvar. Całość zagęść mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Gotuję jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
  6. Gdy sos jest gotowy, dodaj do niego podsmażone mięso i wymieszaj.
  7. Danie najlepiej smakuje z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Pasują do niego proste surówki z marchewki czy kapusty.