PrzepisProste przepisyNie ma mowy, aby karpatka z tego przepisu się nie udała. Jest po prostu najłatwiejszy

Nie ma mowy, aby karpatka z tego przepisu się nie udała. Jest po prostu najłatwiejszy

Kiedy na stole pojawia się karpatka, wszyscy są zachwyceni. Dlaczego więc nie jest już tak popularna jak dawniej? Jeśli to kwestia trudności w przygotowaniu ciasta parzonego, od razu rozwiewam wątpliwości. Nie musisz stać nad garnkiem. Wystarczy podgrzać masło, rozmieszać je z wodą i mąką, a po ostudzeniu połączyć z pozostałymi składnikami. Krem do karpatki w łatwy sposób zrobisz z budyniu w proszku.

Do tej karpatki potrzebujesz tylko kilku prostych składników
Do tej karpatki potrzebujesz tylko kilku prostych składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Karpatka była jednym z najpopularniejszych ciast w PRL-u. Być może to za sprawą popularności piecyków elektrycznych typu prodiż, które idealnie sprawdzały się do wypiekania wilgotnych ciast, takich jak karpatka czy sernik. Żeby w klasycznym piekarniku osiągnąć podobny efekt, możesz postawić na dolnej półce małą blaszkę lub naczynie żaroodporne z wodą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śmietanowiec z jabłkami. To ciasto zrobi wrażenie na każdym

Historia i wariacje na temat karpatki

Karpatka była niezwykle popularna w latach 80. i 90. XX wieku. Niczym biała dama oprószona cukrem pudrem jak śniegiem pojawiała się nie tylko na rodzinnych imprezach, ale także na weselach. Dzisiaj pomału odchodzi w zapomnienie, a szkoda, bo przepis ma bardzo duży potencjał.

Ciasto można urozmaicić wieloma różnymi dodatkami, na przykład frużeliną wiśniową, która doda jej świeżego, owocowego smaku. Karpatka z wiśniami to tylko jeden z wielu pomysłów na odświeżenie tradycyjnego przepisu.

Patenty na udane ciasto

Magda Gessler zwraca uwagę na jakość składników na karpatkę. Podkreśla, że użycie prawdziwego masła z min. 82 proc. tłuszczu to klucz do sukcesu tego wilgotnego ciasta. Dodatkowo, by uzyskać idealny efekt końcowy, sugeruje pieczenie w trybie góra-dół bez termoobiegu, co pozwala na równomierne wypieczenie ciasta bez ryzyka opadnięcia.

Sekretem idealnej karpatki jest również odpowiednia technika przygotowania ciasta parzonego – precyzyjne mieszanie składników i przestrzeganie temperatury to podstawa. Kolejnym krokiem jest dokładne schłodzenie gotowego smakołyku przez kilka godzin w lodówce, co zapewnia najlepszą konsystencję i smak karpatki.

Wyjątkowo prosty przepis na karpatkę

Do ciasta przygotuj prostokątną formę o wymiarach ok. 25 x 35 cm lub dużą tortownicę. Blaty na ciasto należy wypiekać po kolei – najpierw jeden, a potem drugi.

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • po posypania: cukier puder.

Składniki na krem:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 50 g cukru,
  • 750 ml mleka,
  • 200 g miękkiego masła.

Wykonanie:

  1. W rondelku roztop masło, wymieszaj je z wodą, a gdy zacznie bulgotać dodaj szklankę mąki pszennej. Cały czas mieszaj do uzyskania gładkiej masy o konsystencji gęstego budyniu. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Przestudzoną masę zmiksuj z jajkami i proszkiem do pieczenia. Podziel na 2 części.
  3. Połowę masy wyłóż łyżką na blachę z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-25 minut. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia. Tak samo upiecz drugi blat na karpatkę.
  4. Kiedy ciasto jest w piekarniku, przygotuj budyń na krem.
  5. Zagotuj 650 ml mleka, a w pozostałych 100 ml rozmieszaj proszki z opakowań i cukier. Do wrzącego mleka wlej rozmieszany budyń. Energicznie mieszaj do powstania gładkiej konsystencji. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
  6. Mikserem utrzyj miękkie masło na krem. Stopniowo dodawaj przestudzony budyń.
  7. Gotowym kremem przełóż karpatkę.
  8. Wierz posyp cukrem pudrem przesianym przez sitko. Ciasto warto odstawić do lodówki na 1-2 godzin, aby się lepiej kroiło.

Wybrane dla Ciebie