Do karpatki dodaję jeszcze jeden składnik. Nawet teściowa pochwaliła mój pomysł

Trzeba przyznać, że ciasta z dużą ilością kremu smakują obłędnie – karpatka, napoleonka, kremówka. Jednak mają jeden minus. Brakuje im czegoś, co przełamuje delikatny smak. Pomyślałam o dodatku wiśni i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Klasyczne ciasto nabrało świeżych nut i zaczęło o wiele częściej pojawiać się na moim stole.

Karpatka z frużeliną wiśniowąKarpatka z frużeliną wiśniową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Karpatka była hitem w latach 80. i 90. ubiegłego stulecia. Królowała na każdej imprezie rodzinnej, pojawiała się na weselach. Teraz już nie jest tak popularna. A szkoda, bo ciasto parzone przełożone kremem budyniowym potrafi pobudzać zmysły. Spróbowałam odkurzyć przepis na karpatkę, dodając domową frużelinę wiśniową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Sprytny sposób na karpatkę z frużeliną

Obecnie niewiele osób wie, jak zrobić ciasto parzone i być może to jest element, który zniechęca do przygotowania tego wypieku. Jednak okazuje się, że nie ma w tym nic trudnego. Do tego znalazłam sprytny sposób, aby uniknąć pieczenia po kolei najpierw jednego, a potem drugiego blatu.

Rozwiązaniem jest duża blacha z wysokim rantem z wyposażenia piekarnika. Na niej rozprowadzam ciasto na karpatkę, a następnie kroję je na pół. W ten sposób otrzymuję dwa pięknie wyrośnięte placki. Oszczędzam czas i przy okazji redukuję zużycie prądu.

Przepis na ciasto parzone

Składniki

  • 125 g masła,
  • 200 ml wody,
  • 130 g mąki,
  • 5 jajek,
  • szczypta soli,
  • 5 g proszku do pieczenia.

Sposób wykonania

  1. Masło roztapiam w garnku, dolewam wodę i zostawiam do zagotowania. Gdy zacznie wrzeć, dodaję mąkę i energicznie mieszam do otrzymania gładkiej masy, która odchodzi od ścianek. Odstawiam do przestygnięcia.
  2. Masę w temperaturze pokojowej miksuję, dodając po kolei 5 jajek, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Ciasto przekładam na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam na 25 minut. 
  3. Po upieczeniu odstawiam ciasto do przestygnięcia, po czym kroję na dwie równe części.

Niezawodny krem budyniowy do karpatki z frużeliną

Krem do ciasta możesz przygotować na bazie budyniu z opakowania i żółtek, jak w przepisie na łatwą karpatkę. Możesz też samodzielnie zrobić budyń z mleka, cukru, żółtek, mąki ziemniaczanej i pszennej. Aby powstał krem na karpatkę, utrzyj masło z cukrem i dodaj łyżka po łyżce przestudzoną masę budyniową.

Karpatka z frużeliną – jak zrobić owocowy dodatek?

Aby przygotować słodko-kwaśny dodatek do karpatki, potrzebujesz 400 g drylowanych wiśni – mogą być świeże, mrożone lub z kompotu. Przełóż je do garnka i wstaw do zagotowania. Dodaj 70 ml wody i 2 łyżki cukru. 

W osobnym naczyniu rozmieszaj 50 ml wody z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodaj do gorących wiśni w garnku i mieszaj do uzyskania konsystencji frużeliny.

Na jeden z blatów nałóż krem budyniowy, następnie przestudzoną frużelinę, przykryj drugim blatem. Gotową karpatkę z wiśniami wstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie