Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Wątróbka nie zawsze musi pojawiać się w towarzystwie jabłka i cebuli. Czasem warto sięgnąć po nieoczywiste połączenia, które potrafią całkowicie odmienić smak tego kontrowersyjnego mięsa. Dwa dodatki sprawiają, że zyska nowy smak.
Jeśli masz wrażenie, że nie przepadasz za wątróbką drobiową, ten przepis ma dużą szansę to zmienić. Dodatek przyprawy gyros/kebab sprawia, że delikatne mięso nabiera zupełnie nowego, pikantnego i aromatycznego charakteru, zaskakująco przypominając orientalny fast food. To danie jest nie tylko szybkie i proste, ale też wyjątkowo lekkie, ponieważ przygotowuje się je bez dodatku tłuszczu. Może okazać się, że do tej pory niechęć do wątróbki była tylko pozorem.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Wątróbka w przyprawie kebab
Ten przepis niejednej osobie odczarował wątróbkę. Marynata na bazie jogurtu naturalnego i intensywnej przyprawy gyros otula mięso, chroniąc je przed wysuszeniem, a jednocześnie zapewniając niesamowity, orientalny aromat. Już podczas duszenia na patelni kuchnię wypełnia zapach, który z pewnością zachęci do spróbowania.
Pamiętaj, aby solić wątróbkę już po usmażeniu. W przeciwnym wypadku może stać się twarda i niesmaczna. Wcześniejsze moczenie w mleku sprawi za kolei, że nabierze kruchości i delikatności.
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej,
- mleko do namoczenia,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa lub kebaba,
- pół cebuli,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wątróbkę zalej mlekiem lub wodą tak, by była całkowicie zakryta. Odstaw ją na 2-3 godziny.
- Po namoczeniu odlej płyn i opłucz wątróbkę pod bieżącą wodą. Oczyść ją z wszelkich żyłek, błonek i brzydkich kawałków, a następnie pokrój w dość duże kawałki.
- Do oczyszczonej wątróbki dodaj jogurt naturalny i przyprawę gyros. Dokładnie wymieszaj, upewniając się, że każdy kawałek jest pokryty marynatą jogurtową.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Rozgrzej patelnię — najlepiej teflonową lub inną, która umożliwia smażenie beztłuszczowe. Możesz użyć odrobiny oleju, jeśli powłoka przywiera.
- Na rozgrzaną patelnię wyłóż mięso razem z jogurtową marynatą oraz cebulą.
- Przesmaż chwilę.
- Następnie zmniejsz nieco moc palnika i duś bez przykrycia przez około 5 minut. Wątróbka się zetnie, a cebula zmięknie.
- Gdy wątróbka jest gotowa, wyłącz grzanie.
- Rozprowadź zawartość patelni równomiernie i pozostaw tak na 1-2 minuty, by mięso doszło i stało się idealnie kruche.
- Posól do smaku.
Kebabowo-gyrosowa wątróbka świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków. Możesz ją także zaserwować z frytkami i surówką colesław lub wykorzystać jako wkładkę do burgerów, zamiast wołowiny. Smacznego!