Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab

Wątróbka nie zawsze musi pojawiać się w towarzystwie jabłka i cebuli. Czasem warto sięgnąć po nieoczywiste połączenia, które potrafią całkowicie odmienić smak tego kontrowersyjnego mięsa. Dwa dodatki sprawiają, że zyska nowy smak.

Wątróbka zyska nowy smakWątróbka zyska nowy smak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jeśli masz wrażenie, że nie przepadasz za wątróbką drobiową, ten przepis ma dużą szansę to zmienić. Dodatek przyprawy gyros/kebab sprawia, że delikatne mięso nabiera zupełnie nowego, pikantnego i aromatycznego charakteru, zaskakująco przypominając orientalny fast food. To danie jest nie tylko szybkie i proste, ale też wyjątkowo lekkie, ponieważ przygotowuje się je bez dodatku tłuszczu. Może okazać się, że do tej pory niechęć do wątróbki była tylko pozorem.

Papryka po chorwacku wzbogaci smak wielu dań. Tak łatwo ją przygotować

Wątróbka w przyprawie kebab

Ten przepis niejednej osobie odczarował wątróbkę. Marynata na bazie jogurtu naturalnego i intensywnej przyprawy gyros otula mięso, chroniąc je przed wysuszeniem, a jednocześnie zapewniając niesamowity, orientalny aromat. Już podczas duszenia na patelni kuchnię wypełnia zapach, który z pewnością zachęci do spróbowania.

Pamiętaj, aby solić wątróbkę już po usmażeniu. W przeciwnym wypadku może stać się twarda i niesmaczna. Wcześniejsze moczenie w mleku sprawi za kolei, że nabierze kruchości i delikatności.

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej,
  • mleko do namoczenia,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa lub kebaba,
  • pół cebuli,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę zalej mlekiem lub wodą tak, by była całkowicie zakryta. Odstaw ją na 2-3 godziny.
  2. Po namoczeniu odlej płyn i opłucz wątróbkę pod bieżącą wodą. Oczyść ją z wszelkich żyłek, błonek i brzydkich kawałków, a następnie pokrój w dość duże kawałki.
  3. Do oczyszczonej wątróbki dodaj jogurt naturalny i przyprawę gyros. Dokładnie wymieszaj, upewniając się, że każdy kawałek jest pokryty marynatą jogurtową.
  4. Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  5. Rozgrzej patelnię — najlepiej teflonową lub inną, która umożliwia smażenie beztłuszczowe. Możesz użyć odrobiny oleju, jeśli powłoka przywiera.
  6. Na rozgrzaną patelnię wyłóż mięso razem z jogurtową marynatą oraz cebulą.
  7. Przesmaż chwilę.
  8. Następnie zmniejsz nieco moc palnika i duś bez przykrycia przez około 5 minut. Wątróbka się zetnie, a cebula zmięknie.
  9. Gdy wątróbka jest gotowa, wyłącz grzanie.
  10. Rozprowadź zawartość patelni równomiernie i pozostaw tak na 1-2 minuty, by mięso doszło i stało się idealnie kruche.
  11. Posól do smaku.

Kebabowo-gyrosowa wątróbka świetnie smakuje w towarzystwie ziemniaków. Możesz ją także zaserwować z frytkami i surówką colesław lub wykorzystać jako wkładkę do burgerów, zamiast wołowiny. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci