Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku

Z wielu zniesławionych dzisiaj podrobów, wątróbka chyba jako jedyna tak naprawdę nigdy nie opuściła salonów. Cały czas podawana jest w dobrych restauracjach – nieraz z klasycznymi dodatkami, innym razem w towarzystwie świeżych sałat lub karmelizowanych owoców. Jednak kluczowe znaczenie mają nie tyle dodatki, ile sam sposób przygotowania wątróbki.

Najczęściej smażymy wątróbkę z cebulą i jabłkiemNajczęściej smażymy wątróbkę z cebulą i jabłkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wątróbka to nie tylko pomysł na smaczne i ekonomiczne danie, ale także na wartościowy posiłek, pełen witaminy B i żelaza. Możesz podać do niej ziemniaki purée z wysokobiałkowym dodatkiem oraz świeże sałaty z miodowym winegretem. Taki obiad zapewni ci mnóstwo energii na cały dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Jak zrobić soczystą wątróbkę, która nie pryska na patelni?

Idealna wątróbka powinna być rumiana i chrupiąca na zewnątrz oraz mięciutka w środku. Nie powinna tworzyć na patelni szaro-burego sosu, który może na długie lata zniechęcić do próbowania tej potrawy. Aby mięso wyszło miękkie, ale nie rozpadało się podczas smażenia, trzeba spełnić kilka prostych wymagań.

Dobrze jest na ok. 30 minut przed smażeniem namoczyć ją w mleku. Możesz dodać kilka prostych przypraw – sól, pieprz i majeranek. Następnie odlej mleko i przełóż wątróbkę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby lekko wysuszyć ją z zewnątrz. Kolejnym krokiem jest obtoczenie wątróbki w mące – wystarczy cienka warstwa, która pomoże zatrzymać w środku soki.

Tak przygotowaną wątróbkę pozostaje już tylko usmażyć na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Najpierw ustaw większą moc palnika, aby zarumienić ja z wierzchu, a następnie zmniejsz i duś pod przykryciem, aby zrobiła się miękka w środku.

Przepis na smażoną wątróbkę z cebulą i jabłkiem

Możesz zrezygnować z jabłek, jeśli nie lubisz wątróbki na słodko. Ale jeśli w twoim guście jest owocowy dodatek, polecam również wersję z gruszkami albo śliwkami i cynamonem.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2–3 cebule,
  • 1–2 jabłka,
  • sól, pieprz i majeranek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść wątróbkę i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej mlekiem z odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Pozostaw na 30 minut.
  2. Obierz cebulę i pokrój w pióra. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na średniej mocy palnika przez ok. 10 minut. Następnie dodaj jabłka pokrojone w półplasterki (bez gniazd nasiennych).
  3. Z wątróbki odlej mleko, osusz ją delikatnie na ręczniku papierowym, a następnie obtocz w mące.
  4. Z patelni zdejmij cebulę i jabłka i na tym samym tłuszczu podsmaż obtoczoną w mące wątróbkę tak, aby była rumiana na zewnątrz i miękka w środku.
  5. Gdy wątróbka będzie gotowa, dodaj do niej usmażoną wcześniej cebulę z jabłkami, dopraw solą i pieprzem, posyp majerankiem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad
Kotlety królewskie. Przedwojenny przepis na piątkowy obiad