Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku

Z wielu zniesławionych dzisiaj podrobów, wątróbka chyba jako jedyna tak naprawdę nigdy nie opuściła salonów. Cały czas podawana jest w dobrych restauracjach – nieraz z klasycznymi dodatkami, innym razem w towarzystwie świeżych sałat lub karmelizowanych owoców. Jednak kluczowe znaczenie mają nie tyle dodatki, ile sam sposób przygotowania wątróbki.

Najczęściej smażymy wątróbkę z cebulą i jabłkiemNajczęściej smażymy wątróbkę z cebulą i jabłkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wątróbka to nie tylko pomysł na smaczne i ekonomiczne danie, ale także na wartościowy posiłek, pełen witaminy B i żelaza. Możesz podać do niej ziemniaki purée z wysokobiałkowym dodatkiem oraz świeże sałaty z miodowym winegretem. Taki obiad zapewni ci mnóstwo energii na cały dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

Jak zrobić soczystą wątróbkę, która nie pryska na patelni?

Idealna wątróbka powinna być rumiana i chrupiąca na zewnątrz oraz mięciutka w środku. Nie powinna tworzyć na patelni szaro-burego sosu, który może na długie lata zniechęcić do próbowania tej potrawy. Aby mięso wyszło miękkie, ale nie rozpadało się podczas smażenia, trzeba spełnić kilka prostych wymagań.

Dobrze jest na ok. 30 minut przed smażeniem namoczyć ją w mleku. Możesz dodać kilka prostych przypraw – sól, pieprz i majeranek. Następnie odlej mleko i przełóż wątróbkę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby lekko wysuszyć ją z zewnątrz. Kolejnym krokiem jest obtoczenie wątróbki w mące – wystarczy cienka warstwa, która pomoże zatrzymać w środku soki.

Tak przygotowaną wątróbkę pozostaje już tylko usmażyć na patelni z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Najpierw ustaw większą moc palnika, aby zarumienić ja z wierzchu, a następnie zmniejsz i duś pod przykryciem, aby zrobiła się miękka w środku.

Przepis na smażoną wątróbkę z cebulą i jabłkiem

Możesz zrezygnować z jabłek, jeśli nie lubisz wątróbki na słodko. Ale jeśli w twoim guście jest owocowy dodatek, polecam również wersję z gruszkami albo śliwkami i cynamonem.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2–3 cebule,
  • 1–2 jabłka,
  • sól, pieprz i majeranek,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść wątróbkę i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej mlekiem z odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Pozostaw na 30 minut.
  2. Obierz cebulę i pokrój w pióra. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż na średniej mocy palnika przez ok. 10 minut. Następnie dodaj jabłka pokrojone w półplasterki (bez gniazd nasiennych).
  3. Z wątróbki odlej mleko, osusz ją delikatnie na ręczniku papierowym, a następnie obtocz w mące.
  4. Z patelni zdejmij cebulę i jabłka i na tym samym tłuszczu podsmaż obtoczoną w mące wątróbkę tak, aby była rumiana na zewnątrz i miękka w środku.
  5. Gdy wątróbka będzie gotowa, dodaj do niej usmażoną wcześniej cebulę z jabłkami, dopraw solą i pieprzem, posyp majerankiem.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska