Dodaję do purée zamiast masła i śmietany. Podbija białko i poprawia smak

Są osoby, które dodają do ziemniaków jakikolwiek nabiał, który akurat znajduje się w lodówce. Osoby na diecie wysokobiałkowej znają tylko jeden słuszny dodatek. Miłośnikom purée ziemniaczanego nie jest wszystko jedno.

Mam sposób na kremowe i aksamitnie gładkie purée ziemniaczaneMam sposób na kremowe i aksamitnie gładkie purée ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Narzekasz na mało wartości odżywczych w ziemniakach do obiadu? Wystarczy wzbogacić je o dodatek serka wiejskiego, aby purée stanowiło bogate źródło nie tylko witamin i minerałów, ale także białka. Jak zapewne wiesz, serek wiejski to uniwersalny produkt, który żal wykorzystywać tylko do kanapek na śniadanie. Skoro sprawdza się do bułek, naleśników, ciast i placków, równie dobrze poradzi sobie jako dodatek do ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Dlaczego warto wybrać serek wiejski?

Serek wiejski jest bogaty w białko, a przy tym zawiera o wiele mniej tłuszczu niż standardowe dodatki do purée, takie jak śmietana czy masło. Dzięki temu sprawia, że ziemniaki do obiadu stają się lżejsze i bardziej pożywne od klasycznej wersji. Kremowy serek z charakterystycznymi granulkami jest również bogatym źródłem wapnia i witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Przepis na purée ziemniaczane z serkiem wiejskim

Nie radzę wybierać wersji light, jednak pewna ilość tłuszczu jest wskazana. Nie tylko dlatego, że odpowiada za lepszy smak, ale także w tłuszczu rozpuszczają się witaminy.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na równe kawałki, zalej wodą i wstaw do zagotowania. Dodaj płaską łyżeczkę soli.
  2. Gdy będą miękkie, odcedź je z wody, a następnie odparuj na palniku, potrząsając kilkukrotnie garnek, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
  3. Do gorących ziemniaków dodaj serek wiejski i ugnieć tłuczkiem na gładkie purée.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser