Dodaję do purée zamiast masła i śmietany. Podbija białko i poprawia smak

Są osoby, które dodają do ziemniaków jakikolwiek nabiał, który akurat znajduje się w lodówce. Osoby na diecie wysokobiałkowej znają tylko jeden słuszny dodatek. Miłośnikom purée ziemniaczanego nie jest wszystko jedno.

Mam sposób na kremowe i aksamitnie gładkie purée ziemniaczaneMam sposób na kremowe i aksamitnie gładkie purée ziemniaczane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Narzekasz na mało wartości odżywczych w ziemniakach do obiadu? Wystarczy wzbogacić je o dodatek serka wiejskiego, aby purée stanowiło bogate źródło nie tylko witamin i minerałów, ale także białka. Jak zapewne wiesz, serek wiejski to uniwersalny produkt, który żal wykorzystywać tylko do kanapek na śniadanie. Skoro sprawdza się do bułek, naleśników, ciast i placków, równie dobrze poradzi sobie jako dodatek do ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez

Dlaczego warto wybrać serek wiejski?

Serek wiejski jest bogaty w białko, a przy tym zawiera o wiele mniej tłuszczu niż standardowe dodatki do purée, takie jak śmietana czy masło. Dzięki temu sprawia, że ziemniaki do obiadu stają się lżejsze i bardziej pożywne od klasycznej wersji. Kremowy serek z charakterystycznymi granulkami jest również bogatym źródłem wapnia i witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Przepis na purée ziemniaczane z serkiem wiejskim

Nie radzę wybierać wersji light, jednak pewna ilość tłuszczu jest wskazana. Nie tylko dlatego, że odpowiada za lepszy smak, ale także w tłuszczu rozpuszczają się witaminy.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na równe kawałki, zalej wodą i wstaw do zagotowania. Dodaj płaską łyżeczkę soli.
  2. Gdy będą miękkie, odcedź je z wody, a następnie odparuj na palniku, potrząsając kilkukrotnie garnek, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
  3. Do gorących ziemniaków dodaj serek wiejski i ugnieć tłuczkiem na gładkie purée.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy