Dodaję do purée zamiast masła i śmietany. Podbija białko i poprawia smak
Są osoby, które dodają do ziemniaków jakikolwiek nabiał, który akurat znajduje się w lodówce. Osoby na diecie wysokobiałkowej znają tylko jeden słuszny dodatek. Miłośnikom purée ziemniaczanego nie jest wszystko jedno.
Narzekasz na mało wartości odżywczych w ziemniakach do obiadu? Wystarczy wzbogacić je o dodatek serka wiejskiego, aby purée stanowiło bogate źródło nie tylko witamin i minerałów, ale także białka. Jak zapewne wiesz, serek wiejski to uniwersalny produkt, który żal wykorzystywać tylko do kanapek na śniadanie. Skoro sprawdza się do bułek, naleśników, ciast i placków, równie dobrze poradzi sobie jako dodatek do ziemniaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serek wiejski zamień w pyszny sos. O wiele lepszy niż majonez
Dlaczego warto wybrać serek wiejski?
Serek wiejski jest bogaty w białko, a przy tym zawiera o wiele mniej tłuszczu niż standardowe dodatki do purée, takie jak śmietana czy masło. Dzięki temu sprawia, że ziemniaki do obiadu stają się lżejsze i bardziej pożywne od klasycznej wersji. Kremowy serek z charakterystycznymi granulkami jest również bogatym źródłem wapnia i witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przepis na purée ziemniaczane z serkiem wiejskim
Nie radzę wybierać wersji light, jednak pewna ilość tłuszczu jest wskazana. Nie tylko dlatego, że odpowiada za lepszy smak, ale także w tłuszczu rozpuszczają się witaminy.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na równe kawałki, zalej wodą i wstaw do zagotowania. Dodaj płaską łyżeczkę soli.
- Gdy będą miękkie, odcedź je z wody, a następnie odparuj na palniku, potrząsając kilkukrotnie garnek, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.
- Do gorących ziemniaków dodaj serek wiejski i ugnieć tłuczkiem na gładkie purée.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.