Zamawiam u rzeźnika nietypowe mięso. Duszone w sosie rozpływa się w ustach

Na co dzień zajadamy kurczaka, czasem na stół trafia schabowy albo gulasz z wołowiny. Ta część w sklepie mięsnym pozostaje w cieniu. Ma jednak tyle do zaoferowania, że warto zaprosić ją do kuchni.

Duszony ogon wołowy w sosieDuszony ogon wołowy w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W Polsce ogony wołowe, podobnie jak inne podroby, przez lata były niesłusznie uważane za mięso gorszej kategorii. Kojarzono je głównie z tanimi obiadami, nie zawsze smacznymi czy zdrowymi. W końcu na widok wątróbki do dziś wielu kręci nosem, a cynaderki mogą przyprawić o dreszcze. Ogony to jednak inna, jeszcze smaczniejsza bajka. Duszone w sosie są prawdziwym rarytasem nie tylko dla osób, które na co dzień są za pan brat z podrobami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najsmaczniejsze, bogato faszerowane gołąbki. Zastąpią dwudaniowy obiad

Ogony wołowe w kuchni

Mięso z ogonów wołowych jest bogate w kolagen, co sprawia, że po długim duszeniu staje się niezwykle kruche i soczyste. Znakomicie nadaje się do gulaszów, zup i dań jednogarnkowych, gdzie długi proces gotowania wydobywa z niego głęboki, mięsny aromat. Ich struktura, pełna tkanki łącznej, sprawia, że sosy, w których są duszone, nabierają gęstej i aksamitnej konsystencji, bez potrzeby użycia dodatkowych zagęszczaczy.

Ogony wołowe w sosie

Chociaż u nas nieco odeszły w zapomnienie, to w Hiszpanii do dziś goszczą na stołach. W menu trafić można na pozycję rabo de toro, czyli duszony ogon wołowy. Jest to potrawa pochodząca z Andaluzji, tradycyjnie serwowana po walkach byków. Tajemnica jego smaku tkwi w cierpliwym i powolnym duszeniu mięsa w bogatym sosie z czerwonego wina i warzyw.

Gulasz z ogonów wołowych
Gulasz z ogonów wołowych © Adobe Stock

Składniki:

  • 1,5 kg ogonów wołowych, pociętych na kawałki,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 750 ml) wytrawnego czerwonego wina,
  • 500 ml bulionu wołowego lub rosołu,
  • 2 liście laurowe,
  • kilka ziaren czarnego pieprzu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Kawałki ogonów wołowych umyj, osusz i dopraw solą oraz pieprzem.
  2. W dużym, grubym garnku (najlepiej żeliwnym) rozgrzej oliwę. Obsmaż ogony z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij mięso z garnka i odłóż na talerz.
  3. Do garnka wrzuć posiekaną cebulę, pokrojoną w plastry marchewkę oraz seler naciowy. Smaż na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aż zacznie pachnieć.
  4. Wlej wino, zwiększ ogień i gotuj, aż odparuje 1/3 płynu.
  5. Zeskrob resztki mięsa z dna garnka.
  6. Włóż ogony z powrotem do garnka. Dodaj bulion, liście laurowe oraz pieprz w ziarnach. Doprowadź całość do wrzenia.
  7. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek i duś na bardzo małym ogniu przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie i będzie dosłownie odchodzić od kości.
  8. Wyjmij ogony z sosu. Przecedź sos przez sitko, aby pozbyć się warzyw i przypraw. Gotuj sos przez kilka minut, aż zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj gorące ogony polane sosem, najlepiej w towarzystwie purée ziemniaczanego lub gotowanych ziemniaków. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯