Najzdrowsza wątróbka, a jemy ją bardzo rzadko. Jest pełna żelaza, białka, a na serce działa jak paliwo

Gęsia wątróbka uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych podrobów, a mimo to rzadko gości na polskich stołach. To źródło żelaza i białka, które działa na serce niczym naturalny zastrzyk energii.

Ta wątróbka jest najzdrowszaTa wątróbka jest najzdrowsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć wielu z nas kojarzy wątróbkę głównie z dzieciństwem i domową kuchnią, ta gęsia ma znacznie więcej do zaoferowania niż zwykłe wspomnienia. Zawiera witaminy A i z grupy B, minerały wspierające organizm, a także taurynę - aminokwas poprawiający regenerację mięśni i pracę układu nerwowego. To właśnie dzięki niej wątróbka staje się nie tylko daniem sycącym, ale i zdrowotnym wsparciem. Jednak warto pamiętać, że osoby cierpiące na dnę moczanową czy kobiety w ciąży powinny jej unikać. Dziś prezentuję wariant w sam raz na jesień, czyli taki z jabłkiem i śliwką i do tego zapiekany w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Gęsia wątróbka pieczona z jabłkiem i śliwkami

Składniki:

  • Około 200 g świeżej wątróbki gęsiej,
  • cebula o łagodnym smaku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • jabłko Ligol lub inna chrupiąca odmiana,
  • garść dojrzałych śliwek węgierek (ok. 100 g),
  • kilka gałązek tymianku,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • sól morska w płatkach.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Jabłko pokrój w cząstki, a śliwki wypestkuj i przekrój na połówki. Odstaw owoce, aby lekko przeschły.
  3. Na patelni podsmaż cebulę na maśle do momentu, aż zmięknie i nabierze lekko złotego koloru.
  4. Cebulę wraz z masłem rozprowadź na dnie żaroodpornej formy.
  5. Na wierzchu ułóż kawałki wątróbki, następnie jabłka i śliwki. Całość przypraw solą, pieprzem i udekoruj tymiankiem.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, w połowie pieczenia możesz lekko przemieszać składniki, aby owoce puściły sok i połączyły się z mięsem.
  7. Wyjmij formę i podawaj na gorąco najlepiej z chrupiącą bagietką albo delikatnym purée ziemniaczanym. Podawaj w towarzystwie delikatnego wina.

Dlaczego te konkretne jabłka? Odmiana Ligol to jabłko o zwartej strukturze, które w piecu nie traci kształtu i nie rozpada się na mus. Ma wyważony balans kwaskowości i słodyczy, a jego skórka o czerwonym odcieniu nadaje potrawie atrakcyjny wygląd. Dzięki temu doskonale komponuje się z delikatną wątróbką oraz aromatem ziół.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser