Najzdrowsza wątróbka, a jemy ją bardzo rzadko. Jest pełna żelaza, białka, a na serce działa jak paliwo

Gęsia wątróbka uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych podrobów, a mimo to rzadko gości na polskich stołach. To źródło żelaza i białka, które działa na serce niczym naturalny zastrzyk energii.

Ta wątróbka jest najzdrowszaTa wątróbka jest najzdrowsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Choć wielu z nas kojarzy wątróbkę głównie z dzieciństwem i domową kuchnią, ta gęsia ma znacznie więcej do zaoferowania niż zwykłe wspomnienia. Zawiera witaminy A i z grupy B, minerały wspierające organizm, a także taurynę - aminokwas poprawiający regenerację mięśni i pracę układu nerwowego. To właśnie dzięki niej wątróbka staje się nie tylko daniem sycącym, ale i zdrowotnym wsparciem. Jednak warto pamiętać, że osoby cierpiące na dnę moczanową czy kobiety w ciąży powinny jej unikać. Dziś prezentuję wariant w sam raz na jesień, czyli taki z jabłkiem i śliwką i do tego zapiekany w piekarniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jednogarnkowe orzo z kurczakiem. Jak nie mam pomysłu na obiad, ten przepis mnie ratuje

Gęsia wątróbka pieczona z jabłkiem i śliwkami

Składniki:

  • Około 200 g świeżej wątróbki gęsiej,
  • cebula o łagodnym smaku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • jabłko Ligol lub inna chrupiąca odmiana,
  • garść dojrzałych śliwek węgierek (ok. 100 g),
  • kilka gałązek tymianku,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • sól morska w płatkach.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. Jabłko pokrój w cząstki, a śliwki wypestkuj i przekrój na połówki. Odstaw owoce, aby lekko przeschły.
  3. Na patelni podsmaż cebulę na maśle do momentu, aż zmięknie i nabierze lekko złotego koloru.
  4. Cebulę wraz z masłem rozprowadź na dnie żaroodpornej formy.
  5. Na wierzchu ułóż kawałki wątróbki, następnie jabłka i śliwki. Całość przypraw solą, pieprzem i udekoruj tymiankiem.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, w połowie pieczenia możesz lekko przemieszać składniki, aby owoce puściły sok i połączyły się z mięsem.
  7. Wyjmij formę i podawaj na gorąco najlepiej z chrupiącą bagietką albo delikatnym purée ziemniaczanym. Podawaj w towarzystwie delikatnego wina.

Dlaczego te konkretne jabłka? Odmiana Ligol to jabłko o zwartej strukturze, które w piecu nie traci kształtu i nie rozpada się na mus. Ma wyważony balans kwaskowości i słodyczy, a jego skórka o czerwonym odcieniu nadaje potrawie atrakcyjny wygląd. Dzięki temu doskonale komponuje się z delikatną wątróbką oraz aromatem ziół.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wielu z nas wciąż nie docenia tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje