Jesienią nie dodaję jabłek do racuchów. Sięgam po inne sezonowe owoce i wychodzą przepyszne
Co prawda drożdżowe racuchy nie są tak szybkie do przygotowania, jak placuszki z proszkiem do pieczenia, jednak trzeba przyznać, że tylko one naprawdę smakują jak u babci. Najpopularniejsze są z dodatkiem jabłek, ale w sezonie na śliwki węgierki grzechem byłoby nie skosztować ich również w tej wersji.
Puszyste racuchy ze słodko-kwaskową śliwką w środku są smakowitą zapowiedzią zbliżającej się jesieni. Warto chwilę poczekać, aż ciasto ładnie wyrośnie – wtedy placuszki wychodzą mięciutkie i lekkie jak obłoczki. Najlepiej smakują prosto z patelni, delikatnie posypane cukrem pudrem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia
Sezon na śliwki węgierki
Sezon na śliwki węgierki rozpoczyna się w sierpniu i trwa do października. W tym okresie owoce są najbardziej dojrzałe i pełne smaku. Są również bogate w błonnik, witaminy C, A i E oraz minerały takie jak potas i magnez. Dzięki temu wspierają trawienie, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają kondycję skóry. Regularne spożywanie tych owoców może również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu.
W polskiej kuchni śliwki węgierki są znane od wieków. Najczęściej przetwarzane są na powidła, które możesz przygotować nawet bez grama cukru. Ich słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z mięsem i wędzonymi serami, a suszone śliwki są popularnym dodatkiem do musli i świątecznych wypieków.
Przepis na racuchy ze śliwką
Śliwki możesz dodatkowo oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym.
Składniki:
- 250 g śliwek węgierek,
- 1,5 szklanki ciepłego mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki płynnego masła,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, wykrój z nich pestki i pokrój w kostkę. Przygotuj rozczyn z 2 łyżek ciepłego mleka, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę pszenną, dodaj 2 łyżki cukru, 1 jajko, szklankę mleka, 2 łyżki płynnego masła i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszaj ciasto mikserem z hakami, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego cista dodaj pokrojone śliwki i wyrób ręcznie.
- W zwilżonych dłoniach uformuj owalne racuszki. Smaż partiami na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
- Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.