Jesienią nie dodaję jabłek do racuchów. Sięgam po inne sezonowe owoce i wychodzą przepyszne

Co prawda drożdżowe racuchy nie są tak szybkie do przygotowania, jak placuszki z proszkiem do pieczenia, jednak trzeba przyznać, że tylko one naprawdę smakują jak u babci. Najpopularniejsze są z dodatkiem jabłek, ale w sezonie na śliwki węgierki grzechem byłoby nie skosztować ich również w tej wersji.

Puszyste racuszki ze śliwką i cukrem pudremPuszyste racuszki ze śliwką i cukrem pudrem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Puszyste racuchy ze słodko-kwaskową śliwką w środku są smakowitą zapowiedzią zbliżającej się jesieni. Warto chwilę poczekać, aż ciasto ładnie wyrośnie – wtedy placuszki wychodzą mięciutkie i lekkie jak obłoczki. Najlepiej smakują prosto z patelni, delikatnie posypane cukrem pudrem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste racuchy drożdżowe jak u babci. Taki podwieczorek ożywi wspomnienia

Sezon na śliwki węgierki

Sezon na śliwki węgierki rozpoczyna się w sierpniu i trwa do października. W tym okresie owoce są najbardziej dojrzałe i pełne smaku. Są również bogate w błonnik, witaminy C, A i E oraz minerały takie jak potas i magnez. Dzięki temu wspierają trawienie, wzmacniają układ odpornościowy i poprawiają kondycję skóry. Regularne spożywanie tych owoców może również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu.

W polskiej kuchni śliwki węgierki są znane od wieków. Najczęściej przetwarzane są na powidła, które możesz przygotować nawet bez grama cukru. Ich słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się z mięsem i wędzonymi serami, a suszone śliwki są popularnym dodatkiem do musli i świątecznych wypieków.

Przepis na racuchy ze śliwką

Śliwki możesz dodatkowo oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym.

Składniki:

  • 250 g śliwek węgierek,
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki płynnego masła,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, wykrój z nich pestki i pokrój w kostkę. Przygotuj rozczyn z 2 łyżek ciepłego mleka, 25 g świeżych drożdży, 1 łyżki mąki i 1 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do dużej miski przesiej pozostałą mąkę pszenną, dodaj 2 łyżki cukru, 1 jajko, szklankę mleka, 2 łyżki płynnego masła i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wymieszaj ciasto mikserem z hakami, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  3. Do wyrośniętego cista dodaj pokrojone śliwki i wyrób ręcznie.
  4. W zwilżonych dłoniach uformuj owalne racuszki. Smaż partiami na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
  5. Po usmażeniu połóż na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?