PrzepisObiadBabcia robiła zamiast wątróbki. Niektórzy teraz patrzą na to z niechęcią

Babcia robiła zamiast wątróbki. Niektórzy teraz patrzą na to z niechęcią

Kiedyś podroby były na porządku dziennym i nie ograniczały się tylko do wątróbki czy żołądków. Wśród popisowych dań mojej babci była potrawa, od której wiele osób dziś odwróci się z dużym niesmakiem.

Cynaderki w sosie
Cynaderki w sosie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nazwa cynaderki może brzmieć dość tajemniczo i znaleźć w tym można jeden plus - nie każdy od razu zniechęci się do tego dania. Nerki lub nereczki brzmią już jednoznacznie. To właśnie te części piątej ćwiartki trafiały do cebulowego sosu. Rozpływały się w ustach i smakowały o niebo lepiej niż wątróbka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Cynaderki w sosie cebulowym

Pierwszym skojarzeniem z podrobami jest wątróbka smażona z jabłkami czy gulasz z żołądków, ale w moim rodzinnym królowały cynaderki z gęstym, cebulowym sosem. W połączeniu z ziemniakami i prostą surówką z kapusty stawały się rarytasem, na który nikt nie kręcił nosem. Cynaderki są nie tylko niedrogie, ale również zdrowe. To dobre źródło żelaza, cynku, białka oraz witamin z grupy B.

Cynaderki niegdyś były cenionym składnikiem dań
Cynaderki niegdyś były cenionym składnikiem dań © Canva | frederique wacquier

Cynaderki mają smak podobny do wątróbki, ale znacznie delikatniejszy i przy tym przystępniejszy. Cebula, duszona do miękkości, nadaje słodkawy smak, który doskonale równoważy intensywność nerek. Są miękkie, ale jednocześnie sprężyste. Świetnie zastąpią klasyczny gulasz z wieprzowiny.

Składniki:

  • 500 g nerek wieprzowych,
  • ok. 550-600 g ziemniaków,
  • 4 cebule,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 400-500 ml bulionu lub rosołu,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Nerki dokładnie umyj, oczyść i przekrój wzdłuż na pół.
  2. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj.
  3. Odcedź, ponownie zalej świeżą wodą i gotuj przez około 30 minut, aż będą miękkie.
  4. Cebule obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem.
  5. Oprósz mąką i podsmaż.
  6. Zalej cebulę gorącym bulionem i duś przez 10-15 minut.
  7. Obgotowane nerki pokrój w paski, wrzuć do sosu, dodaj liście laurowe, sól oraz pieprz.
  8. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do wywaru.
  9. Gdy zmiękną, dodaj także pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
  10. Duś całość na małym ogniu przez 40 minut.
  11. Spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

Proste cynaderki w sosie cebulowym są już gotowe. Smacznego!

przepispodrobycynaderki

Wybrane dla Ciebie