Babcia robiła zamiast wątróbki. Niektórzy teraz patrzą na to z niechęcią
Kiedyś podroby były na porządku dziennym i nie ograniczały się tylko do wątróbki czy żołądków. Wśród popisowych dań mojej babci była potrawa, od której wiele osób dziś odwróci się z dużym niesmakiem.
Nazwa cynaderki może brzmieć dość tajemniczo i znaleźć w tym można jeden plus - nie każdy od razu zniechęci się do tego dania. Nerki lub nereczki brzmią już jednoznacznie. To właśnie te części piątej ćwiartki trafiały do cebulowego sosu. Rozpływały się w ustach i smakowały o niebo lepiej niż wątróbka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Cynaderki w sosie cebulowym
Pierwszym skojarzeniem z podrobami jest wątróbka smażona z jabłkami czy gulasz z żołądków, ale w moim rodzinnym królowały cynaderki z gęstym, cebulowym sosem. W połączeniu z ziemniakami i prostą surówką z kapusty stawały się rarytasem, na który nikt nie kręcił nosem. Cynaderki są nie tylko niedrogie, ale również zdrowe. To dobre źródło żelaza, cynku, białka oraz witamin z grupy B.
Cynaderki mają smak podobny do wątróbki, ale znacznie delikatniejszy i przy tym przystępniejszy. Cebula, duszona do miękkości, nadaje słodkawy smak, który doskonale równoważy intensywność nerek. Są miękkie, ale jednocześnie sprężyste. Świetnie zastąpią klasyczny gulasz z wieprzowiny.
Składniki:
- 500 g nerek wieprzowych,
- ok. 550-600 g ziemniaków,
- 4 cebule,
- 4 ogórki kiszone,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 400-500 ml bulionu lub rosołu,
- 3 łyżki masła,
- 2 liście laurowe,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Nerki dokładnie umyj, oczyść i przekrój wzdłuż na pół.
- Przełóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj.
- Odcedź, ponownie zalej świeżą wodą i gotuj przez około 30 minut, aż będą miękkie.
- Cebule obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z rozgrzanym olejem.
- Oprósz mąką i podsmaż.
- Zalej cebulę gorącym bulionem i duś przez 10-15 minut.
- Obgotowane nerki pokrój w paski, wrzuć do sosu, dodaj liście laurowe, sól oraz pieprz.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dorzuć do wywaru.
- Gdy zmiękną, dodaj także pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
- Duś całość na małym ogniu przez 40 minut.
- Spróbuj sosu i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
Proste cynaderki w sosie cebulowym są już gotowe. Smacznego!