PrzepisZupyKucharka z baru mlecznego zdradziła mi przepis na najlepsze flaki. Nie ma osoby, która się nie zachwyci

Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi przepis na najlepsze flaki. Nie ma osoby, która się nie zachwyci

Jedni na sam widok tracą apetyt, inni już myślą o tym, czy zmieszczą dokładkę. Flaczki to jedna z najbardziej kontrowersyjnych polskich zup, ustępująca tylko czerninie. Przygotowana w odpowiedni sposób stanie się jednak rarytasem, który przekona do siebie sceptyków.

Tak zrobisz pyszne flaczki
Tak zrobisz pyszne flaczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kiedyś w Polsce podroby były na porządku dziennym, a dania z ich wykorzystaniem dostać można było nawet w eleganckich restauracjach. Mięso było trudniej dostępne, więc starano się wykorzystać każdą jego część. Daniem, które cieszyło się dużą popularnością, były flaczki. Najlepsze serwowano między innymi w barach mlecznych. Jedna z kucharek, która pracuje w nim do dziś, podpowiedziała, jak zrobić tę zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Najlepszy przepis na flaki

Flaczki idealnie rozgrzeją, gdy za oknem termometr bezlitośnie wskazuje, że na upały jeszcze sobie poczekamy. Ich podstawą są flaki, czyli pokrojone w cienkie paski żołądki wieprzowe. W przepisie od kucharki pojawia się jednak inny składnik - żołądki drobiowe. To właśnie one sprawiają, że zupa jest tak smaczna.

Flaczki smakują wybornie, o ile są odpowiednio ugotowane
Flaczki smakują wybornie, o ile są odpowiednio ugotowane© Adobe Stock | Darius Dzinnik

Dodatek żołądków drobiowych nadaje flakom delikatniejszy i łagodniejszy smak. Dzięki temu stają się przystępniejsze i potrafią przekonać do siebie niejednego sceptyka.

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych,
  • 500 g udek z kurczaka,
  • 2,5 l bulionu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 marchewki,
  • 1 mały seler lub połowa dużego,
  • 3-4 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia.
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • szczypta imbiru,
  • liście laurowe,
  • papryka ostra do smaku,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki umyj i przełóż do garnka.
  2. Zalej ok. 1-1,2 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 1,5 godziny.
  3. Po ugotowaniu odcedź żołądki i pokrój w paski.
  4. W osobnym naczyniu ugotuj udka z kurczaka. Zalej je bulionem, dorzuć liść laurowy oraz ziele i gotuj przez ok. 45 minut.
  5. Marchew oraz selera obierz i pokrój w kostkę i dodaj do garnka z kurczakiem.
  6. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Dodaj ostrą paprykę oraz majeranek i wymieszaj.
  8. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami dodaj do zupy.
  9. Dorzuć do środka żołądki drobiowe i zagotuj. Jeśli lubisz delikatnie pomidorowy smak, możesz dodać także nieco przecieru pomidorowego.
  10. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną imbiru.

Gotową zupę serwuj w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

przepisflaczkipodroby

Wybrane dla Ciebie