Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi przepis na najlepsze flaki. Nie ma osoby, która się nie zachwyci

Jedni na sam widok tracą apetyt, inni już myślą o tym, czy zmieszczą dokładkę. Flaczki to jedna z najbardziej kontrowersyjnych polskich zup, ustępująca tylko czerninie. Przygotowana w odpowiedni sposób stanie się jednak rarytasem, który przekona do siebie sceptyków.

Tak zrobisz pyszne flaczkiTak zrobisz pyszne flaczki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedyś w Polsce podroby były na porządku dziennym, a dania z ich wykorzystaniem dostać można było nawet w eleganckich restauracjach. Mięso było trudniej dostępne, więc starano się wykorzystać każdą jego część. Daniem, które cieszyło się dużą popularnością, były flaczki. Najlepsze serwowano między innymi w barach mlecznych. Jedna z kucharek, która pracuje w nim do dziś, podpowiedziała, jak zrobić tę zupę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Najlepszy przepis na flaki

Flaczki idealnie rozgrzeją, gdy za oknem termometr bezlitośnie wskazuje, że na upały jeszcze sobie poczekamy. Ich podstawą są flaki, czyli pokrojone w cienkie paski żołądki wieprzowe. W przepisie od kucharki pojawia się jednak inny składnik - żołądki drobiowe. To właśnie one sprawiają, że zupa jest tak smaczna.

Flaczki smakują wybornie, o ile są odpowiednio ugotowane
Flaczki smakują wybornie, o ile są odpowiednio ugotowane © Adobe Stock | Darius Dzinnik

Dodatek żołądków drobiowych nadaje flakom delikatniejszy i łagodniejszy smak. Dzięki temu stają się przystępniejsze i potrafią przekonać do siebie niejednego sceptyka.

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych,
  • 500 g udek z kurczaka,
  • 2,5 l bulionu,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 marchewki,
  • 1 mały seler lub połowa dużego,
  • 3-4 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia.
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka majeranku,
  • szczypta imbiru,
  • liście laurowe,
  • papryka ostra do smaku,
  • ziele angielskie.

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki umyj i przełóż do garnka.
  2. Zalej ok. 1-1,2 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 1,5 godziny.
  3. Po ugotowaniu odcedź żołądki i pokrój w paski.
  4. W osobnym naczyniu ugotuj udka z kurczaka. Zalej je bulionem, dorzuć liść laurowy oraz ziele i gotuj przez ok. 45 minut.
  5. Marchew oraz selera obierz i pokrój w kostkę i dodaj do garnka z kurczakiem.
  6. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Dodaj ostrą paprykę oraz majeranek i wymieszaj.
  8. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami dodaj do zupy.
  9. Dorzuć do środka żołądki drobiowe i zagotuj. Jeśli lubisz delikatnie pomidorowy smak, możesz dodać także nieco przecieru pomidorowego.
  10. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną imbiru.

Gotową zupę serwuj w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa