Kucharka z baru mlecznego zdradziła mi przepis na najlepsze flaki. Nie ma osoby, która się nie zachwyci
Jedni na sam widok tracą apetyt, inni już myślą o tym, czy zmieszczą dokładkę. Flaczki to jedna z najbardziej kontrowersyjnych polskich zup, ustępująca tylko czerninie. Przygotowana w odpowiedni sposób stanie się jednak rarytasem, który przekona do siebie sceptyków.
Kiedyś w Polsce podroby były na porządku dziennym, a dania z ich wykorzystaniem dostać można było nawet w eleganckich restauracjach. Mięso było trudniej dostępne, więc starano się wykorzystać każdą jego część. Daniem, które cieszyło się dużą popularnością, były flaczki. Najlepsze serwowano między innymi w barach mlecznych. Jedna z kucharek, która pracuje w nim do dziś, podpowiedziała, jak zrobić tę zupę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach
Najlepszy przepis na flaki
Flaczki idealnie rozgrzeją, gdy za oknem termometr bezlitośnie wskazuje, że na upały jeszcze sobie poczekamy. Ich podstawą są flaki, czyli pokrojone w cienkie paski żołądki wieprzowe. W przepisie od kucharki pojawia się jednak inny składnik - żołądki drobiowe. To właśnie one sprawiają, że zupa jest tak smaczna.
Dodatek żołądków drobiowych nadaje flakom delikatniejszy i łagodniejszy smak. Dzięki temu stają się przystępniejsze i potrafią przekonać do siebie niejednego sceptyka.
Składniki:
- 500 g żołądków drobiowych,
- 500 g udek z kurczaka,
- 2,5 l bulionu,
- pęczek włoszczyzny,
- 2 marchewki,
- 1 mały seler lub połowa dużego,
- 3-4 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- olej do smażenia.
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka majeranku,
- szczypta imbiru,
- liście laurowe,
- papryka ostra do smaku,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Żołądki umyj i przełóż do garnka.
- Zalej ok. 1-1,2 litrami wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i gotuj przez 1,5 godziny.
- Po ugotowaniu odcedź żołądki i pokrój w paski.
- W osobnym naczyniu ugotuj udka z kurczaka. Zalej je bulionem, dorzuć liść laurowy oraz ziele i gotuj przez ok. 45 minut.
- Marchew oraz selera obierz i pokrój w kostkę i dodaj do garnka z kurczakiem.
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzuć obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj ostrą paprykę oraz majeranek i wymieszaj.
- Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami dodaj do zupy.
- Dorzuć do środka żołądki drobiowe i zagotuj. Jeśli lubisz delikatnie pomidorowy smak, możesz dodać także nieco przecieru pomidorowego.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną imbiru.
Gotową zupę serwuj w towarzystwie świeżego pieczywa. Smacznego!