Biorę kostkę twarogu i 3 jabłka. W mig mam całą blachę przepysznych ciasteczek

Moje dzieci twierdzą, że takich dobrych ciasteczek nie kupi się w żadnej cukierni. Przepis na nie dostałam dawno temu od kuzynki i nic w nim nie zmieniam. Za każdym razem wychodzą doskonałe i znikają bardzo szybko.

Te ciasteczka są hitem od latTe ciasteczka są hitem od lat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

W tych ciasteczkach spotykają się dwa ulubione składniki, których używa się do wypieków. Do ciasta potrzebny jest twaróg. Zapewnia niezwykłą miękkość, a także to, że ciastka długo zachowują świeżość. Drugi to jabłka. Nie mam mowy, by wypiek z tymi owocami był nietrafiony.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina

Ciasteczka na bazie twarogu

Po twaróg najczęściej sięgamy, gdy chcemy zjeść odżywcze śniadanie. Nic dziwnego, bo to przede wszystkim świetne źródło białka, które określa się jako najważniejszy element budulcowy organizmu. W jego składzie jest także wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Jeśli chodzi o wypieki, bezkonkurencyjny jest sernik. Dlatego często zapominamy, że twarogu można użyć także do ciasta. Dzięki niemu będzie miękkie, elastyczne, długo zachowa świeżość.

Ciasteczka serowe z jabłkami to świetny pomysł na podwieczorek czy deser w rodzinnym gronie. Sprawdzi się również jako słodka przekąska do szkoły lub pracy. Na ich przygotowanie nie potrzeba dużo czasu, ale przed upieczeniem konieczne jest schłodzenie ciasta w lodówce. Wystarczy na to pół godziny.

Twarogowe ciasteczka z jabłkami

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g tłustego twarogu,
  • 250 g zimnego masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 3 średnie jabłka,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do przesianej mąki z solą. Szybko zagnieć ciasto, dodając twaróg, cukier puder i cukier waniliowy.
  2. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez około 30 minut.
  3. Jabłka obierz, pozbaw je gniazd nasiennych. Następnie pokrój je na cienkie plasterki i posyp odrobiną cynamonu.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj kółka, na połowie z nich ułóż plasterki jabłka i zlepiaj brzegi.
  5. Ciasteczka piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż się zarumienią.
  6. Gotowe ciasteczka możesz podawać oprószone cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej