Biorę kostkę twarogu i 3 jabłka. W mig mam całą blachę przepysznych ciasteczek
Moje dzieci twierdzą, że takich dobrych ciasteczek nie kupi się w żadnej cukierni. Przepis na nie dostałam dawno temu od kuzynki i nic w nim nie zmieniam. Za każdym razem wychodzą doskonałe i znikają bardzo szybko.
W tych ciasteczkach spotykają się dwa ulubione składniki, których używa się do wypieków. Do ciasta potrzebny jest twaróg. Zapewnia niezwykłą miękkość, a także to, że ciastka długo zachowują świeżość. Drugi to jabłka. Nie mam mowy, by wypiek z tymi owocami był nietrafiony.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe ciasteczka lotus. Pokocha je cała rodzina
Ciasteczka na bazie twarogu
Po twaróg najczęściej sięgamy, gdy chcemy zjeść odżywcze śniadanie. Nic dziwnego, bo to przede wszystkim świetne źródło białka, które określa się jako najważniejszy element budulcowy organizmu. W jego składzie jest także wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Jeśli chodzi o wypieki, bezkonkurencyjny jest sernik. Dlatego często zapominamy, że twarogu można użyć także do ciasta. Dzięki niemu będzie miękkie, elastyczne, długo zachowa świeżość.
Ciasteczka serowe z jabłkami to świetny pomysł na podwieczorek czy deser w rodzinnym gronie. Sprawdzi się również jako słodka przekąska do szkoły lub pracy. Na ich przygotowanie nie potrzeba dużo czasu, ale przed upieczeniem konieczne jest schłodzenie ciasta w lodówce. Wystarczy na to pół godziny.
Twarogowe ciasteczka z jabłkami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g tłustego twarogu,
- 250 g zimnego masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 3 średnie jabłka,
- szczypta cynamonu (opcjonalnie),
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Zimne masło pokrój w kostkę i dodaj do przesianej mąki z solą. Szybko zagnieć ciasto, dodając twaróg, cukier puder i cukier waniliowy.
- Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i schładzaj w lodówce przez około 30 minut.
- Jabłka obierz, pozbaw je gniazd nasiennych. Następnie pokrój je na cienkie plasterki i posyp odrobiną cynamonu.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm. Wykrawaj kółka, na połowie z nich ułóż plasterki jabłka i zlepiaj brzegi.
- Ciasteczka piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut, aż się zarumienią.
- Gotowe ciasteczka możesz podawać oprószone cukrem pudrem.