PrzepisCiastaNasze mamy piekły je co chwilę, a dziś jest odrobinę zapomniana. To najlepszy wypiek na kruchym cieście

Nasze mamy piekły je co chwilę, a dziś jest odrobinę zapomniana. To najlepszy wypiek na kruchym cieście

Kiedy zbliżały się święta, imieniny czy urodziny moja mama nie zastanawiała się, jakie ciasto upiec. Wiadomo, musiała być pani Walewska. Do dziś mam sentyment do tego deseru i wracam do starego przepisu.

Pychotka była kiedyś bardzo popularnym deserem
Pychotka była kiedyś bardzo popularnym deserem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER

Pani Walewska kiedyś uchodziła za bardzo elegancki deser. Kiedy pojawiała się na stole, zachwytom nie było końca. Dziś jest znacznie mniej popularna, jednak trzeba przyznać, jej smak broni się do dziś. Można nawet przyznać, że pani Walewska była prekursorką bardzo modnych teraz ciast warstwowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Jaki jest sekret pani Walewskiej?

Dlaczego tak lubimy ciasta warstwowe? Przenikają się w nich nie tylko smaki, ale i różne struktury. Pani Walewska składa się z ciasta kruchego, kremowej bazy budyniowej, kwaskowatego dżemu i chrupiącej bezy. Już po tym można domyślić się, że to wypiek pracochłonny. Jednak smak na pewno to rekompensuje. Ciasto wprost rozpływa się w ustach. Ostateczną wersję można trochę modyfikować, używając różnych konfitur. Spotyka się ten deser z dżemem malinowym, a w przepisie Ewy Wachowicz są powidła śliwkowe, z kolei u mnie w domu Pani Walewska zawsze najlepiej smakowała z czarną porzeczką.

Pani Walewska ze starego przepisu

Składniki na ciasto:

  • pół kg mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 6 żółtek,
  • 0,5 łyżki śmietany.

Beza:

  • 8 białek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 140 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub płatków migdałowych.

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • 200 g masła.

Dodatkowo:

  • 400 g dżemu z czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania:

  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto i podziel je na dwie części.
  2. Dwie jednakowe, prostokątne blachy (o wymiarach 22×33 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wyklej ciastem. Placki posmaruj dżemem z czarnej porzeczki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut.
  3. Następnie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier puder, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Pianę podziel na dwie, równe części.
  4. Podpieczone placki wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nich pianę z białek i posyp orzechami lub płatkami migdałowymi. Placki wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut. Upieczone placki wystudź.
  5. Aby przygotować masę budyniową, zagotuj szklankę mleka z cukrami. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką i wlej do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Ugotowany budyń wystudź.
  6. Masło utrzyj, a potem stopniowo dodawaj wystudzony budyń, cały czas miksując.
  7. Krem budyniowy wyłóż na jeden placek i przykryj drugim, lekko dociskając. Ciasto schładzaj przez kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie