W PRL-u było hitem imprez. Dziś mało kto robi takie ciasto, chociaż smakuje bajecznie

W lutym mój mąż obchodził urodziny i zamarzyła mu się wuzetka. Poprzeczka była postawiona wysoko, bo miała być taka, jaką pamięta z dzieciństwa, pieczona przez jego mamę. Trudno sprostać takiemu zadaniu, musiałam więc postawić na swoim. Najważniejsze, że wuzetka wyszła doskonale.

WuzetkaWuzetka może zastąpić tort
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wuzetka to ciasto, które było niezwykle popularne w PRL-u. Pokochali je zwłaszcza warszawiacy, bo kojarzy się ze stolicą i Trasą W-Z. Jego historia jest krótka, ale barwna. Powstało na przełomie lat 40. i 50., kiedy zorganizowano na konkurs na ciastko, które stanie się symbolem stolicy. Teraz można ją kupić tylko w nielicznych cukierniach. Na szczęście bardzo łatwo przygotować wuzetkę w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Co jest najważniejsze dla wuzetki?

Teraz modne są czekoladowe ciasta, ale ciężkie, takie w typie brownie. Wuzetka zaś to lekki czekoladowy biszkopt, który powinien być przełożony kremem na bazie bitej śmietany. Dlatego świetnie sprawdza się w roli tortu, zwłaszcza gdy upiecze się ją w tortownicy. Jakie tajemnice ma wuzetka? Przede wszystkim nie można zapominać o nasączeniu biszkoptu, bo inaczej będzie zbyt sucha. Warto też dołożyć cienką warstwę dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki. Doda to wuzetce jeszcze wilgotności i charakteru.

Trik na idealnie ubitą śmietanę

Wuzetka to deser, w którym ważny jest biszkopt, krem i czekoladowa polewa. Połączenie wszystkich elementów daje świetny efekt smakowy. Czekoladowe ciasto i śmietankowy krem, taki miks zawsze się sprawdza. Trochę na zasadzie kontrastu: mocna czekolada i delikatna śmietanka. W przypadku tej ostatniej liczy się nie tylko smak, ale i odpowiednia konsystencja. Dlatego przed ubijaniem powinna być bardzo dobrze schłodzona, podobnie jak naczynie, w którym będziemy to robić. Nie dodaje do niej żelatyny, tylko fix, bo wtedy jest bardziej puszysta.

Wuzetka jako tort

Na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • po 3/4 szklanki mąki i cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao.

Na krem:

  • 2 opakowania śmietanki kremówki po 500 g,
  • 2 opakowanie śmietan fix,
  • 2-3 łyżki cukru pudru.

Poncz:

  • 150 ml mocnej, czarnej herbaty,
  • sok z połowy cytryny.

Na polewę:

  • 150 g czekolady,
  • pół szklanki śmietanki kremówki.

Dodatkowo:

  • mały słoiczek konfitury porzeczkowej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Ubij białka, powoli dodawaj cukier, potem żółtka i mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Biszkopt piecz przez 30 minut w 180 stopniach C.
  2. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier do smaku i śmietan fix.
  3. Wystudzony biszkopt przekrój na połowę. Nasącz go połową ponczu przygotowanego z przestudzonej herbaty z sokiem z cytryny.
  4. Następnie rozsmaruj powidła, rozłóż krem, przykryj drugą częścią biszkoptu.
  5. Nasącz ją ponczem i przygotuj polewą. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę, cały czas mieszając.
  6. Polewą udekoruj wuzetkę.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
Kurczaka zapiekam z sezonowym warzywem. Pyszny obiad dla całej rodziny
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
W PRL-u to ciasto było hitem wszystkich prywatek. Bez wątpienia jego nazwa jest zasłużona
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Niektórzy szykują prowiant na czarną godzinę. Warto dorzucić jeden słoiczek
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Żadna panna cotta i tiramisu. Ten włoski deser rozkochuje od pierwszej łyżeczki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zbieram w lesie i robię masło. I do kotleta, i do kanapki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Zapomniany zamiennik ziemniaka. Zamykam w słoiku jak ogórki i mam gotową bazę do sałatki
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Do kotlecika jak znalazł. Zastąp nim ziemniaki, a centymetry polecą z brzucha
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Wsyp odrobinę do oleju, zanim zaczniesz smażyć frytki. Wyjdą rumiane i chrupiące jak nigdy
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
Takich cen w pociągu jeszcze nie widziałeś. Można najeść się za grosze
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
My podajemy na śniadanie, a Austriacy wrzucają do zupy. Świetny pomysł w duchu zero waste
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Japończyk spróbował polskiej sałatki jarzynowej. "To jest niesamowite!"
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese
Gdy nie mam makaronu, sięgam po to warzywo. Najlepiej smakuje z carbonarą i bolognese