W PRL-u było hitem imprez. Dziś mało kto robi takie ciasto, chociaż smakuje bajecznie

W lutym mój mąż obchodził urodziny i zamarzyła mu się wuzetka. Poprzeczka była postawiona wysoko, bo miała być taka, jaką pamięta z dzieciństwa, pieczona przez jego mamę. Trudno sprostać takiemu zadaniu, musiałam więc postawić na swoim. Najważniejsze, że wuzetka wyszła doskonale.

WuzetkaWuzetka może zastąpić tort
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wuzetka to ciasto, które było niezwykle popularne w PRL-u. Pokochali je zwłaszcza warszawiacy, bo kojarzy się ze stolicą i Trasą W-Z. Jego historia jest krótka, ale barwna. Powstało na przełomie lat 40. i 50., kiedy zorganizowano na konkurs na ciastko, które stanie się symbolem stolicy. Teraz można ją kupić tylko w nielicznych cukierniach. Na szczęście bardzo łatwo przygotować wuzetkę w domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rolada czekoladowa ze śmietanowym kremem - banalne ciasto na weekend

Co jest najważniejsze dla wuzetki?

Teraz modne są czekoladowe ciasta, ale ciężkie, takie w typie brownie. Wuzetka zaś to lekki czekoladowy biszkopt, który powinien być przełożony kremem na bazie bitej śmietany. Dlatego świetnie sprawdza się w roli tortu, zwłaszcza gdy upiecze się ją w tortownicy. Jakie tajemnice ma wuzetka? Przede wszystkim nie można zapominać o nasączeniu biszkoptu, bo inaczej będzie zbyt sucha. Warto też dołożyć cienką warstwę dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki. Doda to wuzetce jeszcze wilgotności i charakteru.

Trik na idealnie ubitą śmietanę

Wuzetka to deser, w którym ważny jest biszkopt, krem i czekoladowa polewa. Połączenie wszystkich elementów daje świetny efekt smakowy. Czekoladowe ciasto i śmietankowy krem, taki miks zawsze się sprawdza. Trochę na zasadzie kontrastu: mocna czekolada i delikatna śmietanka. W przypadku tej ostatniej liczy się nie tylko smak, ale i odpowiednia konsystencja. Dlatego przed ubijaniem powinna być bardzo dobrze schłodzona, podobnie jak naczynie, w którym będziemy to robić. Nie dodaje do niej żelatyny, tylko fix, bo wtedy jest bardziej puszysta.

Wuzetka jako tort

Na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • po 3/4 szklanki mąki i cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao.

Na krem:

  • 2 opakowania śmietanki kremówki po 500 g,
  • 2 opakowanie śmietan fix,
  • 2-3 łyżki cukru pudru.

Poncz:

  • 150 ml mocnej, czarnej herbaty,
  • sok z połowy cytryny.

Na polewę:

  • 150 g czekolady,
  • pół szklanki śmietanki kremówki.

Dodatkowo:

  • mały słoiczek konfitury porzeczkowej.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Ubij białka, powoli dodawaj cukier, potem żółtka i mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Biszkopt piecz przez 30 minut w 180 stopniach C.
  2. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier do smaku i śmietan fix.
  3. Wystudzony biszkopt przekrój na połowę. Nasącz go połową ponczu przygotowanego z przestudzonej herbaty z sokiem z cytryny.
  4. Następnie rozsmaruj powidła, rozłóż krem, przykryj drugą częścią biszkoptu.
  5. Nasącz ją ponczem i przygotuj polewą. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę, cały czas mieszając.
  6. Polewą udekoruj wuzetkę.
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥