W PRL‑u było hitem imprez. Dziś mało kto robi takie ciasto, chociaż smakuje bajecznie
W lutym mój mąż obchodził urodziny i zamarzyła mu się wuzetka. Poprzeczka była postawiona wysoko, bo miała być taka, jaką pamięta z dzieciństwa, pieczona przez jego mamę. Trudno sprostać takiemu zadaniu, musiałam więc postawić na swoim. Najważniejsze, że wuzetka wyszła doskonale.
Wuzetka to ciasto, które było niezwykle popularne w PRL-u. Pokochali je zwłaszcza warszawiacy, bo kojarzy się ze stolicą i Trasą W-Z. Jego historia jest krótka, ale barwna. Powstało na przełomie lat 40. i 50., kiedy zorganizowano na konkurs na ciastko, które stanie się symbolem stolicy. Teraz można ją kupić tylko w nielicznych cukierniach. Na szczęście bardzo łatwo przygotować wuzetkę w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rolada czekoladowa ze śmietanowym kremem - banalne ciasto na weekend
Co jest najważniejsze dla wuzetki?
Teraz modne są czekoladowe ciasta, ale ciężkie, takie w typie brownie. Wuzetka zaś to lekki czekoladowy biszkopt, który powinien być przełożony kremem na bazie bitej śmietany. Dlatego świetnie sprawdza się w roli tortu, zwłaszcza gdy upiecze się ją w tortownicy. Jakie tajemnice ma wuzetka? Przede wszystkim nie można zapominać o nasączeniu biszkoptu, bo inaczej będzie zbyt sucha. Warto też dołożyć cienką warstwę dżemu, najlepiej z czarnej porzeczki. Doda to wuzetce jeszcze wilgotności i charakteru.
Trik na idealnie ubitą śmietanę
Wuzetka to deser, w którym ważny jest biszkopt, krem i czekoladowa polewa. Połączenie wszystkich elementów daje świetny efekt smakowy. Czekoladowe ciasto i śmietankowy krem, taki miks zawsze się sprawdza. Trochę na zasadzie kontrastu: mocna czekolada i delikatna śmietanka. W przypadku tej ostatniej liczy się nie tylko smak, ale i odpowiednia konsystencja. Dlatego przed ubijaniem powinna być bardzo dobrze schłodzona, podobnie jak naczynie, w którym będziemy to robić. Nie dodaje do niej żelatyny, tylko fix, bo wtedy jest bardziej puszysta.
Wuzetka jako tort
Na biszkopt:
- 6 jajek,
- po 3/4 szklanki mąki i cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao.
Na krem:
- 2 opakowania śmietanki kremówki po 500 g,
- 2 opakowanie śmietan fix,
- 2-3 łyżki cukru pudru.
Poncz:
- 150 ml mocnej, czarnej herbaty,
- sok z połowy cytryny.
Na polewę:
- 150 g czekolady,
- pół szklanki śmietanki kremówki.
Dodatkowo:
- mały słoiczek konfitury porzeczkowej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od biszkoptu. Ubij białka, powoli dodawaj cukier, potem żółtka i mąkę wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Biszkopt piecz przez 30 minut w 180 stopniach C.
- Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier do smaku i śmietan fix.
- Wystudzony biszkopt przekrój na połowę. Nasącz go połową ponczu przygotowanego z przestudzonej herbaty z sokiem z cytryny.
- Następnie rozsmaruj powidła, rozłóż krem, przykryj drugą częścią biszkoptu.
- Nasącz ją ponczem i przygotuj polewą. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę, cały czas mieszając.
- Polewą udekoruj wuzetkę.