Kiedyś taki gulasz był rarytasem. Dziś dzieci wzdrygają się na samą myśl

Przed laty wszyscy się zajadali, ale dziś żołądki, podobnie jak inne podroby, odeszły nieco w zapomnienie. Przepis na gulasz pozwoli odczarować unikany składnik.

Pyszny i tani gulasz z żołądkówPyszny i tani gulasz z żołądków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Żołądki z indyka są tanim produktem, który pozwoli nieco podreperować domowy budżet. Przygotowany z nich gulasz zachwyca smakiem i delikatnością. Wystarczy kilka składników, by zapomniane podroby przywrócić na stoły. Gulasz dusić trzeba nawet trzy godziny, ale zdecydowanie warto uzbroić się w cierpliwość - tak miękkich i delikatnych żołądków jeszcze nie jadłeś.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Gulasz z żołądków

Podroby, w tym żołądki drobiowe, mają długą tradycję w polskiej kuchni. Dawniej były rarytasem, dziś nieco zapomniane, ale wciąż warte są uwagi. Gdy mięso było towarem deficytowym, wykorzystywano je w całości. Na stoły trafiały nie tylko udka czy schab, ale również ozory, cynaderki, wątróbka czy żołądki.

Gulasz z żołądków wieprzowych
Gulasz z żołądków wieprzowych © Adobe Stock | Sebastian Radu

Ten gulasz to sentymentalna podróż do czasów PRL-u. Indycze żołądki były nie tylko dostępnym, ale również tanim składnikiem, przez co często gościły na stołach. W połączeniu z sosem i lekko kwaśnymi ogórkami kiszonymi smakują tak dobrze, że przekonają do siebie niejednego sceptyka podrobów.

Składniki:

  • 1,5 kg żołądków indyczych lub drobiowych,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • 3 cebule,
  • smalec lub olej do smażenia,
  • 4 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 l bulionu,
  • pół łyżki kminku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

  1. Żołądki opłucz, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę oraz ogórki posiekaj w kostkę, czosnek pokrój w cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej smalec lub olej.
  4. Dodaj kminek i chwilę podsmaż.
  5. Wrzuć posiekaną cebulę i smaż.
  6. Gdy się zeszkli, dorzuć żołądki z indyka i posyp mąką.
  7. Smaż chwilę, posyp słodką papryką, dodaj ziele angielskie, mielony pieprz oraz liść laurowy oraz pokrojony czosnek.
  8. Zalej bulionem lub rosołem i duś przez ok. 3 godziny od zagotowania. Im mniejsze kawałki żołądków będą, tym krócej będzie trwało duszenie. Co jakiś czas zamieszaj.
  9. Po tym czasie dodaj pokrojone ogórki kiszone i wymieszaj.
  10. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

Gotowy gulasz serwuj z ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się tutaj ziemniaki, kasza i ryż oraz prosta surówka z kapusty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się