Kiedyś taki gulasz był rarytasem. Dziś dzieci wzdrygają się na samą myśl
Przed laty wszyscy się zajadali, ale dziś żołądki, podobnie jak inne podroby, odeszły nieco w zapomnienie. Przepis na gulasz pozwoli odczarować unikany składnik.
Żołądki z indyka są tanim produktem, który pozwoli nieco podreperować domowy budżet. Przygotowany z nich gulasz zachwyca smakiem i delikatnością. Wystarczy kilka składników, by zapomniane podroby przywrócić na stoły. Gulasz dusić trzeba nawet trzy godziny, ale zdecydowanie warto uzbroić się w cierpliwość - tak miękkich i delikatnych żołądków jeszcze nie jadłeś.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa
Gulasz z żołądków
Podroby, w tym żołądki drobiowe, mają długą tradycję w polskiej kuchni. Dawniej były rarytasem, dziś nieco zapomniane, ale wciąż warte są uwagi. Gdy mięso było towarem deficytowym, wykorzystywano je w całości. Na stoły trafiały nie tylko udka czy schab, ale również ozory, cynaderki, wątróbka czy żołądki.
Ten gulasz to sentymentalna podróż do czasów PRL-u. Indycze żołądki były nie tylko dostępnym, ale również tanim składnikiem, przez co często gościły na stołach. W połączeniu z sosem i lekko kwaśnymi ogórkami kiszonymi smakują tak dobrze, że przekonają do siebie niejednego sceptyka podrobów.
Składniki:
- 1,5 kg żołądków indyczych lub drobiowych,
- 5 ogórków kiszonych,
- 3 cebule,
- smalec lub olej do smażenia,
- 4 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 1 l bulionu,
- pół łyżki kminku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
- Żołądki opłucz, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę oraz ogórki posiekaj w kostkę, czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rozgrzej smalec lub olej.
- Dodaj kminek i chwilę podsmaż.
- Wrzuć posiekaną cebulę i smaż.
- Gdy się zeszkli, dorzuć żołądki z indyka i posyp mąką.
- Smaż chwilę, posyp słodką papryką, dodaj ziele angielskie, mielony pieprz oraz liść laurowy oraz pokrojony czosnek.
- Zalej bulionem lub rosołem i duś przez ok. 3 godziny od zagotowania. Im mniejsze kawałki żołądków będą, tym krócej będzie trwało duszenie. Co jakiś czas zamieszaj.
- Po tym czasie dodaj pokrojone ogórki kiszone i wymieszaj.
- Dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Gotowy gulasz serwuj z ulubionymi dodatkami. Sprawdzi się tutaj ziemniaki, kasza i ryż oraz prosta surówka z kapusty. Smacznego!