Na Litwie serwują do piwa. Na sam widok wielu się krzywi
Jedni do piwa chrupią orzeszki lub chipsy, inni stawiają na nieco bardziej ekscentryczne przekąski. Dziś wiele osób na myśl o tym się skrzywi, ale w niektórych krajach to prawdziwy rarytas.
Podroby w polskiej kuchni cieszyły się sporą popularnością. Zajadano się cynaderkami, wątróbką i flaczkami, a nasze mamy i babcie znały mnóstwo sposób na wykorzystanie w kuchni tzw. piątej ćwiartki. Dziś podroby odeszły nieco w zapomnienie, chociaż wciąż znaleźć można regionalne dania i przysmaki, które cieszą się uznaniem lokalsów. Tak jest w przypadku świńskich uszu, które na Litwie serwowane są jako przekąska do piwa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Serek labneh - domowe smarowidło z jogurtu greckiego
Chrupiące świńskie uszy
Nasi sąsiedzi, Litwini, uważają świńskie uszy za doskonałą przekąskę. Pokrojone w cienkie paski, szczególnie cenione za swoją chrupkość i smak przypominający wędzonkę, stanowią fantastyczne uzupełnienie do piwa.
Smażenie nadaje im niezwykle chrupiącą powierzchnię, która kontrastuje z delikatną, żelatynową tkanką wewnątrz. Uszy mają bogaty, mięsny smak, który doskonale komponuje się z różnymi przyprawami, w szczególności tymi o wyrazistym, ostrym smaku.
Składniki:
- 4 sztuki uszu wieprzowych,
- 4 ząbki czosnku,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- 1 łyżka oleju,
- przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne.
Sposób przygotowania:
- Jeśli uszy są nieoczyszczone, opiecz je nad palnikiem gazowym, aby usunąć resztki włosów, a następnie dokładnie oczyść nożem.
- Umieść uszy w garnku z osoloną wodą i gotuj przez co najmniej dwie godziny wraz z liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem w ziarnach.
- Ugotowane uszy pokrój na cienkie paski.
- W misce wymieszaj paski uszu z olejem, bardzo drobno posiekanym czosnkiem i cayenne.
- Odstaw do marynowania na minimum godzinę. Możesz też przygotować uszy dzień wcześniej i wstawić do lodówki na całą noc, aby jeszcze lepiej przeszły smakiem.
- Piecz w piekarniku, na patelni z olejem lub frytkownicy beztłuszczowej, aż będą złociste i chrupiące.
Gotowe świńskie uszy podawaj jako przekąskę do napojów z procentami lub bez. Uszy można podawać z różnymi sosami, np. chrzanem, sosem sojowym lub ostrym sosem chili. Smacznego!