Ta wątróbka nie jest tłusta ani twarda. Nie kupuję już innej
Wiele osób wraca do nieco zapomnianych już podrobów, aby w pełni wykorzystać mięso zwierząt przeznaczonych na ubój. Jednak ta wątróbka z pewnością nie jest wyborem drugiej kategorii. Jest tak delikatna i krucha, że z powodzeniem można podawać ją w restauracji. Osobiście najbardziej lubię w klasycznym wydaniu – z cebulką i jabłkiem.
Wątróbka jest świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy szukają zdrowej alternatywy dla tradycyjnych mięs. Należy jednak pamiętać, że wśród różnych rodzajów tego produktu, to wątróbka cielęca i wołowa oferują najwięcej korzyści zdrowotnych. Dlaczego warto po nią sięgnąć? Jest nie tylko doskonała w smaku, ale zawiera także multum składników odżywczych. Obowiązkowo powinna znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży i osób chorujących na anemię.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad
Wątróbka – bogactwo składników odżywczych
Wątróbka jest bogata w wiele korzystnych dla zdrowia składników, takich jak witaminy A, D, E, K oraz B12, które wpływają na dobry wzrok, odporność, mocne kości i odpowiednią ilość czerwonych krwinek. Nie brakuje w niej także kwasu foliowego, bardzo istotnego dla kobiet w ciąży i osób zmagających się z anemią. Zawarta w niej cholina wspomaga funkcjonowanie mózgu i wątroby, a minerały takie jak miedź, żelazo czy cynk przyczyniają się do zwiększenia odporności oraz poprawy metabolizmu.
Najlepszy rodzaj wątróbki
Na rynku dostępne są różne rodzaje wątróbki. Popularnością cieszy się wątróbka drobiowa, chociaż jest znana z wysokiej zawartości cholesterolu. W porównaniu z nią, wątróbka wieprzowa zawiera mniej tłuszczu, jednak jej specyficzny smak nie każdemu przypada do gustu.
Najlepszym wyborem dla osób dbających o zdrowie i smak jest wątróbka cielęca. Charakteryzuje się ona delikatnym mięsem i niską zawartością tłuszczu, a równocześnie jest bogata w żelazo, cynk i witaminę B12. Jest także łatwiejsza do przygotowania niż wątróbka drobiowa, ponieważ potrzebuje mniej czasu na patelni lub w piekarniku.
Jak najprościej przygotować wątróbkę cielęcą?
Nie należy solić wątróbki przed smażeniem, ponieważ sól sprawia, że staje się ona twarda i sucha. Doprawiaj solą i pieprzem dopiero pod koniec smażenia, krótko przed podaniem.
Składniki:
- 1 kg wątróbki cielęcej,
- 1 łyżka mąki,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 2 cebule,
- 2 jabłka,
- sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie:
- Umyj wątróbkę, osusz na papierowym ręczniku i pokrój w plastry.
- Obtocz w mące, a następnie obsmaż na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym.
- Kiedy wątróbka jest obsmażona z każdej strony, dodaj pokrojoną w pióra cebulę.
- Po 5 minutach wrzuć pokrojone jabłka – mogą być ze skórką, ale pamiętaj, aby wyciąć gniazda nasienne.
- Duś pod pokrywką przez 20-25 minut.
- Na koniec dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Mimo licznych korzyści zdrowotnych, należy pamiętać o umiarkowanym spożyciu wątróbki. Nadmierna konsumpcja może prowadzić do nadmiaru witaminy A, a co za tym idzie – choroby Wilsona. Specjaliści zalecają 1 porcję wątróbki na tydzień.
Jak inaczej podawać wątróbkę?
Wątróbkę cielęcą, podobnie jak drobiową możesz także dusić w śmietanie lub winie. Podana z ziemniaczanym purée, pieczonymi warzywami lub świeżą sałatką, stanie się prawdziwą ucztą kulinarną. To bogate w wartości odżywcze mięso z pewnością zachwyci każdego miłośnika zdrowej kuchni.