W PRL-u nasze babcie gotowały z nich rosół, a my unikamy. Wychodzi delikatny, aromatyczny i mało tłusty

Dla mnie to było ogromne zaskoczenie, jak głęboki smak może mieć rosół zrobiony na wywarze z serc drobiowych. Tak często przygotowywany przez nasze babcie rosół na podrobach, dziś już odchodzi w niepamięć. W końcu jest tyle innych, bardziej "szlachetnych" partii mięsa. Jednak dla osób borykających się z anemią lub niskim poziomem ferrytyny to przepis, który warto przywrócić do życia.

Rosół z serc drobiowychRosół z serc drobiowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Vladimir Salman
Anna Galuhn

Coraz większa świadomość na temat jedzenia, wartości odżywczych i wykorzystania w 100% tego, co oddaje nam zwierzę, sprawia, że do łask powracają mało atrakcyjne wizualnie podroby. Okazuje się, że przygotowane w odpowiedni sposób mogą być serwowane nawet w prestiżowych restauracjach. Ja ostatnio znalazłam przepis na pyszny rosół z serc drobiowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Zapomniane podroby – jak przygotować serca drobiowe na rosół?

Do rosołu możesz wybrać serca z kurczaka lub indyka. Zanim wrzucisz je do garnka z włoszczyzną, umyj je pod bieżącą wodą, oczyszczając z włókien, krwi i nadmiaru tłuszczu.

Serca drobiowe nadają rosołowi wyrazisty, głęboki smak, a do tego są źródłem białka, witamin i żelaza. Po wyjęciu z wywaru możesz przygotować z nich gulasz lub farsz do pierogów. Świetnie smakują także pokrojone w plasterki na kanapce z ogórkiem kiszonym i musztardą. 

Jak zrobić rosół z serc drobiowych?

Na 1,5 litra wody potrzebujesz 500 g serc drobiowych. Oczyszczone serca zalewasz zimną wodą. Dodajesz umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, por i kawałek selera. Wrzucasz kilka liści laurowych, ziele angielskie, odrobinę płatków chili, kilka kawałków suszonych grzybów.

Po zagotowaniu zmniejszasz moc palnika i gotujesz na małym ogniu przez 1,5 godziny. Gotowy wywar, po wyjęciu mięsa i włoszczyzny, możesz sklarować przy pomocy białka i przecedzić przez sitko. Na koniec doprawiasz solą. Podajesz z makaronem typu nitki i natką pietruszki.

Co dodać do rosołu zamiast makaronu?

Jeśli znudził ci się makaron, możesz go zastąpić gotowanymi warzywami pokrojonymi w paseczki. W sezonie jesiennym świetnym pomysłem są także kluski z dyni lub małe pierożki w stylu ravioli.

Osoby, które gustują w kuchni w stylu azjatyckim, mogą zainspirować się barami Pho i sięgnąć po makaron ryżowy. Do tego wrzuć kawałki kurczaka marynowane w mleczku kokosowym lub podsmażone tofu, marynowane wcześniej w sosie sojowym.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej