W PRL‑u nasze babcie gotowały z nich rosół, a my unikamy. Wychodzi delikatny, aromatyczny i mało tłusty
Dla mnie to było ogromne zaskoczenie, jak głęboki smak może mieć rosół zrobiony na wywarze z serc drobiowych. Tak często przygotowywany przez nasze babcie rosół na podrobach, dziś już odchodzi w niepamięć. W końcu jest tyle innych, bardziej "szlachetnych" partii mięsa. Jednak dla osób borykających się z anemią lub niskim poziomem ferrytyny to przepis, który warto przywrócić do życia.
09.11.2024 07:03
Coraz większa świadomość na temat jedzenia, wartości odżywczych i wykorzystania w 100% tego, co oddaje nam zwierzę, sprawia, że do łask powracają mało atrakcyjne wizualnie podroby. Okazuje się, że przygotowane w odpowiedni sposób mogą być serwowane nawet w prestiżowych restauracjach. Ja ostatnio znalazłam przepis na pyszny rosół z serc drobiowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapomniane podroby – jak przygotować serca drobiowe na rosół?
Do rosołu możesz wybrać serca z kurczaka lub indyka. Zanim wrzucisz je do garnka z włoszczyzną, umyj je pod bieżącą wodą, oczyszczając z włókien, krwi i nadmiaru tłuszczu.
Serca drobiowe nadają rosołowi wyrazisty, głęboki smak, a do tego są źródłem białka, witamin i żelaza. Po wyjęciu z wywaru możesz przygotować z nich gulasz lub farsz do pierogów. Świetnie smakują także pokrojone w plasterki na kanapce z ogórkiem kiszonym i musztardą.
Jak zrobić rosół z serc drobiowych?
Na 1,5 litra wody potrzebujesz 500 g serc drobiowych. Oczyszczone serca zalewasz zimną wodą. Dodajesz umyte i obrane warzywa: marchew, pietruszkę, cebulę, por i kawałek selera. Wrzucasz kilka liści laurowych, ziele angielskie, odrobinę płatków chili, kilka kawałków suszonych grzybów.
Po zagotowaniu zmniejszasz moc palnika i gotujesz na małym ogniu przez 1,5 godziny. Gotowy wywar, po wyjęciu mięsa i włoszczyzny, możesz sklarować przy pomocy białka i przecedzić przez sitko. Na koniec doprawiasz solą. Podajesz z makaronem typu nitki i natką pietruszki.
Co dodać do rosołu zamiast makaronu?
Jeśli znudził ci się makaron, możesz go zastąpić gotowanymi warzywami pokrojonymi w paseczki. W sezonie jesiennym świetnym pomysłem są także kluski z dyni lub małe pierożki w stylu ravioli.
Osoby, które gustują w kuchni w stylu azjatyckim, mogą zainspirować się barami Pho i sięgnąć po makaron ryżowy. Do tego wrzuć kawałki kurczaka marynowane w mleczku kokosowym lub podsmażone tofu, marynowane wcześniej w sosie sojowym.