Jedni kochają, inni odwracają się z niesmakiem. To najdelikatniejszy gulasz, jaki jadłam
Podroby są wciąż przedmiotem licznych dyskusji. Jedni je uwielbiają i chętnie po nie sięgają, inni na samą myśl krzywią się z niesmakiem. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Gulasz z serc drobiowych to doskonały pomysł na tani i pożywny obiad. Świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, ryżem, jak i kaszą. Serca drobiowe w smaku przypominają nieco wątróbkę, więc fani tego przysmaku z pewnością skuszą się na porcję gulaszu. Ten przepis przekona do siebie niejednego sceptyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają
Gulasz z serduszek drobiowych
Gulasz z serc drobiowych to potrawa, która często budzi mieszane uczucia. Podroby owiane są złą sławą, chociaż przed laty serwowano je nie tylko na pracowniczych stołówkach, ale i w niektórych restauracjach. Serca są bogate w białko i żelazo, a połączenie ich z warzywami i aromatycznymi przyprawami daje pyszne i sycące danie.
Gulasz to danie budżetowe, które nie wymaga wiele czasu ani wysiłku i nie obciąży za bardzo portfela. Znam niejedną osobę, która deklarowała mocną niechęć do podrobów, ale po (nieświadomym) spróbowaniu tego dania szybko zmieniła zdanie. Efekt końcowy jest zachwycający - miękkie serduszka w aromatycznym sosie, idealne do podania z różnymi dodatkami.
Składniki:
- 1 kg serduszek drobiowych,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- majeranek
- 1 nieduża marchew,
- sól i pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj serduszka i oczyść z żyłek i tłuszczu. Pokrój na pół, a następnie dokładnie opłucz, aby pozbyć się resztek krwi.
- Namocz serduszka w zimnej wodzie na kilka minut, a następnie osącz je z nadmiaru wody.
- W garnku roztop łyżkę masła i podsmaż serduszka na złoty kolor.
- Dodaj do garnka wodę tak, aby serduszka były nią całkowicie przykryte. Zagotuj i zdejmij z powierzchni powstałe szumy.
- Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie, przykryj garnek pokrywką i duś serduszka na małym ogniu przez około godzinę. W razie potrzeby dolewaj wodę, jeśli zbyt dużo jej wyparuje.
- Dodaj do gulaszu starą na tarce marchewkę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, aż się zarumieni. Dodaj do duszonych serduszek.
- Do gulaszu dodaj czubatą łyżkę majeranku i dopraw całość solą.
- W oddzielnym naczyniu roztrzep łyżkę mąki z 1/3 szklanki wody.
- Wlej mieszankę do gulaszu i wymieszaj, aby zagęścić sos. Zagotuj.
- Zdejmij z ognia i dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowy gulasz serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!