Jedni kochają, inni odwracają się z niesmakiem. To najdelikatniejszy gulasz, jaki jadłam
05.06.2024 14:16, aktual.: 05.06.2024 15:31
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podroby są wciąż przedmiotem licznych dyskusji. Jedni je uwielbiają i chętnie po nie sięgają, inni na samą myśl krzywią się z niesmakiem. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Gulasz z serc drobiowych to doskonały pomysł na tani i pożywny obiad. Świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, ryżem, jak i kaszą. Serca drobiowe w smaku przypominają nieco wątróbkę, więc fani tego przysmaku z pewnością skuszą się na porcję gulaszu. Ten przepis przekona do siebie niejednego sceptyka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gulasz z serduszek drobiowych
Gulasz z serc drobiowych to potrawa, która często budzi mieszane uczucia. Podroby owiane są złą sławą, chociaż przed laty serwowano je nie tylko na pracowniczych stołówkach, ale i w niektórych restauracjach. Serca są bogate w białko i żelazo, a połączenie ich z warzywami i aromatycznymi przyprawami daje pyszne i sycące danie.
Gulasz to danie budżetowe, które nie wymaga wiele czasu ani wysiłku i nie obciąży za bardzo portfela. Znam niejedną osobę, która deklarowała mocną niechęć do podrobów, ale po (nieświadomym) spróbowaniu tego dania szybko zmieniła zdanie. Efekt końcowy jest zachwycający - miękkie serduszka w aromatycznym sosie, idealne do podania z różnymi dodatkami.
Składniki:
- 1 kg serduszek drobiowych,
- 4 liście laurowe,
- 6 ziarenek ziela angielskiego,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- majeranek
- 1 nieduża marchew,
- sól i pieprz czarny.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj serduszka i oczyść z żyłek i tłuszczu. Pokrój na pół, a następnie dokładnie opłucz, aby pozbyć się resztek krwi.
- Namocz serduszka w zimnej wodzie na kilka minut, a następnie osącz je z nadmiaru wody.
- W garnku roztop łyżkę masła i podsmaż serduszka na złoty kolor.
- Dodaj do garnka wodę tak, aby serduszka były nią całkowicie przykryte. Zagotuj i zdejmij z powierzchni powstałe szumy.
- Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie, przykryj garnek pokrywką i duś serduszka na małym ogniu przez około godzinę. W razie potrzeby dolewaj wodę, jeśli zbyt dużo jej wyparuje.
- Dodaj do gulaszu starą na tarce marchewkę.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, aż się zarumieni. Dodaj do duszonych serduszek.
- Do gulaszu dodaj czubatą łyżkę majeranku i dopraw całość solą.
- W oddzielnym naczyniu roztrzep łyżkę mąki z 1/3 szklanki wody.
- Wlej mieszankę do gulaszu i wymieszaj, aby zagęścić sos. Zagotuj.
- Zdejmij z ognia i dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem.
Gotowy gulasz serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!