Jedni kochają, inni odwracają się z niesmakiem. To najdelikatniejszy gulasz, jaki jadłam

Podroby są wciąż przedmiotem licznych dyskusji. Jedni je uwielbiają i chętnie po nie sięgają, inni na samą myśl krzywią się z niesmakiem. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Gulasz z serc drobiowychGulasz z serc drobiowych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright: Iakov Filimonov
Ewa Malinowska

Gulasz z serc drobiowych to doskonały pomysł na tani i pożywny obiad. Świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, ryżem, jak i kaszą. Serca drobiowe w smaku przypominają nieco wątróbkę, więc fani tego przysmaku z pewnością skuszą się na porcję gulaszu. Ten przepis przekona do siebie niejednego sceptyka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owijam szparagi cukinią, po czym wkładam do piekarnika. Goście je uwielbiają

Gulasz z serduszek drobiowych

Gulasz z serc drobiowych to potrawa, która często budzi mieszane uczucia. Podroby owiane są złą sławą, chociaż przed laty serwowano je nie tylko na pracowniczych stołówkach, ale i w niektórych restauracjach. Serca są bogate w białko i żelazo, a połączenie ich z warzywami i aromatycznymi przyprawami daje pyszne i sycące danie.

Serca drobiowe to tani i zdrowy przysmak - Pyszności
Serca drobiowe to tani i zdrowy przysmak - Pyszności © Canva | matrosskaxxx

Gulasz to danie budżetowe, które nie wymaga wiele czasu ani wysiłku i nie obciąży za bardzo portfela. Znam niejedną osobę, która deklarowała mocną niechęć do podrobów, ale po (nieświadomym) spróbowaniu tego dania szybko zmieniła zdanie. Efekt końcowy jest zachwycający - miękkie serduszka w aromatycznym sosie, idealne do podania z różnymi dodatkami.

Składniki:

  • 1 kg serduszek drobiowych,
  • 4 liście laurowe,
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • majeranek
  • 1 nieduża marchew,
  • sól i pieprz czarny.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj serduszka i oczyść z żyłek i tłuszczu. Pokrój na pół, a następnie dokładnie opłucz, aby pozbyć się resztek krwi.
  2. Namocz serduszka w zimnej wodzie na kilka minut, a następnie osącz je z nadmiaru wody.
  3. W garnku roztop łyżkę masła i podsmaż serduszka na złoty kolor.
  4. Dodaj do garnka wodę tak, aby serduszka były nią całkowicie przykryte. Zagotuj i zdejmij z powierzchni powstałe szumy.
  5. Wrzuć do garnka liście laurowe i ziele angielskie, przykryj garnek pokrywką i duś serduszka na małym ogniu przez około godzinę. W razie potrzeby dolewaj wodę, jeśli zbyt dużo jej wyparuje.
  6. Dodaj do gulaszu starą na tarce marchewkę.
  7. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pokrojoną w pióra cebulę, aż się zarumieni. Dodaj do duszonych serduszek.
  8. Do gulaszu dodaj czubatą łyżkę majeranku i dopraw całość solą.
  9. W oddzielnym naczyniu roztrzep łyżkę mąki z 1/3 szklanki wody.
  10. Wlej mieszankę do gulaszu i wymieszaj, aby zagęścić sos. Zagotuj.
  11. Zdejmij z ognia i dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem.

Gotowy gulasz serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇